Dan VIII: Prva "nula" na prvenstvu, pobede Ukrajine i Austrije

Osmog dana Evropskog prvenstva na programu su nove tri utakmice, pobede su ostvarile Ukrajina i Austrija, dok je viđen i prvi meč bez pogodaka

Izuzetno atraktivno, uzbudljivo i efikasno Evropsko prvenstvo nastavljeno je prvom pobedom Ukrajine u Nemačkoj.

Ukrajinci su preokrenuli protiv Slovačke i pobedili 2:1 (0:1), iako su na poluvremenu imali gol zaostatka.

I u grupi D započeta je druga runda i to na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu, na teren se vratio Robert Levandovski, ali je Austrija ipak savladala Poljsku rezultatom 3:1 (1:1).

Program su u Lajpcigu zatvorile Holandija i Francuska i, iako se očekivala nova goleada, dobili smo prvu utakmicu na kojoj nisu viđeni pogoci – 0:0.

21. jun 2024 • 22:52

90+5' Kraj meča! Bez golova u utakmici Holandije i Francuske!

I to se dogodilo, dobili smo prvu utakmicu bez golova. Holandija i Francuska su odigrale nerešeno 0:0.

69' Poništen gol Holandije!

Dugo će se pričati o ovoj odluci sudije Tejlora i njegove ekipe. Ćavi Simons je postigao gol posle jednog odbitka i odbrane Manjana, a pomoćni arbitar je digao zastavicu jer je Damfris bio pored čuvara mreže Francuske. Usledila je VAR provera od skoro tri minuta i ekipa iz sobe je potvrdila odluku da nema pogotka.

65' Ponovo Grizman promašuje "mrtvu" šansu

Sve jača ofanziva i sada i najbolja šansa za Francusku u drugom poluvremenu. Kante je proigrao Grizmana, ovaj opet u petercu loše prihvatio loptu i slabo šutirao, a Verbrugen odbranio i spasao čist gol.

63' "Trikolori" sve bliži pogotku

Treći pokušaj u poslednjih nekoliko minuta, ovaj je bio i najbliži. Opet centaršut Dembelea, sada je Čuameni bio najviši u skoku i šutirao glavom tik iznad gola.

60' Francuzi stežu obruč

Ponovo period ofanzivnije igre "galskih petlova". Tiram je stvorio sebi poziciju za šut sa ivice kaznenog, lopta odlazi pored leve stative.

57' Prvo kakvo-takvo uzbuđenje u nastavku

Viđeno je pred golom Holandije, ali Rabio nije dobro zahvatio loptu posle centaršuta Dembelea.

46' Počelo drugo poluvreme

Nastavljena utakmica u Lajpcigu, čekamo napadače i golove.

45+2' Kraj prvog poluvremena

Bez golova u Lajpcigu između Holandije i Francuske.

28' Sada i Tiram neprecizan iz izgledne situacije

Pobegao je Markus Tiram čuvarima i dobio odličnu loptu niz desnu aut-liniju. Iskosa sa te strane je šutirao, bio u izglednoj situaciji, ali nije uputio dobar udarac.

14' Neverovatni promašaji Grizmana

Kapiten "trikolora" u tridesetak sekundi imao dve izgledne šanse. Kod prve je iz peterca propustio da prosledi loptu u gol, iako je dobio loše dodavanje Rabioa, dok je kod druge njegov šut "sa penala" završio tik pored leve stative.

4' Odmah uzvraćaju i Francuzi

Sada sjajan napad Francuske po levom boku, lopta nazad do Grizmana, koji je "zategao" sa više od 20 metara. Lopta je išla u suprotni gornji ugao, ali je odličnom paradom odbranio Bart Verbrugen.

1' Velika šansa za Holandiju već u prvom minutu

Brzonogi Frimpong je u prvom napadu pobegao odbrani i stuštio se ka golu. Iza sebe je ostavio Tea Ernandeza, slabo šutirao, ali je lopta išla u gol i golman Manjan je krajnjim naporom sprečio vođstvo rivala.

1' Počela utakmica u Lajpcigu

Prvi napad ima selekcija Holandije.

Sastavi Holandije i Francuske:

Mbape u sastavu, ali ne i u startnoj postavi

Kilijan Mbape, najbolji fudbaler Francuske, koji je polomio nos u utakmici prvog kola, našao se u sastavu za ovu utakmicu, ali ne i u startnoj postavi.

