Sport

Alkaraz preokrenuo i Zvereva i pokorio Rolan Garos, Novak od ponedeljka treći na svetu

Španac je osvojio treću grend slem titulu u karijeri na trećem različitom slemu, u trećoj različitoj godini, posle velikog preokreta protiv Aleksandera Zvereva
Alkaraz preokrenuo i Zvereva i pokorio Rolan Garos, Novak od ponedeljka treći na svetu© Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Karlos Alkaraz je novi šampion Rolan Garosa! Španski teniser stigao je do treće grend slem titule u karijeri, pošto je u finalu posle velike borbe savladao Aleksandera Zvereva 3:2.

Alkaraz je do treće grend slem titule na trećem različitom turniru "velike četvorke" stigao posle preokreta - 6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2.

Španac je uspeo da uradi isto što i pre dva dana u polufinalu protiv Janika Sinera, od ponedeljka novog najboljeg tenisera sveta - gubio je 2:1 u setovima, a onda uspeo da podigne nivo igre i stigne do trijumfa.

Ovoga puta, reklo bi se da je bilo veće iznenađenje kako je Nemac uspeo da stigne do preokreta. Zverev je posle lako izgubljenog prvog seta još lakše uzvratio u drugom sa dva brejka prednosti, da bi u trećem uprkos zaostatku 2:5 uspeo da stigne do preokreta i 7:5.

Ipak, odmah na startu četvrtog seta je Alkaraz pokazao da će svim silama krenuti po preokret, a rani brejk i u petom setu odveo je meč na njegovu stranu. Jednostavno, Zverev nije uspeo da ostane na neophodnom nivou u poslednja dva seta.

Alkaraz je tako i treću godinu zaredom stigao do grend slem titule, iako mu je tek 21 godina. On je 2022. osvojio Ju-Es open, 2023. Vimbldon, a sada Rolan Garos, pa će već u januaru 2025. moći da napadne karijerni grend slem - po jedan trofej na svakom od četiri najveća turnira.

Ovo je važna vest i za Novaka Đokovića, koji će od ponedeljka biti treći teniser sveta. Posle napuštanja turnira pre četvrtfinala zbog povrede kolena bilo je jasno da će Siner od ponedeljka biti novi "broj jedan", a Alkarazu je bila neophodna titula u Parizu da dođe do pozicije broj dva i spusti Srbina tek na treće mesto.

image