Sport

"Blik": Srbi su ubeđeni da Švajcarska neće proći; dvoglavi orao podjednako srpski koliko i albanski

Švajcarski "Blik" poslao je svog reportera Samuela Šumahera u Beograd kako bi izveštavao o atmosferi pred utakmicu između Srbije i Švajcarske
"Blik": Srbi su ubeđeni da Švajcarska neće proći; dvoglavi orao podjednako srpski koliko i albanskiGetty © Michael Steele

Šumaher se iz srpske prestonice uključio u program i rekao da je opšti utisak samo jedan - Švajcarci ne idu dalje.

"Obavio sam uličnu anketu u kojoj je pitanje bilo vezano za ishod utakmice. Svuda sam čuo samo jedno - Švajcarska ne ide dalje. Prognozirali su rezultat 3:0, 3:1, 2:1... Takođe sam ih pitao da li su takva očekivanja imali i pred međusobnu utakmicu 2018. godine koju je obeležilo pokazivanje orla i da li se plaše nečeg sličnog...odgovori su bili da se ne plaše ničega i da Švajcarska na ovoj utakmici neće postići ni gol", rekao je reporter, pomalo u čudu.

Dvoglavi orao

Šumaher je na svom profilu na Tviteru napisao da je u Beogradu naučio da je dvoglavi orao podjednako srpski koliko i albanski simbol, ali da Srbi (na provokacije reprezentativaca Švajcarske albanskog porekla), žele večeras da odgovore isključivo na sportski način.

U sklopu najave utakmice u emisiji se dosta govorilo o reprezentaciji Srbije, a voditelj je postavio pitanje: 

"Šta mi Švajcarci uopšte znamo o Srbima i njihovoj zemlji? Ono što vam mogu reći je da su  jako srdačni ljudi i dobri domaćini, u šta se uverio i naš reporter koji je posetio Srpski kulturni centar u Švajcarskoj odakle nosi samo lepe utiske", rekao je voditelj, a onda je usledio prilog sa Srbima iz kulturnog centra gde su prikazane srpske narodne nošnje, kako se igra kolo, fotografije srpskih pisaca i naučnika, ali i rakija Šljivovica, koju je UNESKO uvrstio u listu nematerijalnog kulturnog dobra.

image