Šta to Danska zna o "orlovima" i zašto ih nikada nismo pobedili

Utakmica sa Dancima biće presudna u borbi za prolaz u nokaut fazu takmičenja. Ono što ne ide na ruku, ili u ovom slučaju nogu "orlova", jeste međusobni skor, koji je potpuno na strani skandinavske ekipe

Srbija je posle 24 godine ponovo na šampionatu Evrope u fudbalu.

Kako to tradicija nalaže, odmah po plasmanu na Evropsko prvenstvo, gotovo svaki Srbin je već krenuo sa kalkulacijama i analizama kako bi naši "orlovi" taj turnir mogli i da osvoje.

Takve prognoze brzo su splasle nakon uvodne dve utakmice i poraza od Engleske, a onda i bledog remija u duelu sa Slovenijom.

Ono što je bilo jasno i pre početka takmičenja, sada je potvrđeno – Srbija će protiv Danske igrati odlučujući duel za plasman dalje.

I ne samo to, mora da pobedi u tom susretu ukoliko želi u osminu finala jer bi gotovo svaki drugi rezultat značio i eliminaciju sa turnira.

Selekcija sa severa kontinenta iz nekih razloga ne "leži" Srbiji u fudbalu, pošto od osamostaljenja, naša zemlja ne zna za pobedu protiv Danaca.

Danci u lošem sećanju

Čak i za vreme Jugoslavije, Danska nije ostala u preterano dobrom sećanju.

Prva četiri međusobna duela završena su rutinskim i ubedljivim pobedama naše selekcije.

Ipak, da se najslađe smeje onaj koji se poslednji smeje, saznala je Jugoslavija na teži način.

Sada već davne 1984. godine, reprezentacija koja je važila možda i za jednog od favorita na čitavom turniru, protiv Danske je doživela pravi debakl.

Poraz od 5:0 je ozvaničio ogroman neuspeh i završetak Evropskog prvenstva već u grupnoj fazi.

Čak ni u trenucima kada je dolazila pobeda nad Danskom, nije bilo razloga za slavlje.

SFRJ je 1992. godine u kvalifikacijama za šampionat Evrope igrala upravo protiv ovih nezgodnih Skandinavaca.

Pobeda na domaćem terenu od 2:0 je pomogla da se izbori plasman na Evropsko prvenstvo i da se ne brine o rezultatu na gostovanju, pa je u meču bez rezultatskog značaja, Danska slavila 2:1.

Usledilo je ono najgore, Jugoslavija je zbog sankcija izbačena sa Evropskog prvenstva, na koje su otišli (pogađajte) baš Danci, koji su i osvojili EURO, prvi i jedini put u svojoj fudbalskoj istoriji. O tome ćete imati priliku da čitate u posebnom tekstu.

Nerešiva zagonetka za "orlove"

Od osamostaljenja pa do danas, Srbija se nije previše puta sastajala sa selekcijom Danske.

Tek dva takmičarska i jedan prijateljski meč odigrali su "orlovi" protiv Danaca, ali su nažalost, u sva tri puta doživeli debakl.

Danci su u tri utakmice odigrane u razmaku od osam godina, do pobeda dolazili previše lako i rutinski.

Prvi susret desio se 14. novembra 2014. godine, u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Meč je odigran pred praznim tribinama stadiona Partizana (zbog prethodnog incidenta u duelu sa Albanijom u Beogradu), a selektor je bio neslavni Dik Advokat.

Srbija je odlično ušla u taj meč i povela 1:0 ranim golom Zorana Tošića, ali je posle sat vremena fudbala, doživela šok od kojeg se nije oporavila.

Gosti su došli do izjednačenja u 60, u 62. već i do preokreta, a golove su postizali Niklas Bendtner i Sajmon Kjer. U finišu susreta, "Lord" je iskoristio asistenciju saigrača i završio posao i sva tri boda svojoj selekciji, a Srbiji nagovestio da se neće dobro provesti u kvalifikacijama.

U istim kvalifikacijama, par meseci kasnije, viđen je isti ishod u međusobnom duelu dve države.

