Sport

"Zbog kolena možda i odustanem – ništa više nije u mojim rukama, pomoliću se da je sve u redu"

Mnogo puta je u karijeri najbolji teniser svih vremena bio jači od povreda i bolova koji su ga mučili, ali sada bi moglo da bude drugačije
"Zbog kolena možda i odustanem – ništa više nije u mojim rukama, pomoliću se da je sve u redu"Getty © Christian Liewig - Corbis / Contributor

Novak Đoković nadljudskim naporima plasirao se u četvrtfinale Rolan Garosa, pošto je posle više od četiri i po sata pobedio Fransiska Serundola.

Đoković je bio bolji od Argentinca, iako je bio na ivici ambisa, ali je na kraju slavio rezultatom 6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3.

Međutim, veći deo tog susreta igrao je "na jednoj nozi", pošto je povredio koleno desne noge.

Novak je otkrio da je već imao poteškoća, ali bi jedno proklizavanje u drugom setu duela sa Serundolom moglo da ga košta daljeg takmičenja.

"U poslednjih nekoliko nedelja osećam određenu nelagodu u desnom kolenu, ali nije bilo većih poteškoća dosad, do ovog meča", počeo je Đoković razgovor sa novinarima u Parizu.

"Kasni kraj prošlog meča nije pomogao bioritmu, ali osećao sam se prilično dobro na početku. U trećem gemu drugog seta sam se okliznuo, jedno od brojnih klizanja."

Tada se bol pojačao i u sledeća dva sata svetski "broj 1" je u svom telu imao većeg protivnika nego onog sa druge strane mreže.

"Ne bih ulazio u detalje (o stanju kolena), ne osećam da je prikladno da podelim to s vama. Nadam se da ću dobiti pozitivne vesti sutra, tada je glavna magnetna koja će da prikaže pravo stanje, da vidimo gde smo i šta smo."

Iako je odigrao veoma hrabro, napravio preokret posle zaostatka od 1-2 u setovima, postoji mogućnost i da to bude poslednje što je uradio na Rolan Garosu i da ne izađe na četvrtfinale protiv Kaspera Ruda.

"Postoji šansa da odustanem i pre meča, zavisno od rezultata magnetne rezonance. Zavisi od ozbiljnosti povrede, koliko je štete naneto. Nije to više u mojim rukama, pomoliću se da sve bude kako treba."

Kako kaže, zna šta treba da radi kada je povređen, ali je sada situacija ipak malo drugačija.

"Uradiću neke dodatne stvari da se ubrza oporavak, ali koleno je koleno, jedan od glavnih zglobova za kretnju, ne može da se izbegne ni na koji način. Cepao sam mišiće – stomak, butine – pa donekle nešto može sa zavojem, ovim ili onim, ali koleno je… Metod i pristup oporavku je drugačiji.

"Bogu hvala, nikada nisam imao velikih problema s kolenom, jedino 2011. sam nosio traku preko kolena, ali sam normalno igrao i na mnogo turnira učestvovao. Mada, tad sam imao 24, telo je u drugačijem stanju danas, ali zahvalan sam što me telo i dalje služi, iako se češće dešavaju ovakve neplanirane povrede."

Osvajač 24 grend slema je oborio nove rekorde – postao je čovek sa najviše pobeda na četiri najveća turnira (370), a došao je i do 37. trijumfa u pet setova, pa u istoriji tenisa niko nema više od njega.

"Mogu da se pohvalim da sam imao dugu karijeru sa malo povreda, zahvalan sam i sebi i svojoj posvećenosti telu, ali i Miljanu (Amanoviću) i svima koji su mi pomogli da se tako dugo takmičim. Pričam kao da se opraštam", zaključio je Đoković kroz osmeh.

image