Sport

Holandija prva u četvrtfinalu - Amerikanci, poklonite se Dumfrisu

Selekcija Luja van Gala odigrala je taktički vrlo zrelu utakmicu i uspela da opravda ulogu favorita protiv "jenkija"
Holandija prva u četvrtfinalu - Amerikanci, poklonite se DumfrisuGetty © Elsa / Staff

Fudbaleri Holandije prvi su četvrtfinalisti Svetskog prvenstva u Kataru, pošto su na otvaranju nokaut faze turnira savladali Sjedinjene Američke Države 3:1.

Selekcija Luja van Gala odigrala je odličnu utakmicu i pokazala Amerikancima zbog čega ih mnogi smatraju jednom od selekcija koja može da stigne do same završnice takmičenja.

Sve je počelo jako dobro po Amerikance kada je Kristijan Pulišić u trećem minutu imao izvanrednu priliku da "uhvati na spavanju" igrače Holandije i donese veliku prednost svom timu. Ipak, odbrana Andreasa Noperta kao da je probudila fudbalere u čuvenim narandžastim dresovima.

Već u 10. minutu je Memfis Depaj doneo vođstvo Holandiji posle prelepe timske akcije koja je trajala 20 dodavanja, poslednje od kojih je bilo asistencija Denzela Dumfrisa. Upravo je desni krilni bek bio junak ove pobede Holandije.

Jer, kada je u nadoknadi prvog poluvremena pogodio Dejli Blind za 2:0, ponovo je Dumfris odradio veliki deo posla svojim dodavanjem, slično kao za Depaja. Uspeli su u nastavku Amerikanci da na kratko uvedu tenziju u meč kada je Rajt uspeo da smanji na 2:1 teško objašnjivim pogotkom posle centaršuta sa desne strane.

Ali nije ni to dugo trajalo - jer se Blind odužio Dumfrisu i ovaj put on njemu asistirao lepim centaršutem, a desni spoljni Holandije na drugoj stativi uspeva da matira Mata Tarnera i potvrdi prolaz "oranja" u četvrtfinale Mundijala.

A tamo će sačekati Argentinu, koja je sa 2:1 eliminisala selekciju Australije.

image