Crna Gora dobija još jednu "evropsku" stranku: Duško Marković osniva novu partiju

Nekadašnjeg Milovog zamenika su povezivali sa tzv. "mojkovačkim klanom" i švercom cigareta

Bivši crnogorski premijer i istaknuti funkcioner DPS-a Duško Marković će formirati novu stranku, čiji program će obelodaniti u narednih petnaestak dana, saznaju podgoričke "Vijesti".

Marković je nedavno podneo ostavku na članstvo u DPS-u, u kojoj je do pre tri i po godine bio zamenik predsednika.

"Finalizovan je Inicijativni odbor stranke, koji broji oko 50 članova, i u njemu ima doktora nauka, profesora, lekara, inženjera, uglednih pravnika, ekonomista. Jedina za širu političku javnost poznata imena u novoj stranci su Duško Marković i Sanja Damjanović", izjavio je za "Vijesti" neimenovani izvor iz Inicijativnog odbora stranke.

Damjanović je naučnik, bivša ministarka nauke u Markovićevoj vladi, a bila je potpredsednica DPS do podnošenja ostavke u novembru prošle godine.

"Odbor čine ljudi koji se nisu bavili politikom ili u široj javnosti nisu prepoznati kao stranački ljudi, rekao je neimenovani izvor.

Najavio je da će konferencija za novinare na kojoj će bit predstavljen programski manifest i Inicijativni odbor nove stranke biće, biti održana između 5. i 15. juna.

Navodi se da još nije odlučeno kako će se zvati Markovićeva stranka, ali će najverovatnije u nazivu imati "evropska".

"Stranka će se programski temeljiti na civilizacijskim i evropskim vrednostima. građanski karakter društva je temeljni princip njenog političkog delovanja", rekao je sagovornik "Vijesti".

Marković je prošlog novembra u intervjuu "Gradskoj televiziji" rekao da "razmišlja o formiranju partije".

"Nisam o tome doneo odluku, ali razmišljam. Ne samo o tome da ja formiram stranku, nego šta sve treba uraditi u evropskom i građanskom bloku da bi se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću", kazao je tada jedan od glavnih ljudi bivšeg šefa DPS-a Mila Đukanovića.

Crnogorski mediji su pisali da još od poraza 2020. godine, više "ne mirišu ruže" između Markovića i Đukanovića. 

Verni saborac Mila Đukanovića

Duško Marković, koga su tamošnji mediji nazivali i "crna kutija režima" i "šef mojkovačkog klana", je bio verni partijski kolega Đukanoviću, a bio je na raznim vodećim funkcijama od šefa Agencije za nacionalnu bezbednost do premijera Crne Gore.

Nakon što je 2005. godine formirana Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), Đukanović ga je imenovao za njenog prvog direktora. Na ovu funkciju biran je još jednom 2010. godine.

Povezivali su ga sa tzv. "mojkovačkim klanom" i švercom cigareta, što je više puta odbacio kao "najobičniju glupost".

Marković je dugo u partiji uživao strahopoštovanje kao 12-godišnji šef tajne policije, iako je tvrdio da ono što je u njegovoj glavi "ostaje tajna za sva vremena"

Politički protivnici ga optužuju da ne želi da priča ni o nerasvetljenim ubistvima iz perioda dok je bio na čelu SDB-a.

Za predsednika Vlade Marković je izabran 28. novembra 2016. godine i na toj funkciji je bio sve do kraja 2020, kada je izabrana nova Vlada Zdravka Krivokapića nakon što je DPS nakon više od tri decenije izgubio vlast na izborima u avgustu te godine.

Uoči usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti krajem 2019. godine, spekulisalo se da je on protiv toga, kao i da je bio blizu dogovora sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem.

Međutim, on je u avgustu 2020. godine izjavio da se nakon izbora više neće tolerisati da sveštenici Srpske pravoslavne crkve "proklinju naše očeve, naše dedove, nas same i našu decu".

"A za one koji proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane, otvorićemo granice jer nemaju ovde utemeljenja i vratićemo ih njihovim kućama odakle su došli", rekao je tada Marković.

Podsetimo da je Marković i o priznanju tzv. "Kosova" imao posebne poglede na "demokratiju", tako da je izjavio da preko 80 odsto građana Crne Gore ne podržava priznanje nezavisnosti ove lažne države, ali i "da je interes Crne Gore bio da se odluči na način na koji se odlučila".

On je od 2020. bio poslanik DPS-a do formiranja prošlogodišnjeg saziva parlamenta, ali nije bio na listi te stranke na izborima prošlog juna.