Neuništivi Novak Đoković - oživeo na ivici ambisa za novo čudo na Rolan Garosu

Najbolji teniser svih vremena stigao je do 370. pobede na grend slemovima, čime je postao apsolutni rekorder, prestigavši Rodžera Federera koji je zauvek ostao na 369

Novak Đoković je neuništiv. Najbolji teniser sveta iz dana u dan nastavlja da opravdava taj epitet, pošto je u još jednom maratonskom meču pokazao lavlje srce i vratio se sa ivice poraza do velike pobede.

Ovoga puta žrtva je bio Fransisko Serundolo kome vođstvo od 2:1 u setovima i brejk prednosti nisu bili dovoljni da se reši žilavog Srbina. Na kraju trijumf onoga koji je uvek trijumfalan - 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Posle više od četiri sata i 40 minuta igre, Đoković je pokazao i da su godine stvarno samo broj kada je on u pitanju, i da su povrede kolena nešto što može da se prevaziđe kada se dovoljno dugo ne odustaje od zacrtanog cilja.

Kao i pre dva dana protiv Lorenca Muzetija, bio je tako blizu da ostane i bez šampionske krune u Parizu i bez naziva najboljeg tenisera sveta, ali tako nešto još uvek nije spreman da preda mlađima.

Stigao je do 370. pobede na grend slemovima, što je apsolutni rekord svih vremena, a ujedno i 37. pobede u petim setovima na grend slemovima.

Kada je osvojio prvi set rezultatom 6:1 za nekih 40 minuta igre, malo ko je pomišljao da bi moglo da se dogodi nešto slično kao u subotu. Ipak, povreda kolena početkom drugog kola ozbiljno je poremetila Novaka, umalo ga i potpuno izbacila sa turnira.

Nije to više bio isti Đoković s početka meča, Serundolo je to koristio pametno i radio sve što je potrebno ne bi li stigao do pobede. Napravio je preokret, stigao i do brejka prednosti u četvrtom setu, ali od onih 2:4 za Argentinca, kao da su lekovi protiv bolova počeli da deluju.

Zaigrao je sa mnogo više energije, uspeo da stigne do brejka i vrati se u meč, a potom i napravi još jedan u finišu da odvede meč u peti set. Ni tamo nije sve bilo lako, jer se 12 godina mlađi rival vratio i posle 2:0 za Đokovića u petom setu. Ali srce najvećeg svih vremena zakucalo je još jače - urlici najmlađeg 37-godišnjaka na svetu budili su novu snagu, onu koja je na kraju i prevagnula da se plasira u četvrtfinale Rolan Garosa.

Posle više od devet sati na terenu u poslednja dva duela, pitanje je kako će Đokovićevo telo reagovati. Ali neće biti prvi put da Novak nadmaši njegove granice i podigne ih na još viši nivo.

3. jun 2024 • 20:50

6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3 – Kraj! Nestvarna pobeda Novaka Đokovića!

Po ko zna koji put, Novak Đoković je prkosio fizici, medicini i logici. Uspeo je da sa ivice ambisa dođe do pobede i savlada Fransiska Serundola rezultatom 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3!

Kakav brejk Novaka i u kakvom trenutku!

Da biste pobedili u ovakvom meču, potrebno je nešto vanserijski, a to je Đoković upravo uradio. Sa nekoliko spektakularnih poena vratio se od 40:0 za protivnika, a onda spasao još jednu gem loptu. Usledio je novi napad, pa konačan udarac forhendom po paraleli za brejk i korak do nestvarnog trijumfa.

"Leteći Đoković" i poen meča

Drži se Argentinac, ali ni Novak ne popušta. Odigrao je savršen gem, sa tri sjajna vinera, od kojih je posebno atraktivan bio onaj na mreži, kada je iz špage ubacio volej u protivnički deo terena. Sada vodi 4:3 u petom setu.

Novak preživeo težak gem i ponovo ima vođstvo

Bilo je napeto na terenu, srpski as nije bio potpuno koncentrisan i zbog "rata" koji vodi sa organizatorima, ali je nekako preživeo gem i ponovo poveo u petom setu – 3:2.

Đoković javno kritikovao turnir zbog stanja terena

U četvrtom gemu Đoković je doživeo neugodan pad u pokušaju da stigne jednu loptu. Okliznuo se i pao na šljaku, ali je, srećom, izbegao ozbiljnije povrede.

Dok je odlazio ka stolici, glasno je kritikovao ljude koji održavaju teren.

"Bravo, ljudi! Vi sigurno znate bolje od nas. Uopšte nije opasno", rekao je.

