Sport

Neuništivi Novak Đoković - oživeo na ivici ambisa za novo čudo na Rolan Garosu

Najbolji teniser svih vremena stigao je do 370. pobede na grend slemovima, čime je postao apsolutni rekorder, prestigavši Rodžera Federera koji je zauvek ostao na 369
Neuništivi Novak Đoković - oživeo na ivici ambisa za novo čudo na Rolan GarosuGetty © Clive Brunskill / Staff

Novak Đoković je neuništiv. Najbolji teniser sveta iz dana u dan nastavlja da opravdava taj epitet, pošto je u još jednom maratonskom meču pokazao lavlje srce i vratio se sa ivice poraza do velike pobede.

Ovoga puta žrtva je bio Fransisko Serundolo kome vođstvo od 2:1 u setovima i brejk prednosti nisu bili dovoljni da se reši žilavog Srbina. Na kraju trijumf onoga koji je uvek trijumfalan - 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Posle više od četiri sata i 40 minuta igre, Đoković je pokazao i da su godine stvarno samo broj kada je on u pitanju, i da su povrede kolena nešto što može da se prevaziđe kada se dovoljno dugo ne odustaje od zacrtanog cilja.

Kao i pre dva dana protiv Lorenca Muzetija, bio je tako blizu da ostane i bez šampionske krune u Parizu i bez naziva najboljeg tenisera sveta, ali tako nešto još uvek nije spreman da preda mlađima.

Stigao je do 370. pobede na grend slemovima, što je apsolutni rekord svih vremena, a ujedno i 37. pobede u petim setovima na grend slemovima.

Kada je osvojio prvi set rezultatom 6:1 za nekih 40 minuta igre, malo ko je pomišljao da bi moglo da se dogodi nešto slično kao u subotu. Ipak, povreda kolena početkom drugog kola ozbiljno je poremetila Novaka, umalo ga i potpuno izbacila sa turnira.

Nije to više bio isti Đoković s početka meča, Serundolo je to koristio pametno i radio sve što je potrebno ne bi li stigao do pobede. Napravio je preokret, stigao i do brejka prednosti u četvrtom setu, ali od onih 2:4 za Argentinca, kao da su lekovi protiv bolova počeli da deluju.

Zaigrao je sa mnogo više energije, uspeo da stigne do brejka i vrati se u meč, a potom i napravi još jedan u finišu da odvede meč u peti set. Ni tamo nije sve bilo lako, jer se 12 godina mlađi rival vratio i posle 2:0 za Đokovića u petom setu. Ali srce najvećeg svih vremena zakucalo je još jače - urlici najmlađeg 37-godišnjaka na svetu budili su novu snagu, onu koja je na kraju i prevagnula da se plasira u četvrtfinale Rolan Garosa.

Posle više od devet sati na terenu u poslednja dva duela, pitanje je kako će Đokovićevo telo reagovati. Ali neće biti prvi put da Novak nadmaši njegove granice i podigne ih na još viši nivo.

  • 3. jun 2024 • 20:50

    20:50

    6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3 – Kraj! Nestvarna pobeda Novaka Đokovića!

    Po ko zna koji put, Novak Đoković je prkosio fizici, medicini i logici. Uspeo je da sa ivice ambisa dođe do pobede i savlada Fransiska Serundola rezultatom 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3!

  • 20:46

    Kakav brejk Novaka i u kakvom trenutku!

    Da biste pobedili u ovakvom meču, potrebno je nešto vanserijski, a to je Đoković upravo uradio. Sa nekoliko spektakularnih poena vratio se od 40:0 za protivnika, a onda spasao još jednu gem loptu. Usledio je novi napad, pa konačan udarac forhendom po paraleli za brejk i korak do nestvarnog trijumfa.

  • 20:36

    "Leteći Đoković" i poen meča

    Drži se Argentinac, ali ni Novak ne popušta. Odigrao je savršen gem, sa tri sjajna vinera, od kojih je posebno atraktivan bio onaj na mreži, kada je iz špage ubacio volej u protivnički deo terena. Sada vodi 4:3 u petom setu.

  • 20:27

    Novak preživeo težak gem i ponovo ima vođstvo

    Bilo je napeto na terenu, srpski as nije bio potpuno koncentrisan i zbog "rata" koji vodi sa organizatorima, ali je nekako preživeo gem i ponovo poveo u petom setu – 3:2.

  • 20:22

    Đoković javno kritikovao turnir zbog stanja terena

    U četvrtom gemu Đoković je doživeo neugodan pad u pokušaju da stigne jednu loptu. Okliznuo se i pao na šljaku, ali je, srećom, izbegao ozbiljnije povrede.

    Dok je odlazio ka stolici, glasno je kritikovao ljude koji održavaju teren.

    "Bravo, ljudi! Vi sigurno znate bolje od nas. Uopšte nije opasno", rekao je.

    "Bravo i supervizoru turnira. Uopšte nije klizav teren!"

  • 20:17

    Argentinac se ne predaje i pravi ribrejk

    Nije uspeo Đoković da materijalizuje stečenu prednost u prethodnom gemu. Imao je 0:30, ali mu je onda potpuno stao servis. Napravio je i nekoliko grešaka, dva puta se "čupao" sa ivice ponora, ali treći put nije uspeo i Serundolo je napravio ribrejk – 2:1.

  • 20:08

    Srbin ima brejk u odlučujućem setu – 2:0!

    "Momentum" je sada definitivno na strani osvajača 24 grend slema. Dobio je uvodni gem u odlučujućem setu, a onda odigrao maltene savršen gem na servis rivala.

    U tri uzastopna poena slao je toliko duboke loptice, da je Serundolo ostao u čudu kako je svaka pala na liniju. Izborio je brejk prilike, prvu nije iskoristio, ali je kod druge pogodio sjajnu bekhend dijagonalu za 2:0.

  • 19:59

    Četvrti set - Đoković 7:5!

    Kakav spektakl - Novak Đoković je zato najbolji teniser svih vremena!

    Bio je na ivici ponora po drugi put u tri dana, imao je brejk zaostatka, ali se od 2:4 vratio do 7:5!

    Nije iskoristio prve tri set lopte, jednu gem loptu je potom morao da spasi ne bi li izbegao taj-brejk, a onda koristi četvrtu set loptu i uspeva da odvuče meč u peti set! Nema odustajanja, novi urlik i veliko slavlje na tribinama!

  • 19:49

    Predivno - Novak stiže do 6:5!

    I to na kakav način - Đoković je spasio još jednu brejk loptu, a potom odigrao dva fenomenalna poena kojima je opet stigao na gem do osvajanja seta.

    Osigurao je makar taj-brejk, ali da vidimo hoćemo li do njega i stići. Na servisu je Serundolo.

  • 19:38

    A tu je i urlik Đokovića - 5:4!

    Sjajan gem na servis Novaka, koji posle vinera kojim stiže do 5:4 uspeva i da napravi svoj karakterističan urlik!

    Energija je ponovo tu, da li Đoković može do novog velikog preokreta?

image