Sport

Ocene fudbalera Srbije: Mitar i Vlahović podbacili, Tadić mora bolje, a Piksi dobio novu šansu

Utisci sa meča Srbije i Slovenije u Minhenu su pomešani. "Orlovi" su bili tako blizu i drugog poraza, Stojkovićev tim bio je pročitan, a onda je stigla nova nada u borbi za osminu finala. Ovako smo mi videli remi na "Alijanc areni"
Ocene fudbalera Srbije: Mitar i Vlahović podbacili, Tadić mora bolje, a Piksi dobio novu šansuGetty © Sebastian Widmann - UEFA

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Srbija je završila i drugi meč na Evropskom prvenstvu, a utisci su više nego podeljeni i pomešani.

Iako se očekivala pobeda protiv Slovenije, osvojen je tek bod i to zahvaljujući hvatanjem za poslednju "slamku" na meču.

Igra je varirala i viđen je pomak u odnosu na uvodni meč sa Englezima, ali su "orlovi" prikazali daleko od onog što je 30 hiljada ljudi na stadionu u Minhenu, a potom i milioni širom Srbije i sveta, želelo da vidi.

Ocene igrača takođe variraju, a glavni utisak je da su ispod željenog proseka i da mesta za napredak ima puno.

Na kraju krajeva, svesni su i sami akteri da ukoliko žele u nokaut fazu, mnogo toga mora bolje...

Predrag Rajković - 7

Odradio dobar posao tokom čitavog meča. Nesigurnost pri jednom centaršutu obrisao je odbranama, prvo onom Gnezde Čerina, a onda i onom najopasnijom pri šutu Mlakara. Lepom paradom zaustavio i udarac Šeška, "specijaliste" za evrogolove. 

Uprkos dva primljena pogotka, u kojima ništa nije mogao da učini, na ovom turniru je opravdao poverenje selektora za mesto u timu pre Vanje Milinković-Savića. Ako ovako nastavi, "jedinica" poduže ostati njegova, i posle Eura.

Miloš Veljković - 6,5

Turnir u Nemačkoj odmiče, a defanzivna linija Srbije izgleda sve bolje. Veliki udeo u tome ima Veljković, koji je pokazao smirenost u defanzivnim zadacima. Njegov rival iz Bundeslige, Benjamin Šeško, nije mu pravio probleme, a kada je i pokušavao, komunikacija s Milenkovićem je sve rešavala. Istina, jedna njegova nepotrebna i neprecizna "dijagonala" dovela je do kontre Slovenije u kojoj je Mladenović zaradio žuti karton.

Nikola Milenković - 6,5

Gde je stao protiv Engleske, ovde je nastavio. Od prvog minuta bio siguran i sprečio opasnu kontru ispred Šeška. U skoku bio na pravom mestu u duelima sa prvom zvezdom Slovenije, a i Veljkoviću je pomagao kada je bilo potrebe. Ovih 180 minuta na turniru, Milenković je pokazao koliko je "orlovima" bilo neophodno da se defanzivac Fjorentine pomeri sa mesta desnog štopera i postavi na centralnu poziciju.

Strahinja Pavlović - 6

Nervozno ušao u meč. Samo u prvih 10 minuta je više puta bio nesmotren, čak i za sebe neobično "mekan" pred šansu Mlakara. Jeste pokazivao svoju srčanost, ali je prelako "ispadao" iz igre, pa čak i završio na zemlji kod one stative Elšnika. To ne bi smelo da mu se dešava, ali je kako je vreme potom odmicalo i on postajao sve sigurniji, naročito u vazdušnim duelima gde je u nastavku meča gospodario.

Andrija Živković - 6,5

Jedan od najpouzdanijih u timu Srbije. Naviknut da igra van svoje uobičajene pozicije, naučio je kako da bude defanzivno odgovoran. Ovog puta je pokazivao i lidersku "crtu" zahtevajući od saigrača u više navrata da pomažu u odbrani. Produktivan je bio i u napadu, iako ne onako kako ume. Tri dodavanja za šut "orlova", pa pas za Tadića koji je prethodio šansi Mitrovića, "pojačano" sa samo tri pogrešna dodavanja i evidentno je koliko je Srbija manje morala da brine o desnom boku. Istina, ostaje nedoumica da li je mogao bolje i više u kontri iz koje su Slovenci poveli.

