Sport

Birmančević želi Srbiju kao Živojin Mišić: Sad nema nazad, došli smo do zida!

Medijima u Augzburgu se obratio krilni fudbaler Veljko Birmančević, koji je poručio da će "orlovi" u utorak protiv Danske ići na pobedu i plasman u osminu finala, citiravši poznate reči vojvode Živojina Mišića "ko ne zna za strah, taj ide napred"
Birmančević želi Srbiju kao Živojin Mišić: Sad nema nazad, došli smo do zida!Getty © Alex Caparros - UEFA / Kontributor

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

  • 23. jun 2024 • 14:05

    14:05

    Završena konferencija

    Toliko od Veljka Birmančevića za danas.

  • 14:02

    Koliko ekipu opterećuje izjava da on fali ovom timu i da je odgovornost na igračima?

    "U fudbalu je najbitnije da svaki igrač pođe od sebe, pogleda se u ogledalo i kaže sebi da može da da 100 odsto. Kad to svako uradi, biće odlično za nas, tada ćemo napredovati i napraviti veliki rezultat. Odgovornost mora svaki igrač da ima. Kad igraš fudbal, ne možeš da kažeš neki drugi igrač će nešto uraditi za mene. Ne, to moraš ti, pa si onda siguran da će i drugi uraditi za tebe na terenu kad vide da daješ 100 odsto. Ko nema strah, taj ide napred, kako je rekao Živojin Mišić. Bitno je da nemaš strah i bitno je da budeš svestan odgovornosti. Tako da u utorak idemo na pobedu."

  • 13:59

    Zašto smo slabo igrali u prvih 20 minuta protiv Engleske i Slovenije?

    "Neko moje mišljenje, Engleska igra svake dve godine veliko takmičenje, imaju veće iskustvo i oni verovatno znaju kako da uđu u te utakmice. Verovatno je to bilo na njihovoj strani. Normalno da mora naš početak utakmica da se popravi, da nismo u ritmu, ali bitno je da posle toga odgovorimo odlično, što pokazuje da je ekipa jaka, da zna da se podigne posle pada. Jurili smo gol sve vreme protiv Slovenije i uspeli smo da izjednačimo. Sada je bitno protiv Danske da krenemo od prvog minuta, jer nema kalkulacija, mora "ol-in"".

  • 13:59

    Zašto smo došli do "zida"?

    "U fudbalu se uvek dođe do zida, pre ili kasnije. Ova reprezentacija je igrala i na Mundijalu pre mog dolaska, i sada Euro. Nema ovde nijedan igrač koji ovde ne želi uspeh ili da napravi iskorak da Srbija prođe grupnu fazu. Nema tu da se sad kaže da neko nešto nije želeo, ali jednostavno, utakmice su se tako namestile. Protiv Slovenije je meč mogao da ode u drugom smeru i da pobedimo 2:0 ili 3:0 i da prođemo grupu. Sada mora da se pokaže karakter, kod svih igrača, a ja znam ovu grupu i znam da možemo to da uradimo i da ćemo to uraditi u utorak."

  • 13:58

    Zašto je stajao bos na terenu pred utakmicu?

    "To radim dugo vremena, i u klubu. Imam svoj razlog zašto to radim, ali ne bih želeo da to otkrijem."

  • 13:55

    Da li je spreman za ovaj nivo i prelaz u "lige petice"?

    "Već sam igrao evropske utakmice godinama, nije to ništa za mene. Igrao sam protiv najjačih klubova sveta, ove godine sam davao golove i Betisu i Liverpulu, nije to ništa ovde nešto novo za mene. Mislim da svaki fudbaler mora da dođe u životu u taj momenat kad treba da napravi iskorak. Mislim da je u mojoj karijeri sada bitno da ja napravim iskorak i da moram da pokažem na velikim utakmicama da ja mogu to."

  • 13:52

    O kalkulacijama za bod protiv Danske - da li bi to potpisao da prođemo dalje?

    "Inače u životu, nikad ne možeš da ideš na bod. U životu uvek moraš da ideš na pobedu, pobednici tako gledaju. Kada kalkulišeš u životu, uvek ćeš izgubiti. Mislim da u fudbalu i u životu ne može da se kalkuliše i ide na bod."

  • 13:51

    Da li bi mu bilo draže protiv Nemačke ili Portugalije?

    "Pre svega mi moramo da pobedimo. Ovo na koga bismo išli je manje bitno. Mora da se pobedi, sve posle toga je neka druga priča i o tome ćemo pričati kada završimo prvi deo posla. Nema u fudbalu da se bira, moraš da pobediš svog protivnika. Prvo da završimo posao u utorak."

  • 13:49

    Kako taktički na Dansku? Šta je njihov najveći kvalitet?

    "Igrao sam u Švedskoj i znam kako razmišljaju Skandinavci. Igraju organizovano, taktički su postavljeni i mislim da im je to najveći kvalitet, znaju u svakom trenutku kako igraju. Sa druge strane, za nas više nema opcija. Moramo da izađemo iz zone komfora i došli smo, što bi se reklo, do zida. Nema nazad, sada moramo samo napred. Ako hoćeš da pobediš, moraš samo napred. Ne mogu da kažem sad više o taktici, ali mogu da kažem, gledajući igrače i mene, da smo svi spremni da damo 100 odsto i da smo mnogo naučili iz ove dve utakmice iza nas. Želimo da napravimo veliki uspeh za Srbiju i sve naše navijače."

  • 13:48

    Koliko znači slobodan dan i šta su igrači pričali među sobom posle Slovenije?

    "Slobodan dan nam je značio jer smo tri nedelje išli od hotela do hotela i bili zatvoreni, nismo videli uopšte ljude. Značio nam je taj dan da malo prošetamo, da ne razmišljamo toliko o fudbalu i video sam igrače da su došli sa puno energije, svi su već jutros bili u teretani. Tako da mislim da je to dobro."

image