Sve što ste želeli da znate o Euru u Nemačkoj, a niste imali koga da pitate

Početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj sasvim se približio, a za kontinentalni šampionat vezuju se brojni kurioziteti

Utakmicom između Nemačke i Škotske u petak uveče počinje Evropsko fudbalsko prvenstvo.

Na šampionatu učestvuju 24 reprezentacije, koje su podeljene u šest grupa, a prvi put od 2000. godine na kontinentalnom prvenstvu učestvuje i selekcija Srbije.

Ovom prilikom donosimo deset zanimljivih stvari koje (verovatno) niste znali o Euru.

Ljubav, Albert, Vatra...

(1) "Alijanc arena" u Minhenu biće domaćin prve utakmice na turniru i tako će postati prvi stadion u istoriji na kojem će se igrati mečevi dva uzastopna Evropska šampionata.

Dom fudbalera Bajerna je bio jedan od 11 stadiona na kojem su se igrali mečevi prethodnog prvenstva – tri utakmice selekcije Nemačke u grupnoj fazi, ali i četvrtfinalni duel između Belgije i Italije.

(2) Zvanična lopta nazvana je Fussballliebe, što bi se na srpski jezik moglo prevesti kao "ljubav za fudbalom" i proizvod je nemačkog giganta "Adidasa".

Maskota šampionata izabrana je glasanjem, a pobedu je odneo medved Albert, dok je zvanična himna turnira pesma "Fire", odnosno Vatra, koju zajednički izvode bend "OneRepublic", "Meduza" i "Leoni".

(3) Kristijano Ronaldo će u Nemačkoj šesti put nastupiti na kontinentalnim prvenstvima. Portugalac već drži rekorde po broju nastupa (25) i golova (14), a u Nemačkoj bi mogao da obori rekord Austrijanca Ivice Vastića, koji je sa 38 godina i 257 dana najstariji strelac na Evropskim prvenstvima.

Ronaldo je već napunio 39 godina, a zanimljivo je da nije najstariji igrač na turniru – njegov zemljak Pepe nalazi se u sastavu Portugalije, iako je u februaru napunio 41 godinu.

Najveći fudbalski teren na svetu i gruzijski vajldkard

(4) Brandenburška kapija jedan je od najpoznatijih simbola Berlina, a tokom šampionata biće i najveći fudbalski gol na svetu – dimenzija 63 metra sa 21 metrom i teška više od 40 tona.

U samoj blizini ovog čudnovatog gola biće i najveći fudbalski teren na svetu, pošto će fan zona biti pokrivena veštačkom travom u površini od 24.000 metara kvadratnih.

Podloga će po završetku turnira biti prosleđena fudbalskim timovima u Nemačkoj.

(5) Gruzija je do istorijskog plasmana na Evropsko prvenstvo stigla posle trijumfa nad Grčkom u baražu, a selektor te selekcije je nekada čuveni francuski fudbaler Vili Sanjol.

"Mi smo 'vajldkard', ušli smo na turnir sasvim neopaženo. Ono što je sigurno je da se u mečevima sa Portugalijom, Češkom i Turskom nećemo predavati i daćemo svoj maksimum", rekao je Francuz, koji je jedan od nekolicine selektora koji su nastupali na Euru kao igrači.

Selektorske priče

(6) Među takvima su Ronald Kuman i Didije Dešan, koji su kao igrači osvajali turnir sa Holandijom 1988. godine, odnosno Francuskom 2000. godine.

Jedini čovek kome je pošlo za rukom da osvoji EURO i kao igrač i kao trener je Berti Fogts, koji je 1972. sa Zapadnom Nemačkom podigao trofej kao fudbaler, da bi 1996. godine ponovio isti uspeh kao selektor "pancera".

(7) Edvard Jordanesku je bez poraza odveo nacionalni tim Rumunije na EP, prvi put od 2016. godine. Pre osam godina, nacionalni tim sa klupe je vodio Edvardov otac – Angel Jordanesku.

Škoti se spremaju za skijanje, Jamal najavljuje rekord

(8) Garmiš-Partenkirhen je veoma zanimljiv izbor škotske nacionalne selekcije za bazu tokom Evropskog prvenstva, dok su Englezi izabrali ne toliko atraktivan Blankenhajn.

Jedan od najpoznatijih skijaških centara u Nemačkoj, poznat pre svega po ski-skokovima koji su deo Turneje četiri skakaonice, bio je domaćin Olimpijskih igara 1936. godine.

(9) Špansko "čudo od deteta" Lamin Jamal, koji će 17 rođendan proslaviti dan pre velikog finala Eura, vrlo lako bi mogao da postane deo istorije fudbalskih šampionata Evrope.

"Furija" 15. juna igra protiv Hrvatske, a napadač Barselone će tada imati 16 godina i 337 dana, te će, ukoliko dobije minute od svog selektora, postati apsolutni rekorder.

Džud Belingem, zvezda madridskog Reala, debitovao je na prošlom Evropskom prvenstvu na utakmici protiv Hrvatske sa samo 17 godina i 349 dana.

Ipak, njegov rekord bio je na snazi manje od sedam dana, pošto je Poljak Kasper Kozlovski na istom turniru zaigrao protiv Španije sa 17 godina i 246 dana.

Nije sve u fudbalu, Berlin pamti i atletske velikane

(10) Finalna utakmica na Evropskom prvenstvu biće odigrana 14. jula na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu, koja je kroz istoriju bila domaćin velikih sportskih dešavanja.

Na istom stadionu odigrano je finale Mundijala 2006. godine, ali Berlin pamti i značajne atletske momente.

Na njemu je legendarni Džesi Ovens zablistao na Olimpijskim igrama 1936. godine, ali je isto mesto svedočilo svetskim rekordima Juseina Bolta 2009. godine.

Jamajčanin je tada 100 metara istrčao za devet sekundi i 58 stotinki, dok mu je za duplo dužu deonicu bilo potrebno 19 sekundi i 19 stotinki – rekordi koji i dalje odolevaju vremenu i sportskim inovacijama.