Mbape će igrati sa posebnom zaštitnom maskom i započeće duel sa klupe za rezervne igrače.

90+4' Kraj! Pobeda Austrije za prve bodove!

Austrijanci su odigrali mnogo bolje drugo poluvreme i savladali Poljsku rezultatom 3:1, što im je prvi trijumf na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

78' GOOOL! Arnautović sa bele tačke za 3:1!

Definitivno i kraj ovog meča. Arnautović je preuzeo odgovornost, rutinski pogodio sa penala i Austrija vodi 3:1.

77' Penal za Austriju

Ščensni sada nije imao šanse i morao je da obori Sabicera, koji je proleteo kroz protivničku odbranu i predriblao ga. Sudija posle kontakta nije imao dilemu i pokazao je na belu tačku.

75' Ščensni sprečio trijumf Austrijanaca

Sjajni Poljski golman potvrđuje zašto je godinama u vrhu evropskog fudbala. Baumgartner do Vimera, koji šutira u donji desni ugao, ali Ščensni paradom čuva Poljsku.

67' GOOOL! Austrija ponovo vodi!

Iako je Poljska uvela Levandovskog, Austrija je povela. Pras je poslao loptu sa leve strane u sredinu, Marko Arnautović je sjajno preskočio i prevario odbranu rivala, a ona je došla do Baumgartnera. On je prihvatio i sa ivice kaznenog prostora je rutinski poslao u mrežu za 1:2.

59' Levandovski prvi put igra na Evropskom prvenstvu

Napadač Barselone, koji se povredio pred početak takmičenja, prvi put će zaigrati na Evropskom prvenstvu. Levandovski će pokušati u poslednjih pola sata da donese trijumf Poljacima.

46' Počelo drugo poluvreme

Poljaci i Austrijanci jure trijumf.

45+2' Kraj prvog poluvremena

Završen je prvi deo u Berlinu, rezultat između Poljske i Austrije je 1:1.

45+1' Golman sačuvao Austrijance

Zjelinski je sjajno izveo slobodan udarac, ali je spektakularan gol sprečio golman Penc još boljom paradom.

42' Sabicer opasan sa distance

Sada pokušava Austrija da pritisne rivala i uspela je u dva navrata preko Marsela Sabicera. U prvoj situaciji njegov udarac je izblokiran, a u drugoj, sa nekih 20 metara, šutirao je pored leve stative.

30' GOOOL! Poljaci izjednačili protiv Austrije!

Isplatila se snažna ofanziva Poljaka posle primljenog gola. Nekoliko opasnih šuteva, a dobar period nagrađen je u 30. minutu. Posle centaršuta sa desne strane, stvorila se gužva u kaznenom prostoru Austrije. U njoj se najbolje snašao Kšištof Pjontek, koji je prihvatio loptu i smestio je u donji desni ugao za 1:1.

18' Velika prilika za Poljake

Prva ozbiljna šansa Poljske za izjednačenje. Po desnoj strani je lepo ubacio loptu Frankovski, ona je došla na drugu stativu do usamljenog Zalevskog, koji je šutirao preko prečke.

17' Prvi pokušaj Poljske

Razbudili su se Poljaci i konačno uradili nešto konkretno. Šutirao je kapiten Zjelinski sa distance, ali bez većeg uspeha.

9' GOOOL! Austrija dolazi do ranog vođstva!

Odmah su krenuli ofanzivno igrači Austrije i, posle nekoliko poluprilika, došli do vođstva. Sa leve strane odličan centaršut uputio je Mvene, a na prvoj stativi sjajno skočio Trauner i poslao loptu uz bližu stativu – 0:1.

1' Počela utakmica na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu

Prvi sa centra krenuli su Austrijanci.

Sastavi Poljske i Austrije:

90+5' Kraj meča! Preokret Ukrajine protiv Slovačke!

Ukrajina je savladala Slovačku u drugom kolu 2:1, iako je imala gol zaostatka na poluvremenu.

90' Igraće se još pet minuta u Diseldorfu

Sudija Majkl Oliver pokazao je da će nadoknada vremena biti pet minuta.

80' GOOOL! Preokret Ukrajine protiv Slovačke!