Saša Lukić - 6

Koliko je samo puta Srbija imala problem na sredini terena, bez pravih rešenja, naterana da kruži preko bokova. Lukić je marljivo radio da se odbrana i napad prespoje baš "kroz" njega, a ništa od toga nije bolje dočaralo situacija u kojoj je bar 35 metara "osvojio", pre nego što se našao u završnici iz drugog plana i zapretio Slovencima. Utisak je da je bolji bio u ofanzivnim zadacima - bilo je slabosti na samom početku meča kada je izgubio loptu i bio nesiguran kao i većina ekipe, kao i kada je nesmotreno "omogućio" Elšniku da pogodi stativu.

Ivan Ilić - 6

Dodavao se i napred, na bok, uspeo da stvori probleme kada se Slovenci nisu nadali, odlično pronašao Mitrovića za prvi pravi udarac Srbije. Na sredini terena mu je nedostajalo sigurnosti u pasu, da se brže i odvažnije rešava lopte u korist konkretnije igre tima. Bio je i nesmotren i dozvolio Slovencima da visoko na polovini Srbije osvoje loptu i zaprete. I on i Lukić su često ispred kaznenog prostora dozvoljavali Slovencima previše vremena da izaberu dodavanje, pa je očito da ova rola Iliću još nije u potpunosti "legla". Ipak, asistencijom za gol Jovića učinio je da se nedostaci makar delimično zaborave.

Filip Mladenović - 5,5

Protiv Engleske je bio dašak svežeg vazduha i igrač koji je iznenadio rivala, a od prvog minuta protiv Slovenije situacija je bila sasvim drugačija. Slovenci su najviše pretili po njegovom boku, a Mladenoviću se pišu i "ispadanje" na sredini terena u duelu sa Stojanovićem, kada je ostavio mnogo prostora iza sebe, i rano zarađeni žuti karton kada je sprečavao opasniji napad. Kada se na to doda čak devet izgubljenih lopti, jasno je zašto je Piksi odlučio da ga zameni već na poluvremenu. Kao da mu je više odgovarala nenadana uloga protiv Engleske.

Dušan Tadić - 6

Od početka je izgledalo da mu se igra posle svega što je bilo nakon meča sa Engleskom. Tražio je loptu, predvodio presing, ali u prvom poluvremenu nije mnogo uradio. Tek jedno proigravanje za Lukića kada je "prodao štos" bilo je malo za njegove standarde, a u finišu tog dela igre je i previše "zalamao" umesto da šutira čim mu se otvorila prilika. U nastavku je uspeo da pokaže više od onoga na šta smo navikli, najviše po pitanju šansi koje je stvarao za Mitrovića, ali je bilo evidentno da su Slovenci u velikoj meri znali kako da "uguše" njegovu kreativnost. Morao više posle onakvih reči u Gelzenkirhenu.

Dušan Vlahović - 5,5 

Počeo meč na neobičnoj poziciji, iza Mitrovića, a pored Tadića. Kao i protiv Engleske, upisao je jako loše prvo poluvreme i nije se mnogo promenilo ni u nastavku pre njegovog izlaska. Stavljao tim u problem u par navrata kada nije smireno vraćao loptu u defanzivi, a imao je sreće da nije bilo opasnije u tim situacijama. Živković mu je u više navrata govorio da više pomogne u defanzivnim zadacima, jedan slobodan udarac je "uzeo" Tadiću i izveo ga dosta mlako. Njegova izmena bilo je najmanje iznenađenje na utakmici.

