Španci kaznili promašaje Hrvata i nokautirali ih u Berlinu – tri gola u mreži "vatrenih"

Fantastična utakmica viđena je na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu i ubedljiv trijumf "crvene furije"

Fudbaleri Španije fantastičnom pobedom nad Hrvatskom započeli su nastup u grupi B Evropskog prvenstva u Nemačkoj – 3:0 (3:0).

"Crvena furija" je odigrala baš kako joj i kaže nadimak – furiozno, kaznivši svaku moguću grešku rivala, koji nije bio toliko inferioran koliko rezultat pokazuje.

Međutim, Hrvati su promašili nekoliko izglednih prilika i sada će imati veliku glavobolju kada se nastavi takmičenje u "grupi smrti" na Euru.

Duel je počeo ofanzivom ekipe Luisa de la Fuentea, odgovorili su izabranici Zlatka Dalića, ali taman kada su počeli da se bude – doživeli su pravi nokaut.

Primili su dva pogotka u roku od tri minuta i od tada je postalo sve mnogo teže.

Prvo je Alvaro Morata iskoristio katastrofalno postavljanje hrvatskih štopera, dobio sjajnu loptu od Fabijana Ruiza i rutinski savladao Domagoja Livakovića.

U sledećem napadu lako je moglo da bude 1:1, ali je Unaj Simon odbranio udarac Matea Kovačića, da bi se ekspresno zatresla mreža na drugoj strani. Mladi Lamin Jamal, koji je ispisao istoriju kao najmlađi igrač u istoriji evropskih šampionata, počeo je da "meša" odbranu Hrvatske, dodao do Pedrija, a ovaj prosledio do Ruiza.

Asistent kod prvog gola je minijaturom izbacio Luku Modrića i još dvojicu čuvara, nakon čega je pogodio donji desni ugao.

I taj fudbalski "blickrig" Hrvati su mogli da prežive, da na golu rivala nije stajao Simon. Tridesetak sekundi kasnije Marcelo Brozović je, činilo se, savršeno šutirao u donji desni ugao, kada se španski golman bacio i još jednom nestvarnom paradom sačuvao vođstvo.

Tada je možda otišao i poslednji voz za povratak naših komšija, koji su u poslednjim trenucima prvog poluvremena bačeni na konopce. Jamal je sada idealno centrirao u peterac, odakle Dani Karvahal postiže prvi gol u nacionalnom dresu.

Šampioni Evrope iz 2008. i 2012. godine na odmor su otišli sa ogromnih 3:0 i, očekivano, rutinski priveli meč kraju u nastavku.

Mogli su i do ubedljivijeg trijumfa, ali je Livaković sprečio bruku svog tima i sprečio Lamina da ovaj istorijski dan uveliča i golom. Istini za volju, i Hrvatska je imala nekoliko velikih prilika, od kojih je najveća bila ona u 80. minutu.

Tada je Bruno Petković promašio penal, tačnije, Simon mu je odbranio i iskupio se za veliki kiks koji je doveo do najstrože kazne. Usledio je gol Petkovića posle odbitka, ali ga je VAR poništio jer je asistent Ivan Perišić ranije ušao u kazneni prostor.

U drugoj utakmici grupe B od 21.00 se u Dortmundu sastaju Italija i Albanija.