Sport

Piksi: Mnogi očekivali da vadimo oči jedni drugima, nema povlačenja iz reprezentacije

Selektor Srbije Dragan Stojović Piksi govorio je konferenciji za medije nakon eliminacije Srbije sa Mundijala u Kataru
Piksi: Mnogi očekivali da vadimo oči jedni drugima, nema povlačenja iz reprezentacije© FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg

Srbija je Svetsko prvenstvo u Kataru završila već u grupnoj fazi.

"Orlovi" su nakon tri utakmice u grupi G osvojili tek jedan bod, remijem sa Kamerunom 3:3. Izabranici selektora Stojkovića poraženi su od Brazila sa 2:0, kao i od Švajcarske u odlučujućem susretu (3:2).

"Kao odgovoran čovek, a smatram sebe takvim, sazvao sam konferenciju iz dva razloga. Prvi je poštovanje prema medijima, a drugi je poštenje prema javnosti. Želim da objasnim neke stvari. Da javnost čuje iz prve ruke utiske posle našeg učešća na Mundijalu u Kataru", počeo je konferenciju selektor.

"Želim da napomenem da sam tačno 20 meseci na mestu selektora, za vreme kojih sam od tri postavljena cilja, dva cilja i obećanja ostvario. Treći cilj nije ostvaren. Da budem precizniji – prvi cilj je bio da u teškoj grupi u kvalifikacijama završimo na prvom mestu i odemo na Mundijal. Drugi cilj bio je, posle žreba za Ligu nacija, rekli smo da nas interesuje prvo mesto i uspeli smo da to ostvarimo. Treći cilj je bio prolazak grupne faze na Svetskom prvenstvu i to nismo uspeli."

Osvrnuo se i na promenu u raspoloženju koju je osetio neposredno pred odlazak u Bahrein, zbog loših vesti koje su se ticale zdravstvenog stanja reprezentativaca.

"Na prvenstvu, to nisam bio ja. Ali postoje objektivni razlozi za to, koji su krenuli  da me brinu od 14. novembra kada smo se našli ovde, pre puta. Znajući zdravstveni bilten ključnih igrača, čije je stanje bilo takvo da, ako bismo realno gledali, bilo je teško očekivati da oni uopšte da igraju, ali bi bilo i nenormalno ne voditi ih u Katar", rekao je Piksi.

"Teško je bilo sakriti tu emociju. Znao sam da neću imati duh tima i spremnost igrača iz kvalifikacija. Zato sam bio zabrinut i nisam delovao kao nekad."

Govorio sam da su spremni zbog stranaca koji čitaju

Javni nastup bio je drugačiji – selektor je konstantno isticao da će povređeni biti spremni.

"Izjave da smo bili spremni, izrečene su zbog toga što stranci čitaju."

"Nadali smo se i hteli smo da sačuvamo pozitivnu energiju, da ne otkrivamo situaciju. Nadali smo se da će do početka šampionata stvari doći na svoje, ali to je bilo nemoguće. Znali smo da je u teškoj grupi, Brazil apsolutni favorit, da je ekipa koja predstavlja drugu dimenziju i znali smo da će se između ostale tri ekipe tražiti drugo mesto."

Legendarni srpski fudbaler nije bežao od odgovornosti.

"Postoje i naše greške, realno gledam sliku svoga tima i igre. Niti letim kada smo fenomenalni, niti se osećam poraženim kada to nismo. To kažem zbog drugog meča, imali smo pobedu u džepu, uspeli smo da uradimo tešku stvar, da iz minusa dođemo u pozitivno stanje, da mentalno preokrećemo u svoju korist. Zašto to nismo iskoristili, to ostaje za nama, za analizu kako su se neke stvari odigrale u tehničko-taktičko-odbrambenom smislu."

"Bilo je razmišljanja da se povedu igrači koji su ipak sto odsto srpemni. Ipak, pod nekim uveravanjima da ćemo pokušati da budemo što spremniji, odlučili smo se za ovaj sastav. Da napomenem da listu od 26 igrača, nismo pravili po kancelarijama, po interesima. Napravljena je trezveno, hladne glave, to su bili igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Video sam da niko nije imao nijednu primedbu, što se dešavalo prvi put u novijoj istoriji našeg fudbala", dodao je Stojković.

Kako kaže, rezultat koji je ova generacija napravila u prethodnih 20 meseci, biće jasan nakon mnogo vremena.

"U mnogo stvari smo napravili veliki uspeh. Nismo ni svesni tog uspeha i tek ćemo o tome pričati nakon 10 ili više godina. Sam plasman na najveće takmičenje je velika stvar. Za 20 meseci smo učinili fenomenalne stvari. Možda smo i mogli da prođemo grupu, ali ništa više od toga ne bismo uradili, nismo imali snage za to."

