Sport

"Pele je u stabilnom stanju" kažu iz bolnice u Sao Paolu

Brazilska fudbalska legenda Pele, nalazi se u stabilnom zdravstvenom stanju i dobro reaguje na tretman respiratorne infekcije, prenosi britanski Gardijan, pozivajući se na informacije iz bolnice u kojoj je Brazilac
"Pele je u stabilnom stanju" kažu iz bolnice u Sao PaoluGetty © Eamonn M. McCormack /

Kako prenose iz bolnice "Albert Ajnštajn" u Sao Paolu, Peleovo stanje se nije pogoršalo u poslednja 24 sata i legendarni fudbaler dobro reaguje na tretman respiratorne infekcije.

Kako su preneli lokalni mediji, Pele (82) je prethodno premešten na palijativnu negu, gde mu se ublažavaju bolovi i olakšava inače otežano disanje.

Palijativna nega primenjuje se kod pacijenata koji boluju od neizlečivih bolesti, koje značajno skraćuju životni vek. Cilj palijativne nege je umanjiti bol i neugodne simptome bolesti sve do prirodne smrti obolelog. Najčešće se koristi upravo kod obolelih od karcinoma.

"Albert Ajnštajn" bolnica u Brazilu nije potvrdila tu informaciju, već je objavila da će se komunicirati samo putem zvaničnih saopštenja.

Brazilski "ESPN" objavio je u sredu da je Pele nenajavljen došao u bolnicu gde je odmah i primljen. Lekari su navodno utvrdili generalno nateknuće, vodu u plućima, pa čak i slabljenje srca.

Pisalo se tada da je u bolnicu stigao u rastrojenom stanju, iako je Peleova ćerka objavila poruku kojom je rekla da ta pisanja nisu istinita i da je njen otac bio na redovnoj kontroli.

Peleu je prošle godine odstranjen tumor na debelom crevu, ali su metastaze utvrđene u drugom delovima tela.

Pele se smatra za jednog od najvećih fudbalera u istoriji.

Tokom prebogate igračke karijere osvojio je tri titule prvaka sveta u dresu Brazila, po čemu je i dalje jedinstven u istoriji fudbala.

image