"Bravo i supervizoru turnira. Uopšte nije klizav teren!"

Argentinac se ne predaje i pravi ribrejk

Nije uspeo Đoković da materijalizuje stečenu prednost u prethodnom gemu. Imao je 0:30, ali mu je onda potpuno stao servis. Napravio je i nekoliko grešaka, dva puta se "čupao" sa ivice ponora, ali treći put nije uspeo i Serundolo je napravio ribrejk – 2:1.

Srbin ima brejk u odlučujućem setu – 2:0!

"Momentum" je sada definitivno na strani osvajača 24 grend slema. Dobio je uvodni gem u odlučujućem setu, a onda odigrao maltene savršen gem na servis rivala.

U tri uzastopna poena slao je toliko duboke loptice, da je Serundolo ostao u čudu kako je svaka pala na liniju. Izborio je brejk prilike, prvu nije iskoristio, ali je kod druge pogodio sjajnu bekhend dijagonalu za 2:0.

Četvrti set - Đoković 7:5!

Kakav spektakl - Novak Đoković je zato najbolji teniser svih vremena!

Bio je na ivici ponora po drugi put u tri dana, imao je brejk zaostatka, ali se od 2:4 vratio do 7:5!

Nije iskoristio prve tri set lopte, jednu gem loptu je potom morao da spasi ne bi li izbegao taj-brejk, a onda koristi četvrtu set loptu i uspeva da odvuče meč u peti set! Nema odustajanja, novi urlik i veliko slavlje na tribinama!

Predivno - Novak stiže do 6:5!

I to na kakav način - Đoković je spasio još jednu brejk loptu, a potom odigrao dva fenomenalna poena kojima je opet stigao na gem do osvajanja seta.

Osigurao je makar taj-brejk, ali da vidimo hoćemo li do njega i stići. Na servisu je Serundolo.

A tu je i urlik Đokovića - 5:4!

Sjajan gem na servis Novaka, koji posle vinera kojim stiže do 5:4 uspeva i da napravi svoj karakterističan urlik!

Energija je ponovo tu, da li Đoković može do novog velikog preokreta?

Evo ga brejk Đokovića - 4:4!

Nije još gotovo - Novak Đoković je pravo niotkuda napravio brejk i izjednačio na 4:4 u četvrtom setu!

Navijači na tribinama su oduševljeni, Đoković je dobio novu energiju da se vrati u meč!

Laki gemovi - 3:4

Serundolo je bez problema potvrdio brejk, a potom je Đoković lako stigao do narednog gema na svoj servis. Nije ni čudo, jer Argentincu brejkovi više nisu prioritet već je sav fokus na njegovim servis gemovima.

Brejk Serundola - 2:3

Ne ide, pa ne ide. Imao je Novak 30:0 na svoj servis, imao je i 40:30, ali nije uspeo da osvoji gem. Serundolo stiže do brejka, sada će servirati i sve je bliži velikoj pobedi protiv najboljeg igrača sveta.

Novak odlično servira - 2:1

Dobar početak četvrtog seta za Đokovića, osvojio je oba svoja servis gema i to bez mnogo problema. U prvom čak nije izgubio nijedan poen i u svemu tome dobri servisi i te kako znače.

Serundolo je između ta dva gema lako stigao do jednog na svoj servis.

Treći set, Serundolo - 6:3!

Serundolo stiže do preokreta - 1:6, 7:5, 6:3!

Argentinac koristi to što je Đoković daleko od svog pravog nivoa, što se muči sa povredom kolena i teško kreće. Serundolo radi sve što je potrebno i sada je na set od pobede protiv prvog tenisera sveta.

A ako se to danas i dogodi, Novak će izgubiti to zvanje narednog ponedeljka.

Sve po starom - 3:5

Lak gem za Serundola, pa onda lak gem za Đokovića. To i nije iznenađenje, pošto će Argentinac svu snagu fokusirati na ovaj naredni gem u kom servira za osvajanje trećeg seta.

Servisi pomažu Đokoviću - 2.4

Ponovo dug gem na servis Srbina, ali visok procenat prvog servisa mu pomaže da održi jedan brejk zaostatka. Neće mu biti lako sa slabim kretanjem da nekako napravi brejk i ostane u igri za osvajanje trećeg seta.

Serundolo za sada radi sve što je potrebno da bi imao prednost.

Prekida Novak crnu seriju - 1:3

Loše sve ide po Đokovića, bila je tu i brejk lopta za Serundola da ode na 0:4, ali posle pet gemova Argentinca, uspeo je nekako da iščupa svoj gem.