Neću dozvoliti da se ovo predstavlja kao katastrofa

"Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. Nemamo razlog da osećamo sramotu, ovo će biti dobro iskustvo iz kog moramo izvući pouke, da ne ponavljamo greške, već da budemo bolji u tome. Spoljni faktori, koji su jedva čekali da dođe do neuspeha, su dočekali svojih pet minuta, da napadaju, omalovažavaju i da ne koristim još neke teže reči. To ipak neće poremetiti jednu zdravu grupu koja se napravila za ovih 20 meseci. Nećemo dozvoliti da se unosi nemir i da je sve ovo katastrofa i tragedija. To u sportu ne postoji."

"Kako smo dostojanstveno trpeli pohvale, tako moramo i kritike. Pokazali smo da Srbija može da igra dobar, atraktivni fudbal, koji narod hoće. Moji prethodnici su kritikovani za defanzivu, loš fudbal, dekadentan. Evo sada imamo ofanzivan i aktraktivan i ponašamo se najbolje što možemo. Neću dozvoliti da se ovo predstavlja kao katastrofa. Bićemo jači nego što smo bili."

Iako je bilo mnogo "kuloarskih priča" o atmosferi u ekipi, poljuljanim odnosima i nezadovoljstvu nekih igrača, Piksi je podvukao upravo atmosferu i odnos momaka.

"Želim da čestitam svim igračima na borbenosti, motivaciji, atmosferi. Mnogi su očekivali da se mi tučemo, da vadimo oči jedni drugima. To nije tačno i to se nikada neće desiti. Ovo što su moji momci pokazali, da igraju pod injekcijama, to požrtvovanje i rizikovanje svojih karijera, to mora da se poštuje."

"Ginuli su za dres Srbije. Izražavam zadovoljstvo i poštovanje prema mojim momcima. Čak i u toj situaciji u kojoj smo bili, imali smo šansu da prođemo grupu. Mogli smo da to uradimo i kažemo da smo to uspeli, ali ništa sa tim ne bismo mogli. Ništa to ne bi promenilo, nismo imali snage za dalje."

Bili bismo prvi u grupi da se igra 60 minuta

Posebno upečatljivo, u sve tri utakmice, bili su padovi u igri Srbije u drugom poluvremenu.

"Da se igra 60 minuta, mi bismo bili prvi u grupi. One se ipak igraju 90+ minuta. Nismo mogli toliko da izdržimo. Primetio sam to i kod drugih selekcija, da igrači nisu na nivou da odgovore izazovu kakvo je Svetsko prvenstvo. Na primeru Belgije to vidimo, koja je izgledala kao izduvani balon."

"Naš problem ipak nije Belija, nego mi. Svi igrači su došli sa takmičenja, nisu imali pauzu. Očigledno je da smo polako padali što se tiče svežine u igri. Parametri pokazuju drugačije, istrčani kilometri su nam iznad svakog nivoa. Međutim, nije bilo svežine, nismo imali vrstu pripremljenosti za ovakav izazov."

"Ovo što su naše udarne igre uradile, dale gol ili dva, nije ništa naspram onoga što bi uradile da su bile sto posto zdravi. Ubeđen sam", izjavio je selektor.

"Nakon Mundijala, čestitao sam svakom igraču i rekao im planove. Svi su se složili i mogu da vam potvrdim da su svi bili u istom  tonu. Ovo je prošlo, bilo je puno problema, ali svi smo u ovome celina. Nema povlačenja iz reprezentacije, svi su motivisani, pratićemo njihove forme i zdravstveno stanje. Nemamo 50 igrača da nas boli glava od kvaliteta igrača. Ima dovoljno vremena da se povede računa o svim stvarima."

Piksi se dotakao ključnog meča sa Švajcarskom i izmenama koje nije uspeo da sprovede, zbog šokantno primljenog drugog gola.

"Uspeli smo ono što je najteže u fudbalu: da iz minusa odemo u plus, i uspeli smo da dođemo do vođstva. Imali smo totalno drugačiji plan. Da ne ulazim u taktiku, ali pripremljena je bila dupla izmena za poluvreme, neću reći koja, ali na tom defanzivnom planu bi naš tim drugačije izgledao."

"Desio se poslednji minut prvog poluvremena, naivno primamo gol i svi planovi padaju u vodu. Otišli bismo u daleko defanzivniji sistem, čekajući kontru da postignemo treći gol. Mogli biste da vidite defanzivno orijentisanu Srbiju, ali šokantan drugi gol je promenio taj plan", zaključio je Stojković.

image