Sport

Suspendovan reprezentativac Albanije zbog vređanja Srbije

UEFA suspendovala albanskog reprezentativca Mirlinda Dakua
Suspendovan reprezentativac Albanije zbog vređanja SrbijeGetty © Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket

Disciplinska komisija Evropske fudbalske unije suspendovala je albanskog reprezentativca Mirlinda Dakua sa naredne dve utakmice zbog vređanja Srbije.

"Disciplinska komisija je suspendovala Mirlinda Dakua na ukupno dve utakmice reprezentativnog timskog takmičenja UEFA za koje bi inače imao pravo igranja, zbog nepoštovanja opštih principa ponašanja i zbog kršenja osnovnih pravila pristojnog ponašanja, kao za korišćenje sportskih priredbi za manifestacije nesportskog karaktera", navodi se u zvaničnom saopštenju.

To znači da Daku neće moći da igra protiv Španije u ponedeljak, u poslednjem kolu grupe B na EP u Nemačkoj, kao ni na prvom narednom zvaničnom meču Albanije.

On neće moći da igra u osmini finala EP ako Albanija izbori plasman u drugu fazu kontinentalnog šampionata.

U slučaju da Albanija bude eliminisana sa EP, Daku neće moći da igra na startu Lige nacija protiv Ukrajine u septembru.

Daku je u sredu posle utakmice protiv Hrvatske uzeo megafon i sa navijačima započeo skandiranje.

Među parolama se moglo čuti i "Ubij Srbina", kao i vređanje Severne Makedonije.

Daku, fudbaler ruskog Rubina, suočiće se i sa kaznom kluba kada završi sa reprezentativnim obavezama, zbog nedoličnog ponašanja.

Klub iz Kazanja osudio je ponašanje svog fudbalera, saopštio je da će primeniti disciplinske i novčane sankcije po njegovom povratku u Rusiju.

"Naš klub prihvata odgovornost za ono što se dogodilo. Rubin predstavlja multinacionalni tim i uvek se pridržava principa poštovanja i ravnopravnosti, kategorično osuđujući svaki oblik diskriminacije i uvreda na nacionalnoj, verskoj ili rasnoj osnovi", saopšteno je na sajtu Rubina.

image