Sport

Stojković ne krije ambicije Srbije: Vreme je za iskorak, a to je da uspešno prođemo grupu

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je da je ekipa spremna za utakmicu protiv Engleske u prvom kolu Evropskog prvenstva
Stojković ne krije ambicije Srbije: Vreme je za iskorak, a to je da uspešno prođemo grupuGetty © Frederic Scheidemann - UEFA/UEFA / Contributor

"Orlovi" u nedelju od 21.00 igraju utakmicu prvog kola grupe C na Evropskom prvenstvu protiv Engleske.

Stojković je istakao i da je vreme da nacionalna selekcija napravi iskorak i da se plasira u sledeću fazu takmičenja.

"Znamo da startujemo sa jednim od favorita, ali radili smo dosta da se pripremimo najbolje što možemo i mislim da smo spremni za izazove", počeo je Stojković na konferenciji za medije.

"Sa trenerske strane smo učinili sve da igrači odrade sve treninge na najvišem mogućem nivou i verujem da i oni jedva čekaju da utakmica počne. U fizičkom smislu i onom taktičkom, uveren sam da smo spremni da se suočimo sa izazovom kakav je Engleska."

Duel sa "gordim albionom" biće dobra prilika za navijače da uživaju u dobroj utakmici.

"Siguran sam da će sutrašnja utakmica biti dobra prilika za navijače da uživaju, ne vidim opasnost od toga. Ne vidim opasnost od tog odnosa. Zapravo, fudbal je nešto što je posebno za ljude, u čemu ljudi uživaju i siguran sam da će obe strane biti jako srećne što će igrati na stadionu."

"Što ih ne bismo napali?"

Stojković je naglasio da Engleska ima talentovanu ekipu koja igra dobar fudbal.

"Za svakog selektora bilo koje reprezentacije nije jednostavno odabrati igrače i postaviti ih u startnoj ekipi, ali Engleska je talentovana kada govorimo o igri Belingema, koji je stvarno veliko ime."

"Vidite, ako vidite Sterlinga, Rašforda i ostale koji nisu mogli dobiti mesto u 11 najboljih, možete zamisliti kako će biti. Odbrana Engleske je sa igračima kao što su Voker, Stons, Guei, Tripije, Rajs, ali dobro. Zaista, to je kvalitetna ekipa, ali pokušaćemo da nađemo naravno šansu da ih ugrozimo, da pronađemo neki put da dođemo do gola."

Selektor reprezentacije Srbije poručuje da se ekipa neće povući, već da će pokušati da ugrozi protivnika.

"Što ih ne bismo napali. Mi poštujemo neke stvari, ali prvenstveno poštujemo sebe. Učinićemo sve da utakmicu privedemo kraju kao što želimo, bez obzira na njihov kvalitet, Srbija neće da bude tim koji će da čeka i gleda kako Engleska igra. Trudićemo se da im stvorimo što više problema. Da ne kažem 100 posto, ali 99 odsto znam tim, bilo bi loše da ga ne znam. Znam da oni koji budu istrčali, ali i oni koji budu ušli sa klupe, oni su ti koji su važni i pokreću promene na terenu. Imali smo mnogo analiza, kako znam svoj tim, tako znam i njihov" zaključio je Stojković.

"U Katar smo vodili malu bolnicu, sada je drugačije"

Srbija posle 24 godina igra EURO, to je bilo poslednje prvenstvo na kojem je reprezentacija prošla grupnu fazu nekog velikog takmičenja, u međuvremenu je igrala četiri Svetska prvenstva.

"Neki igrači se nisu ni rodili kad smo bili na Evropskom prvenstvu. Dugo čekamo, mislim da smo zasluženo ovde, mislim da smo uspeli da dovedemo Srbiju u krem fudbala, sad je na nama da napravimo iskorak, a iskorak je da se fokusiramo na ono što predstoje, a to je da pokušamo da uradimo sve, da prvu fazu prođemo uspešno."

Svi igrači biće na raspolaganju Stojkoviću, reprezentacija Srbije nema zdravstvenih problema kao na Mundijalu u Kataru.

"Moje raspoloženje je daleko bolje u odnosu na pre dve godine, jer je tad bilo zaista, nekako mi se čini da smo vodili malu bolnicu u Katar."

"Bilo je veoma teško da neki igrači pruže maksimum zbog povreda, nadam se da će današnji trening proteći u najboljem redu i da ćemo startovati u ful sastavu. Velika je razlika u bar mom lično raspoloženju, vidim da su igrači motivisani, vlada atmosfera kakva treba da krasi jedan tim."

On je obećao svim navijačima da će kompletna ekipa pružiti maksimum u Nemačkoj.

"Ono što mogu da poručim ljudima koji nas podržavaju i vole, da ćemo dati sve od sebe, borićemo se do kraja, da ćemo dati čak i više od maksimuma. To vidim po igračima, vidim da su spremni, kompletan deo priprema odradili bez ijedne reči i bez ijedne zadrške, tako da, sa te strane sam zadovoljan da ću imati igrače zdrave, igrače koji jedva čekaju da pokažu svoj talenat."

Tadić: Igrači su sazreli, nikad veće zajedništvo u ekipi

Kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Dušan Tadić smatra da nikad nije bilo veće zajedništvo u timu i da su igrači postali iskusniji i zreliji.

"Veliki broj igrača je igrao na Svetskom prvenstvo i sad na Euru, mislim da će biti iskustvo od velike važnosti i značaja. Mislim da je zajedništvo nikad veće u ekipi. Prošlo je neko vreme, igrači su sazreli. Zajedništvo je nikad veće i želimo da pokažemo to na terenu."

I on je prokomentarisao prvog protivnika – selekciju Engleske.

"Englezi su favoriti su za osvajanje turnira, ali to ne mora ništa da znači. Fudbal je 11 na 11, videćemo ko će da pobedi", poručio je Tadić.

U grupi C nalaze se još Slovenija i Danska.

image