Brejk Bostona u Dalasu, Dončić i Irving se već oprostili od titule

Jedna od najvećih franšiza u istoriji američke košarke došla na korak do nove titule i prekida "posta" dugog skoro 20 godina

Košarkaši Bostona napravili su brejk u Dalasu i poveli 3-0 u finalnoj seriji NBA lige.

Seltiksi su u prvom susretu u "Amerikan erlajns centru" napravili brejk i trijumfovali rezultatom 106:99.

Ekipa koju veoma uspešno vodi Džo Mazula stigla je nadomak šampionske titule, koju "zeleni" čekaju još od 2008. godine.

Franšiza iz Masačusetsa, jedna od najvećih u istoriji lige, rekorder je sa osvojenih čak 18 NBA pehara, i prvu poziciju na večnoj rang-listi deli sa Los Anđeles lejkersima.

Sada im nedostaje još samo jedan trijumf da se osame na prvom mestu večne rang-liste, ali i da prekinu dugačak "post" na koji njihovi navijači nisu navikli.

Luka Dončić je tokom čitave sezone nosio "telad" na svojim leđima, uprkos povredi kolena, ali je sada postao tragičar svog tima.

Dončić je na četiri minuta do kraja morao da izađe zbog šest ličnih grešaka, pošto je prethodno napravio nekoliko glupih faulova i ostavio saigrače na cedilu.

I to u trenucima kada je "momentum" bio na strani domaćeg sastava, posle povratka iz "debelog" minusa.

Boston je početkom poslednje četvrtine napravio seriju 6:0 i došao do maksimalne prednosti od 21 poena (91:70), pa se tada činilo da je utakmica gotova.

Međutim, igrači Džejsona Kida su istopili prednost rivala, vratili se u meč, ali nakon isključenja Slovenca nisu imali snage za potpuni preokret.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Džejson Tejtum koji je meč završio sa 31 poenom, šest skokova i pet asistencija, dok je Džejlen Braun upisao poen manje uz po osam uhvaćenih lopti i dodavanja.

Vajt je brojao do 16, a uspeh Seltiksa dobija na značaju ako se zna da su ovaj meč igrali bez Kristapsa Porzingisa, koji je dva sata pre meča odustao zbog povrede.

Na drugoj strani, Kajri Irving je upisao 35 poena uz tri skoka i dve asistencije, dok je Dončić za 37 minuta stao na 27 poena i po šest skokova i asistencija.

Četvrti možda i odlučujući meč igra se u noći između petka i subote od 2.30 časova u Dalasu.