Piksi želi da ostane: Švajcarska je bila bolja, želimo na Evropsko prvenstvo

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi analizirao je razloge neuspeha Srbije da se domogne plasmana u osminu finala na Mundijalu u Kataru

Fudbaleri Srbije završili su učešće na Svetskom prvenstvu u Kataru, pošto su u odlučujućoj utakmici doživeli poraz od Švajcarske 3:2. Time su "orlovi" okončali ućešće na 29. mestu na turniru, a kapiten Dušan Tadić istakao je kao glavni problem činjenicu da je ekipa na tri utakmice primila osam golova.

Selektor Dragan Stojković Piksi poručio je da je od početka priprema za Mundijal znao da će njegovom timu biti jako teško da se plasira u osminu finala, usled velikog broja igrača koje su mučile povrede.

"Kao prvo, čestitke Švajcarskoj na zasluženoj pobedi. Sigurno da rezultatom nismo zadovoljni, što je normalno, ali s obzirom na sve probleme od dolaska na Svetsko prvenstvo, imajući u vidu fizičku pripremljenost, da budem precizniji, na povrede ključnih igrača, učinili smo sve napore da ih vratimo da budu u servisu ekipe. Ali očigledno je da je to isuviše veliki problem za nas. Momci su se borili koliko su mogli, dali su zaista sve od sebe, ali za ovaj nivo takmičenja to apsolutno nije dovoljno. Od njih ne mogu da očekujem više od onoga šot su pokazali", počeo je Stojković na konferenciji za medije.

On je odmah istakao da nema nameru da završi angažman na mestu selektora Srbije.

"Što se tiče mog nastavka rada, naravno da imam želju. Mi u martu počinjemo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, imamo veliku želju da se nađemo tamo posle 24 godine. Tu se ništa neće promeniti."

Stojković je objasnio i šta je uradio u svlačionici nakon bolnog poraza.

"Treba biti dostojanstven i u uspesima i u porazima. Naravno da smo imali period od godinu i po dana uspeha, sad je došao pad. U svlačionici sam svim igračima pružio ruku i rekao im da budemo veliki i kad nam ne ide. Mirna atmosfera."

Pobeda Kameruna protiv Brazila značila je da bi Srbiji na kraju pobeda od jednog gola razlike bila nedovoljna za prolaz u osminu finala.

"Ne daj Bože da smo pobedili, a da nismo prošli. To bi bilo još bolnije. Bio sam iznenađen, ali dobro, ako vidite ko je sve završio takmičenje... Jedna velika Nemačka, Belgija, Danska, Urugvaj, onda vidite da je ovo Svetsko prvenstvo nepredvidivo."

Piksi je govorio i o defanzivnim problemima.

"Sigurno da smo imali probleme u toj defanzivnoj igri. Ali sad je to već za dublju analizu. Opet, ovo je ipak Svetsko prvenstvo i ovde morate da imate sve igrače potpuno zdrave i u top formi. Bio sam vrlo zabrinut i neraspoložen kad smo krenuli na put za Bahrein, jer sam imao tačnu sliku stanja igrača. Znao sam da će biti teško napraviti neki bolji rezultat. Kad izgubite utakmicu, naravno odmah se priča o odbrani. Ali nije samo linija odbrane problem, mi se branimo i napadamo kao tim. Svi moraju da učestvuju. Da kažemo da smo opet preokrenuli rezultat posle primljenog gola. Ali onda opet nismo dobro odradili posao odbrambeno. Švajcarska je previše lako postigla drugi gol i to je za nas bio veliki šok, psihološki", poručio je Dragan Stojković Piksi.