Sport

"Nula" gde je niko očekivao nije – Holandija i Francuska odigrale bez golova

Utakmica dve reprezentacije od kojih se očekivalo da budu raspucane prva je na prvenstvu na kojoj nisu viđeni pogoci
"Nula" gde je niko očekivao nije – Holandija i Francuska odigrale bez golovaGetty © Shaun Botterill

Fudbalske reprezentacije Holandije i Francuske odigrale su nerešeno bez golova (0:0) u drugom kolu grupe D Evropskog prvenstva.

Iako se očekivalo da će se mreže tresti pred napadačima svetske klase, Holanđani i Francuzi su odigrali prvu utakmicu u Nemačkoj koja je završena bez pogodaka.

Posle ovog remija, obe selekcije imaju po četiri boda i nalaze se nadomak plasmana u nokaut fazu, dok je odmah iza Austrija sa bodom manje. Zakucana za dno tabele bez bodova je reprezentacija Poljske.

Glavno pitanje pred ovaj susret bilo je da li će Kilijan Mbape igrati zbog preloma nosa koji je doživeo u prvoj utakmici protiv Austrije.

Novi napadač Real Madrida našao se u timu, ali ne u standardnoj postavi i selektor Didije Dešan ga je ostavio na klupi za rezervne igrače.

A na stadionu u Lajpcigu je počelo da "pršti" već od samog starta – u prvom minutu je Žeremi Frimpong imao šansu da donese prednost Holandiji.

Stuštio se kroz odbranu rivala, šutirao iskosa sa desne strane, a golman Franuske Majk Manjan je krajnjim naporom sprečio pogodak.

Tri minuta kasnije uzvratili su Francuzi, kada je Antoan Grizman snažno "zategao" sa distance i naterao Barta Verbrugena da se ispruži koliko je dugačak.

Grizman, koji je u odsustvu Mbapea poneo kapitensku traku, i nešto kasnije se našao u centru pažnje zbog dva velika promašaja. Igran je 14. minut, kada je napadač Atletiko Madrida imao dve izgledne šanse u razmaku od tridesetak sekundi.

Kod prve je iz peterca propustio da prosledi loptu u gol, iako je dobio loše dodavanje Rabioa, dok je kod druge njegov šut "sa penala" završio tik pored leve stative.

Tada je počeo ritam da opada, Holanđani su uspevali da pariraju na sredini terena, a sledeće uzbuđenje je viđeno 14 minuta kasnije. Markus Tiram je pobegao čuvarima i dobio odlično dodavanje, ali ga nije iskoristio.

I onda kao da je sve stalo na "Red Bul areni" jer se do petnaestominutne pauze nije dogodilo ništa značajno pomena.

U nastavku igre je ponovo Francuska prva pritisla, imala nekoliko opasnih pokušaja, pre nego što je Grizman propustio treću stopostotnu priliku. Još jednom se loše snašao u petercu rivala, a kazna je stigla na drugoj strani.

Ćavi Simons je u 69. minutu prihvatio loptu na nekih 12-13 metara pošto je Manjan odbranio šut Memfisa Depaja. Šutnuo je i pogodio mrežu, ali je njegovo slavlje prekinuo linijski sudija koji je podigao zastavicu jer je pored čuvara mreže u trenutku udarca stajao Denzel Damfriz.

Činilo se da ne utiče na igru i ne ometa Manjana, ali je VAR ipak odlučio da potvrdi da je gol poništen posle skoro tri minuta provere.

To je, ispostaviće se, bio i poslednji period u kojem je bilo uzbuđenja jer su obe ekipe potom stale na loptu i bez previše rizika sačekale kraj susreta.

Standings provided by Sofascore

image