Sport

Englezi se plaše "televizijske kletve" - na tom TV kanalu retko pobeđuju

Selekcija Gereta Sautgejta u nedelju (20.00) igra meč osmine finala Svetskog prvenstva protiv Senegala
Englezi se plaše "televizijske kletve" - na tom TV kanalu retko pobeđujuGetty © Scott Olson / Staff

Engleska je sa sedam bodova i devet postignutih golova stigla do osmine finala Mundijala u Kataru, gde ih očekuje duel protiv Senegala, aktuelnog prvaka Afrike.

Puleni Gereta Sautgejta uvereni su da i na ovom turniru mogu da naprave odličan rezultat kao na poslednja dva, ali javnost u Engleskoj plaši "televizijska kletva" - ovu utakmicu neće prenositi Bi-Bi-Si.

Naime, od Svetskog prvenstva 1998. godine, utakmice Engleske na Mundijalima nisu prenošene samo na pomenutom javnom servisu Ujedinjenog Kraljevstva, već i na kanalu Aj-Ti-Vi (ITV). A kada ova televizija prenosi njihovu selekciju, rezultati su daleko lošiji.

Statistika je neumoljiva. Tokom proteklih 25 godina, Aj-Ti-Vi je prenosio 16 utakmica Engleske na Mundijalima, a samo na tri meča su Englezi izašli kao pobednici. Zabeležili su još šest remija i sedam poraza (računajući i one posle penal-serija).

Sa druge strane, Bi-Bi-Si "prolazi" daleko bolje. U istom periodu, prosek Engleske iznosi 71 odsto pobeda, u poređenju sa 19 odsto kada mečeve prenosi Aj-Ti-Vi. Uostalom, "kletva" je nastavljena i na ovogodišnjem turniru - obe pobede u grupnoj fazi prenosio je Bi-Bi-Si, dok je remi 0:0 protiv SAD bio emitovan na Aj-Ti-Viju.

Samo još da vidimo mogu li Senegalci da nastave ovaj niz...

image