Potpuni preokret je viđen na stadionu u Diseldorfu, Ukrajina vodi protiv Slovačke. Sjajno se u kaznenom prostoru snašao Roman Jaremčuk, posle jedne dubinske lopte, iskoristivši neodlučnost Dubravke za 1:2.

74' Još jedna stativa

Brza kontra Ukrajinaca koju je povukao Roman Jaremčuk. Išli su "2 na 2" on i Mudrik sa odbranom, dobio je napadač Čelsija loptu i šutirao iskosa sa leve strane, pogodivši bližu stativu. Ipak, i golman je bio tu i verovatno bi odbranio taj udarac.

Poruka ukrajinskih navijača Vladimiru Zelenskom

U prvom poluvremenu utakmice između Ukrajine i Slovačke na tribinama je osvanula zastava sa porukom Zelenskom:

"Vratite nam izbore", poručili su navijači ove zemlje.

54' GOOOL! Ukrajina izjednačila protiv Slovačke!

Konačno su Ukrajinci pronašli put do mreže Slovaka. Opet akcija po levom boku, sada odlična povratna Zinčenka na penal, gde je potpuno usamljen bio Šaparenko i preciznim udarcem pogodio donji levi ugao – 1:1.

51' Ukrajinci prvi zapretili u nastavku

Brz napad po levoj strani doneo je i dobar centaršut na drugu stativu. Tamo je loptu čekao Dovbik, ali je ona bila malo viša i on nije uspeo da je zahvati na najbolji način i uputi je ka Dubravki.

46' Počelo drugo poluvreme

Slovačka vodi, Ukrajina juri gol zaostatka.

45+1' Kraj prvog poluvremena!

Slovačka u Diseldorfu vodi protiv Ukrajine 1:0 na poluvremenu.

34' Ukrajinci pogodili stativu

Sve su bliži fudbaleri Ukrajine izjednačenju. Još jedna dobra akcija Mudrika i Dovbika, lopta je došla do Tipčika koji iskosa sa desne strane gađa suprotni ugao. Golman Dubravka je prstima zakačio i sproveo je do stative, sprečivši tako izjednačenje.

28' Pekarik sprečio izjednačenje

Prva dobra akcija Ukrajinaca tek nakon skoro pola sata. Mudrik je dodao do Dovbika u kazneni prostor, napadač Đirone se sjajno oslobodio čuvara, ali kada je šutirao iz neposredne blizine, uklizao je Pekarik i izblokirao ga.

17' GOOOL! Slovačka vodi protiv Ukrajine!

Posle velikog pritiska, Slovačka je konačno slomila otpor Ukrajinaca. Posle auta i centaršuta, lopta je na drugoj stativi došla do Šranca, koji glavom zahvata loptu koja konačno prolazi pored Trubina – 1:0.

17' Trubin još jednom čuva Ukrajince

Sada pokušaj Slovaka iz slobodnjaka, Trubin još jednom siguran.

11' Neverovatno kako Slovačka nije došla do vođstva

Već u sledećem napadu posle prve, viđena je i druga stopostotna prilika za Slovake. Nakon centaršuta sa leve strane i loše intervencije odbrane, Šranc je dobio zicer na drugoj stativi, uhvatio volej, ali se niotkuda pojavio golman Trubin i sačuvao svoj tim.

10' Prva velika šansa za Slovačku

Slovačka je od starta krenula ofanzivnije i posle desetak minuta imala prvu dobru šansu. Lukas Haraslin je sjajno "slomio" čuvare na levom boku, šutirao u okvir gola, ali je lopta išla pravo u golmana.

1' Počela utakmica u Diseldorfu

Prvi sa centra krenuli su Slovaci.

Englez Oliver deli pravdu

Igrači dve ekipe izlaze na teren stadiona u Diseldorfu, predvođeni glavnim sudijom meča - Englezom Majklom Oliverom.

Poznati su sastavi timova za meč u Diseldorfu

Program otvaraju Slovačka i Ukrajina

Utakmicom iz Grupe E između Slovačke i Ukrajine počinje osmi takmičarski dan na Evropskom prvenstvu.

Slovaci su u prvom kolu napravili senzaciju i savladali Belgiju 1:0, dok je Ukrajina ubedljivo poražena od Rumunije 3:0.

Osmog dana Eura na programu su tri utakmice