Ne kreće se dovoljno dobro, to je očigledno, vidi se na njegovom licu da se muči, ali i dalje se žestoko bori.

Loše i lošije po Novaka - 0:2

Četiri gema zaredom osvaja Serundolo, a drugi put u nizu pravi brejk.

Đoković je sada daleko od onog nivoa iz prvog seta, Argentinac diktira poene i čeka kraće lopte rivala da napadne.

Drugi set Serundolo - 7:5!

Izjednačenje! Đoković je dobio prvi set lako 6:1, ali povreda na startu drugog seta i problemi koje oseća u desnom kolenu su ga očito omeli u nastavku i Argentinac stiže do izjednačenja.

Uspeo je Serundolo u ključnom trenutku da napravi brejk i iskoristi tek 13. brejk loptu u meču, kojom poravnava rezultat na 1:1!

Odličan gem za Đokovića - 5:5

Posle sigurnog gema Serundola, Novak je morao da servira za ostanak u drugom setu, ali ovog puta nije bilo mučenja. Sigurno je sve odradio i sada drugi set ulazi u neizvesnu završnicu.

Novak se nekako drži - 4:4

Otkako mu se desio peh sa kolenom, i u trećem servis gemu je Đoković morao da spasava brejk loptu. Još jednu je sada uspeo da spasi i sada je Serundolo na 0/11 u takvim šansama od početka meča.

Posle je drop šot vinerom uspeo da izjednači rezultat na 4:4.

Opet je Nole preživeo - 3:3

Serundolo sada dosta lakše osvaja svoje gemove, Novak je van ritma i dosta se muči u svojim servis gemovima. Uspevao je u više navrata Đoković da se izvuče iz teških situacija, a i u ovom gemu je ponovo spasavao brejk lopte - čak tri.

To znači da Serundolo nije iskoristio nijednu od 10 brejk lopti na ovom meču, dok je Novak već iskoristio dve od tri.

Ipak, jasno je da se Đoković muči otkad ima problema sa kolenom, ali sada mu je i govor tela dosta bolji.

Dobro je, Novak stiže do 2:2

Pauza zbog ukazivanja Đokoviću trajala je sedam i po minuta, a i prvi naredni gem je poprilično potrajao.

Uspeo je Novak posle više od osam minuta igre da ga osvoji i to nakon što je spasio dve brejk lopte Serundola.

Loša vest - Đokovića muči koleno!

Loša vest, jer se Novaku Đokoviću sada ukazuje pomoć, izgleda da je doživeo povredu kolena u trećem gemu drugog seta. Taj gem je lako pripao Serundolu za 2:1, ali je odmah bilo jasno da Novak ima određeni problem, čim je seo na klupu.

Sada je u toku medicinski tajm-aut, a fizioterapeut pokušava da reši problem koliko je moguće.

Nole izjednačava na 1:1

Početak drugog seta doneo je 0:30 na servis Serundola, ali je Argentinac uspeo da izvuče gem bez da dozvoli Đokoviću novu brejk loptu.

Posle toga Srbin lako, sa samo jednim izgubljenim poenom, stiže do 1:1 u drugom setu.

Prvi set - Đoković 6:1!

Uspeo je Novak Đoković da dobije maratonski sedmi gem u kom je prvo propustio tri set lopte, a onda morao dva puta da spasava brejk lopte Serundola.

Ipak, posle 40 minuta igre, siguran prvi set za Đokovića.

Dupli brejk - Đoković vodi 5:1

Uspeo je Novak da potvrdi brejk, a onda odmah potom da napravi još jedan pa će sada servirati za vođstvo u setovima.

Evo brejka za Novaka - 3:1!

Tako to ide - kada ne iskoristite šansu koju vam je Novak pružio, on vas odmah potom kazni. Istina, imao je Đoković sreće da je Serundolo promašio forhend u situaciji u kojoj je on dominirao i diktirao tempo.

Izvukao se Đoković - 2:1

Lako je Serundolo osvojio svoj servis gem, a onda stigao i do 15:40 na Novakov. Ipak, uspeo je Đoković da nekako spasi obe brejk lopte i potom stigne do gema. Bilo je opasno, naročito na drugoj brejk lopti za Argentinca.

Novak sigurno otvara meč - 1:0

Jako lep prvi gem za Đokovića koji dobija jednu dugu razmenu, potom odličan servis, kao i direktan poen iz drop-šota.

Bez izgubljenog poena do 1:0.

Počeo je meč!

Prvi na servisu je Novak Đoković!

Zagrevanje

Dobrodošli!

Dobrodošli na lajv blog meča četvrtog kola Rolan Garosa između Novaka Đokovića i Fransiska Serundola.