Aleksandar Mitrović - 5,5

Ovo kao da nije njegovo prvenstvo. Jeste Mitrović nedavno izašao iz povrede, ali i partija protiv Slovenije kao da nije to bio on. Ništa ga nije htelo ni išlo - šta god je dodirnuo, pokvario je, čak i kada je sam uspeovao da se izbori za šansu. Ulazio je u šanse, ali ih bar četiri nije iskoristio, od čega dve izuzetno ozbiljne. Konačno je počeo da kombinuje sa Tadićem kao nekada, ali kombinacija izuzetno slabe završnice, osetne nervoze i čestih faulova Slovenaca kojim su pokušavali da ga ograniče u igri obeležile su njegovu nedovoljno dobru partiju.

Izmene

Mijat Gaćinović - 5,5

Odmah napravio pometnju Slovencima centaršutem, kada je Bijol umalo postigao autogol, ali i to je više bilo slučajno. Delimično "zaslužan" za gol Slovenije posle olako izgubljene lopte. Isuviše lako bio zaustavljan i pokazao da levi vingbek nije uloga kakvoj se nadao. To je i do manjka opcija za levi bok na konačnom spisku.

Sergej Milinković-Savić - 5

Pet minuta mu je bilo dovoljno da napravi potez koji je koštao Srbiju pogotka. Previše je jurio u presing za loptom koju nije mogao da stigne, ostavio mnogo prostora na sredini i na kraju te kontre Slovenije zakasnio da spreči Karničnikov pogodak. Nije taj gol isključivo njegova krivica, ali jeste jasan pokazatelj defanzivnih problema koje njegova igra ume da donese. Nije se trgao, pa je Karničnik po njegovoj strani imao još jedan opasan udarac. Pokazao da Srbija u Sergeju ima igrača samo u jednom pravcu.

Luka Jović - 7

Dobio je 30 minuta protiv Engleske, kada su se mnogi verovatno pitali da li je i ušao u igru. Dobio ih je još 30 i protiv Slovenije i nekako je sve ponovo išlo u sličnom pravcu. Požurivao je Slovence i tako zaradio žuti karton, videla se u njemu energičnost i malo šta drugo. A onda trenutak koji će desetine hiljada srpskih navijača na "Alijanc areni" pamtiti do kraja života. Ponovo je bio talisman Srbije i golom u nadoknadi produžio nadu "orlova". Samo da konačni ishod ne bude kao posle baraža sa Škotskom, kada nam je omogućio bolne penale.

Veljko Birmančević - 6,5

Opasnim centaršutem iz slobodnog udarca zamalo prevario Oblaka. Ono lopti što je dobio, odmah je išao ka golu i pokušavao da nešto iznedri. Možda nije bilo nekog konkretnijeg ishoda, ali za više nije imao vremena.

Lazar Samardžić - 6,5 

U prvom dodiru s loptom rešio da pokaže šta ume kada mu se zapravo pruži šansa. Nanizao nekoliko igrača pre solidnog udarca koji je posle duže vremena preznojio Slovence. Doneo je novu energiju svojom poletnošću i željom za dokazivanjem. I to je Srbiji bilo stvarno potrebno. Ne treba se iznenaditi ako protiv Danaca dobije nešto veću rolu u drugom poluvremenu.

Selektor Dragan Stojković - 6

Donosio dobre odluke sa promenama u prvoj postavi, naročito po pitanju ostavljanja Sergeja na klupi. Ipak, Piksijeva ekipa bila je u potpunosti pročitana. Njegov kolega Matjaž Kek kao da je pričao sa njim o svim tajnama "orlova", jer je Slovenija na sve znala unapred kako da odgovori. Ulazak Milinković-Savića i Gaćinovića nije doneo ništa, a za ovog drugog je i sam kriv što nije poveo više levih bekova u Nemačku. Na kraju, pogodak Jovića je samo produžio nadu srpskih navijača u prolaz u osminu finala. Da njega nije bilo, malo ko bi u Srbiji i mario za Dansku. Ovako, Piksi je dobio još jednu šansu za sve ili ništa - kao u Lisabonu pre tri godine. Pa kud puklo. Jedan meč za Piksija da ponovo postane heroj.

image