Dika Advokata je u međuvremenu, posle smene, zamenio Radovan Ćurčić.

Tog 13. juna 2015. godine, pred punim tribinama u Kopenhagenu, dva Poulsena su srušila Srbiju.

Golovi u 13. i 87. minutu, Srbiji su praktično ozvaničili opraštanje od plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Uprkos tome što se radilo o utakmicama odigranom u razmaku od više od šest meseci, o tome što je Srbija igrala sa dva različita selektora i sa izmenjenim sastavima, "šablon" meča je bio isti.

Srbija je na papiru imala kvalitetniji tim, večim delom meča stvarala šanse, ali skupo platila svaku svoju grešku.

Treći međusobni susret, odigran je pre dve godine u Kopenhagenu.

Bilo je to u sklopu prijateljskih susreta koji su poslužili kao priprema za Ligu nacija i Svetsko prvenstvo u Kataru.

To je meč koji je možda i najbolje nagovestio probleme u sastavu Srbije, probleme koji su se na kraju ispoljili i na samom Mundijalu.

Tog 29. marta 2022, "orlovi" su imali priliku da pokažu da su u samom vrhu evropskog i svetskog fudbala, ali su doživeli debakl i lekciju od Danaca.

Domaća selekcija slavila je sa 3:0, golovima Joakima Melea, Kristijana Eriksena i Jespera Lindstrema.

Zašto Srbija ne zna protiv Danske?

Prijateljske i pripremne utakmice upravo su to – prijateljske i pripremne i možda im ne treba davati previše značaja.

Ipak, mnogo toga su Dragan Stojković Piksi i njegovi izabranici mogli da nauče iz duela sa Danskom iz 2022. godine.

Srbija se nalazila u istorijskoj formi, pošto je izjednačila nacionalni rekord po broju vezanih utakmica bez poraza (osam).

"Orlovi" su bili u naletu i samouvereni u svoje mogućnosti i formu.

Reprezentacija je, kao i danas, bila prepuna talentovanih igrača koji su izuzetno bitni faktori u klubovima. Delovalo je da postoji timske hemije i onog neophodnog u nacionalnom timu, kako bi se ostvario neki zapaženiji uspeh.

Nažalost, utisak je da Srbija još nije na nivou na kojem će opravdati sve to u duelima sa kvalitetnim selekcijama kakva je Danska.

Za razliku od svih prethodnih međusobnih duela, Danci su se poslednjih godina profilisali kao reprezentacija koja je sposobna da pomrsi račune i onim najkvalitetnijima, što je dokazala na prethodnim evropskim i svetskim prvenstvima.

Osvojili su treće mesto na prošlom šampionatu Evrope, dok su na Mundijalu u Rusiji eliminisani u nokaut fazi takmičenja.

Predstavljaju nešto što bi u teoriji Srbija želela da bude na svetskoj i evropskoj fudbalskoj pozornici.

Trenutni tim, koji od 2020. godine predvodi Kasper Hjulmund, veoma je zanimljiv i uzbudljiv za gledanje. Nema tu prevelikih zvezda, ali ima popriličnog broja igrača koji se dobro "kotiraju" u najjačim ligama u Evropi. 

Balansirana selekcija i u smislu godina, što govori podatak da su najstariji Kasper Šmajhel i spomenuti Kjer sa 37, odnosno 35 godina, ali i da većina igrača ima između 21 i 28.

Po kvalitetu se, pored iskusnih fudbalera, ističu i oni nešto mlađi, poput Andreasa Kristensena, Andreasa Skov-Olsena, Jonasa Vinda i svakako onog možda i najzvučnijeg u poslednje vreme – supertalentovanog Rasmusa Hojlunda.

Međutim, kada bi se tek tako gledao spisak igrača na papiru, Danska ne bi trebalo da predstavlja veliku opasnost po Srbiju.

Fudbal je ipak mnogo više od imena i papira, pa će "orlovi" morati da dokažu da i oni umeju da igraju moderan, ali i disciplinovan fudbal, ukoliko žele da budu faktor na turniru.

Poslednja prilika za ovu generaciju biće baš u Minhenu od 21 sat.