Džaka nosio majicu sa prezimenom osnivača OVK i izbegao kaznu

Džaka na utakmici sa Srbijom nosio majicu sa prezimenom osnivača i vođe OVK, pa potom smislio priču da ne bude kažnjen

Kapiten fudbalske reprezentacije Švajcarske Granit Džaka se po završetku utakmice sa Srbijom (3:2) na terenu pojavio u dresu na kome je pisalo Jašari, koji je podigao veliku prašinu.

Mnogi su se pitali da li je u pitanju politička poruka, pošto se vođa OVK, Adem, upravo tako prezivao.

Džaka je odbacio te sumnje i rekao da je u pitanju Ardon Jašari (20), momak albanskog porekla koji vuče poreklo iz Severne Makedonije.

"Uopšte nije bilo politički. Bio je to dres mog saigrača Ardona Jašarija. On je mlad igrač, sa kojim se odlično slažem. Rekao sam da ću obući njegov dres", rekao je Džaka i tako izbegao kaznu FIFA.

Vrlo je jasno da je u pitanju politička provokacija, pogotovo što su on i njegov saigrač takođe albanskog porekla Džerdan Šaćiri pokazali da su skloni provokacijama Srba.

Albanci na društvenim mrežama nisu krili oduševljenje Džakinim potezom.

Ko je bio Adem Jašari?

Adem Jašari bio je osnivač i vođa albanske terorističke organizacije OVK (Oslobodilačke vojske Kosova). Rođen je 1955. godine u selu Donje Prekaze u opštini Srbica na Kosovu i Metohiji, gde je i završio život 1998. godine zajedno sa grupom terorista.

Terorizam

Od 1990. godine više puta ilegalno prelazi granicu i odlazi u Albaniju gde pohađa vojno diverzantske kurseve i učestvuje u organizovanju ilegalnih oružanih formacija koje će kasnije prerasti u jedinstvenu terorističku organizaciju pod nazivom Oslobodilačka vojska Kosova pri čemu dobija i čin majora albanske vojske. Zajedno sa braćom Hamzom i Muratom i braćom Kodre odlazi 3. novembra 1991. godine u Albaniju na obuku sa namerom da stvori bazu za buduću separatističku vojsku na Kosovu. SDB Republike Srbije pokušala je da ga uhapsi 30. decembra 1991. ali je grupa pružila otpor i uspela da pobegne.

Glavni nosilac terorizma od 1992. do 1997. godine je bila upravo Jašarijeva grupa. 

Prvu veću sinhronizovanu akciju organizovali su 22. aprila 1996. godine kada su u napadima u Peći, Štimlju, Dečanima, na putu Rožaje - Priština kod Kosovske Mitrovice ubili pet i ranili još pet osoba.

Jašarijeva grupa je nastavila terorističke aktivnosti a veći sukob sa srpskom policijom desio se 22. i 23. januara 1998 . Tada je grupa od 7-8 lica na putu Srbica - Drenica zaustavljala vozila i maltretirala putnike. Na lice mesta je došla patrola policije koja je nakon puškaranja počela da goni teroriste među kojima je bio Adem Jašari. Grupa je pobegla u selo Donje Prekaze, a policija je stigla u selo i pozvala ih na predaju. Na policiju je zapucano iz svih kuća, a teroristička grupa je uspela da se izvuče iz sela. Nakon sukoba srpska policija je javila da je Adem Jašari ranjen u sukobima. U ranu zoru 5. marta 1998, grupa terorista Adema Jašarija napada patrolu MUP-a u selu Lauša, opština Srbica. Tom prilikom albanski teroristi su ranili dva pripadnika lokalne policije i usmrtili tri civila aškalijske nacionalnosti - Fatimu Gaši (51) i njeno dvoje dece - sina Gazmenda (16) i ćerku Makfirete (14), nakon čega snage MUP-a kreću u poteru za teroristima ka Gornjem i Donjem Prekazu.

Specijalne policijske snage su 5. marta 1998. opkolile selo Donje Prekaze i napravile širi prsten oko drugih sela i pozvala Jašarija na predaju. Adem Jašari je to odbio i pružio je jak otpor u dobro opremljenom bunkeru ojačanom džakovima peska. U ovim sukobima je pored Adema poginulo još 65 terorista i članova porodice, kao i 2 pripadnika policije.

U centru Prištine postavljen je spomenik, a u centralnom području Tirane postavljena je bista Adema Jašarija. U albanskom narodu danas ima ulogu narodnog heroja.

Srpsko poreklo

Prema predanju, porodica Jašari je srpskog porekla iz sela Brnjaka, odakle se predak Adema Jašarija početkom 18. veka poarbanašio i naselio u Prekaze. O tome piše i Tatomir Vukanović u knjizi "Drenica"