Sport

"Problem je što Srbija nema mene": Slovenci i EURO 24 godine kasnije - Nek sad klinci pamte ovaj meč

Fudbaleri Srbije u četvrtak od 15.00 na "Alijanc areni" u Minhenu igraju protiv Slovenije u borbi za bodove vredne plasmana u osminu finala
"Problem je što Srbija nema mene": Slovenci i EURO 24 godine kasnije - Nek sad klinci pamte ovaj mečGetty © DeFodi Images / Sportsphoto/Allstar / Kontributor

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Prošle su 24 godine od susreta Jugoslavije i Slovenije na Euru 2000. godine. Neki od nas su tada bili dečaci koji su jedva mogli da se sećaju dešavanja sa ludog meča u Belgiji i spektakularnih 3:3.

Neki drugi, poput Dragana Stojkovića, bili su tog dana na terenu. Upravo je Piksi, kapiten te generacije, bio jedan od ključnih igrača u velikom povratku "plavih" u drugom poluvremenu.

Dan uoči novog duela sa Slovencima, na podsetnik novinara RT Balkan, Stojković se prisetio goleade iz Šarlroe.

"Problem je što Srbija nema mene danas... Šalim se naravno, bilo je tada 0:3 pa 3:3. To je bila jedna od najatraktivnijih i najlepših utakmica turnira. Da ne pominjem kakve su sve sjajne fudbalere tada Slovenci imali. Srećko Katanec je bio na klupi i uhvatili su nas na brzinu, bilo je 0:3, Mihajlović je dobio crveni, ali smo uspeli da se vratimo u nastavku. Bila je vrlo atraktivna utakmica koja ostaje za pamćenje", rekao je Piksi o meču u kojem su dva gola Sava Miloševića i jedan Ljubinka Drulovića postignuti u samo sedam minuta razmaka.

Ugao Aleksandra Mitrovića, danas najboljeg strelca u istoriji reprezentacije, bio je drugačiji.

Kao šestogodišnje dete, gledao je u "plave" i divio im se. Tako se i on danas nada da će Srbija u Minhenu podariti nova lepa sećanja nekim novim klincima.

"To su moja prva sećanja na reprezentaciju. Budi lepe uspomene. Tada sam krenuo da pratim fudbal. Sećam se Savinih golova i nadam se da ćemo i mi da odigramo dobru utakmicu samo što se nadam da ćemo sada mi slaviti i možda nekim klincima probudimo želju za fudbalom i da se oni sećaju sutrašnje utakmica kao što se ja sećam te utakmice i tog prvenstva", kaže Mitrović.

Mučila nas je tada Slovenija, ali i još mnogo puta kasnije.

Dva remija u kvalifikacijama za Mundijal 2002. koštala su nas plasmana, dok su Slovenci otišli u Japan i Južnu Koreju. U kvalifikacijama za EURO 2012. je baš poraz 1:0 u Ljubljani ostao rak-rana navijačima Srbije.

Morali su da čekaju još 12 godina da konačno pogledaju Srbiju na Evropskom prvenstvu, a posle poraza od Engleske, očekuje se i totalna ofanziva Piksijevog tima. Mnogi srpski navijači će zadovoljstvo da to vide uživo imati u četvrtak u Minhenu.

"Orlovi" samo neka se postaraju da nove generacije imaju čemu da im se dive, kao Mitar nekada Savi, Piksiju i Druli.

image