Sport

Žiru i Mbape obarali rekorde, Francuska eliminisala Poljsku

Fudbalska reprezentacija Francuske plasirala se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je savladala selekciju Poljske sa 3:1 (1:0). "Trikolori" će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Engleske i Senegala.
Žiru i Mbape obarali rekorde, Francuska eliminisala PoljskuGetty © Justin Setterfield

Francuska je treći učesnik četvrtfinala na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Aktuelni svetski šampion i osvajač trofeja osvojenog u Rusiji 2018. godine, rutinski i ubedljivo je u osmini finala eliminisao selekciju Poljske.

U meču ispunjenom rekordima, Francuze su do pobede vodili Olivije Žiru i Kilijan Mbape.

Poljska se očigledno branila, zgusnutim redovima pokušali su da što duže zadrže "trikolore" bez gola, ali su u samom finišu prvog dela poklekli.

Mbape je uspeo da proturi loptu do Žirua, koji iz okreta šalje dovoljno precizan udarac da donese vođstvo Francuskoj od 1:0.

Bio je to 52. gol Olivijea Žirua u dresu Francuske, čime je postao najbolji strelac u istoriji "trikolora", pretekavši legendarnog Tijerija Anrija.

Intenzivni i opasni napadi Francuske nastavili su se i u drugom delu utakmice.

Žiru, Dembele, Mbape, Grizman, Čuameni, Rabio... Svako od pomenutih fudbalera imao je priliku da postigne pogodak i reši pitanje pobednika već u 15 minuta nastavka.

Drugo poluvreme proteklo je u znaku maestralnog Kilijana Mbapea.

Supertalentovani fudbaler je sa dva gola rešio sve dileme i odveo Francusku u četvrtfinale.

Mbape je u 74. minutu veoma preciznim udarcem krunisao odličnu kontru Francuza i asistenciju Dembelea.

Igrao se prvi minut sudijske nadoknade, kada je Mbape primio loptu u šesnaestercu rivala, a onda je milimetarski preciznim udarcem, "spakovao" u rašlje.

Mbape je tako postigao svoj deveti gol u karijeri na Svetskim prvenstvima, čime je oborio rekord Pelea, kao igrač sa najviše golova na Mundijalima pre 24. godine života.

Do kraja meča viđen je još jedan pogodak, onaj koji je u sedmom minutu nadokande postigao Robert Levandovski.

Poljski napadač nije iz prvog pokušaja uspeo da materijalizuje penal, ali je zbog ranog ukaska odbrane Francuske, Levandovski uspeo iz drugog da bude precizan i tako postavi konačnih 3:1.

Francuska se pobedom plasirala u četvrtfinale turnira u Kataru, gde će se sastati sa boljim iz duela Senegala i Engleske, koji se sastaju od 20.00.

image