Sport

Prekinut post dugačak 15 godina – Boston je šampion NBA!

Košarkaši Bostona novi su šampioni NBA lige
Prekinut post dugačak 15 godina – Boston je šampion NBA!© Tanjug/AP Photo/Charles Krupa

Seltiksi su sa 4-1 u finalnoj seriji savladali Dalas i došli do rekordne, 18. titule u istoriji.

"Zeleni" su u petom meču na svom parketu još jednom deklasirali Meverikse, ovoga puta rezultatom 106:88 i priredili navijačima veliko slavlje.

Franšiza iz Masačusetsa je prekinula post dug skoro 15 godina, pošto je prethodni put najbolja bila 2008.

Takođe, Boston je sada najuspešniji tim u istoriji najjače lige sveta sa 18 trofeja, jednim više od Los Anđeles lejkersa.

U petoj utakmici ponovo je domaćin iskoristio činjenicu da su igrači Dalasa podbacili i da nisu prikazali ni delić one napadačke igre koja ih je krasila tokom čitave sezone.

Ponovo je najviše pokazao Luka Dončić sa 28 poena, 12 skokova i pet asistencija, ali još jednom nije mogao bez pomoći saigrača.

Sjajni Slovenac je završio fantastičnu sezonu u kojoj je ostao bez željenog trofeja, uprkos činjenici da je mesecima igrao sa povredom kolena.

Kajri Irving, koji je za Boston igrao od 2017. do 2019. godine, zaustavljen je na 15, nakon loših 5/16 iz igre. Imao je i devet asistencija.

Na drugoj strani, Seltikse je sada predvodio Džejson Tejtum koji je kompletirao dabl-dabl (31 poen, 11 asistencija, osam skokova), dok je Džejlen Braun dodao 21 poen, uhvatio osam lopti i podelio šest dodavanja.

Braun je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) finalne serije i tako je nasledio našeg Nikolu Jokića.

image