Počinje EURO u Nemačkoj – Srbija posle 24 godine među elitom, domaćin protiv Škotske otvara turnir

Evropsko prvenstvo u fudbalu, 17. po redu, počinje u petak u Nemačkoj. Domaćin će otvoriti turnir utakmicom sa Škotskom od 21.00. Srbija će posle 24 godine imati predstavnike na šampionatu Evrope, prvi put od osamostaljenja. "Orlovi" će u Grupi C igrati protiv Engleske, Slovenije i Danske

"Alijanc arena" u Minhenu otvoriće 17. šampionat Evrope u fudbalu – prvi meč rezervisan je tradicionalno za domaćina turnira, pa će tako Nemačka od 21.00 igrati protiv selekcije Škotske.

Biće to duel Grupe A, u kojoj učestvuju još i Švajcarska i Mađarska.

Čast da deli pravdu u uvodnom meču turnira, imaće francuski sudija Klemon Turpan, koji će za pomoćnike imati svoje sunarodnike.

Kao na prošlom, i na ovogodišnjem prvenstvu učestvuju 24 reprezentacije, koje su podeljene u šest grupa.

Prvi put od 2000. godine, na kontinentalnom fudbalskom šampionatu učestvuje i selekcija Srbije, prvi put od osamostaljenja.

"Orlovi" će se u Grupi C sastati sa selekcijama Engleske, Slovenije i Danske.

Srbija će prvi meč odigrati u nedelju od 21 sat, kada će se sastati sa vicešampionom Starog kontinenta.

Titulu najboljeg u Evropi brani selekcija Italije, savladavši upravo Engleze u finalu pre tri godine – i to na "Vembliju", posle boljeg izvođenja penala.

Pored domaćina, aktuelnog šampiona i pomenutih Engleza, među glavne favorite za osvajanje prvenstva spadaju i selekcije Francuske, Portugalije i Španije.

Ipak, poznato je da fudbal ne voli favorite na papiru, pa će tako svaka selekcija na terenu morati da opravda svoj status i kvalitet.

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj donosi i jednog debitanta na šampionatima Evrope, a u pitanju je selekcija Gruzije, koja je u baražu bila bolja od Grčke.

Prema prognozama analitičkog superkompjutera, Srbija ima veoma male šanse za pehar, ali znatno veće za prolaz u četvrtfinale.

"Optin" superkompjuter prognozirao da Srbija ima jedan odsto šanse da osvoji kontinentalni šampionat u Nemačkoj, a 23 za veliki podvig i plasman u četvrtfinale.

Evropsko prvenstvo igraće se u 10 gradova, pošto su pored Mihena organizatori i Berlin, Gelzenkirhen, Hamburg, Dortmund, Keln, Lajpcig, Štutgart, Frankfurt i Dizeldorf.

Uvodni meč igra se na "Alijanc areni", dok će finale biti odigrano 14. jula na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.