Sport

Bez ruskih zastava na utakmici Rumunija - Ukrajina

Nakon što se ruska zastava pojavila na utakmicama Evropskog prvenstva, UEFA na sve načine pokušava da spreči njeno pojavljivanje na utakmici između Ukrajine i Rumunije
Bez ruskih zastava na utakmici Rumunija - Ukrajina© Sputnik / Aleksei Filippov

UEFA želi da spreči pojavljivanje ruskih zastava na fudbalskoj areni u Minhenu, gde Ukrajina igra svoju prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu.

Prema izveštaju, redari će presretati i uklanjati ruske zastave od gledalaca koji pokušavaju da ih unesu na stadion.

Do sada nije bilo zvanične potvrde zabrane od strane UEFA.

Ruska zastava pojavila se u petak na utakmici između Nemačke i Škotske, a viđena je i među navijačima Srbije tokom utakmice protiv Engleske.

Ruskoj reprezentaciji je zabranjen pristup događajima UEFA ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. Međutim, ruskim državljanima nije zabranjeno da prisustvuju događajima.

Iako pravila ne zabranjuju eksplicitno ruske ili druge nacionalne zastave, navijačima je zabranjeno da prikazuju bilo šta "veliča nasilje, diskriminatorno, rasističko, ksenofobično, politički radikalno", kao i versku ili političku propagandu.

Takođe, gledaoci su unapred upozoreni da će na stadionu biti dobrodošle samo nacionalne boje zemalja čiji timovi učestvuju u utakmicama.

"Sve nacionalne zastave zemalja učesnica su naravno dozvoljene – to je deo toga. Molimo vas da sve ostale zastave ostavite kod kuće. Evropsko prvenstvo u fudbalu nije mesto za druge vrste demonstracija. U ovom slučaju, želimo da proslavimo fudbal i utakmice", rekao je Moric Van Dulmen, generalni direktor Kulturprojekte Berlin, organizatora glavne fan zone.

image