Sport

Preokret Ukrajine protiv Slovačke, biće drame u grupi E

Ukrajinci se vratili sa ivice ambisa i potpuno zakomplikovali situaciju u grupi E
Preokret Ukrajine protiv Slovačke, biće drame u grupi EGetty © Lars Baron

Fudbalska reprezentacije Ukrajine ostvarila je prvi trijumf na Evropskom prvenstvu, pošto je u Diseldorfu napravila preokret protiv Slovačke – 2:1 (0:1).

Ukrajinci su nakon uvodnog debakla od Rumunije (3:0) iznenadili Slovačku, koja je na startu šokirala favorizovanu Belgiju minimalnim rezultatom (1:0), pa je već sada jasno da će u grupi E biti drame do poslednjeg trenutka.

Pre duela Belgije i Rumunije sve selekcije sem "crvenih đavola" imaju po tri boda, a ukoliko Belgija opravda ulogu favorita protiv Rumuna, kompletna grupa biće izjednačena pred poslednje okršaje.

Slovačka je mnogo bolje otvorila utakmicu i odmah krenuli da stvaraju šanse. Prvu je propustio Lukas Haraslin, a drugu, još bolju – Ivan Šranc.

Međutim, u oba slučaja je sjajno reagovao golman Ukrajine Anatolij Trubin.

Ni on, ipak, nije mogao ništa u 17. minutu, kada je Šranc na drugoj statitvi sačekao centaršut sa leve strane i glavom poslao loptu u mrežu za 1:0.

Od tog trenutka krenuli su Ukrajinci da se bude, počeli da stvaraju prilike, ali su bili dekoncentrisani u završnici.

Posebno Mihailo Mudrik, Roman Jarmolenko i Artjom Dovbik, dok se istakao i čuvar mreže Slovačke Martin Dubravka, kada je sprečio Oleksandra Timčika da izjednači.

Slovaci su na petnaestominutnu pauzu otišli sa prednošću, ali su istu izgubili u nastavku.

Izabranici Sergeja Rebrova su izašli mnogo ofanzivnije i već u 54. minutu stigli do izjednačenja.

Odigrali su još jednu akciju po levom boku, po kojem su mnogo češće napadali. Usledila je odlična povratna lopta  Oleksandra Zinčenka na penal, gde je potpuno usamljen bio Mikola Šaparenko i preciznim udarcem pogodio donji levi ugao – 1:1.

"Momentum" je prešao na stranu Ukrajine, koja je bila bolji rival u tim trenucima. Nije bilo mnogo šansi do finiša, a onda su igrači u žutim dresovima došli do potpunog preokreta.

Sjajno se u kaznenom prostoru snašao rezervista Roman Jaremčuk, posle jedne dubinske lopte, iskoristivši neodlučnost Dubravke za 1:2.

Tada je, ispostaviće se, postavio konačan rezultat, Ukrajina se odbranila i sačuvala vredan trijumf za nastavak takmičenja.

Standings provided by Sofascore
image