Računica (ni)je jasna – Srbija može da prođe grupu i sa 0:0 protiv Danske!

Kada bi vam neko rekao da jedna ekipa može da se plasira u osminu finala velikog takmičenja sa jednim postignutim golom, dva boda i bez ijedne pobede, delovalo bi kao da vas zavitlava. E, Srbija može da bude ta ekipa

Fudbalska reprezentacija Srbije ima još jednu priliku da se domogne nokaut faze na kontinentalnom šampionatu u Nemačkoj i učini nešto što nije još od 2000. godine.

Tada je poslednji put, još pod imenom Jugoslavija, naš tim prošao grupu na Euru u Belgiji i Holandiji, od koje je potom izgubio sa velikih 6:1 u osmini finala.

Niko nije mogao ni da pretpostavi da će uslediti pauza duga skoro 25 godina, ne samo dobrih rezultata, nego uopšte i učestvovanja na evropskim prvenstvima.

Nije Srbija mnogo toga uradila ni na Mundijalima, iako je igrala u tri navrata od tada, ali je svaki put takmičenje završavala u grupi.

Ovoga puta, ne toliko zbog kvaliteta, više zbog propozicija takmičenja, "orlovi" imaju šansu da prođu dalje, uprkos tome što su, u najmanju ruku, pružili dve blede partije u Nemačkoj.

Nakon dramatičnog trijumfa Mađarske nad Škotskom u nedelju uveče, šanse našeg tima su dodatno smanjene, ali i dalje postoje.

Izabranici selektora Dragana Stojkovića u poslednju rundu ulaze sa poslednjeg mesta na tabeli grupe C, sa samo jednim bodom i gol-razlikom "minus jedan". Ispred su Slovenija i Danska sa po dva boda, odnosno Engleska sa četiri.

Pobeda nad Dancima u Minhenu (utorak, 21.00) raspršila bi sve sumnje i ovu generaciju upisala zlatnim slovima u istoriju srpskog fudbala. Njome bi nacionalni tim sigurno izborio nokaut fazu takmičenja i to bi mogao da učini sa drugog mesta.

Da bi se to dogodilo, potrebno je samo da Slovenija ne pobedi Englesku, što je vrlo izgledno i očekivano.

Ako bi Srbija bila druga, već zna i ko bi joj bio protivnik u osmini finala – to je domaćin Nemačka, koja je završila kao prvoplasirana u grupi A.

Međutim, postoji još jedna prilika – tačnije poluprilikada kao trećeplasirani prođemo dalje. I to najnepopularnijim rezultaom – 0:0.

Zvuči čudno? I nije toliko...

Trenutno na listi trećeplasiranih tri reprezentacije imaju po tri boda, od kojih je jedina Mađarska sa tri odigrane utakmice. Tu su još Austrija i Slovačka, dok je Slovenija na četvrtoj poziciji sa dva boda.

Ispod su, samo do odigravanja svojih mečeva, selekcije Albanije i Češke Republike.

Kada bi vam neko rekao da jedna ekipa može da se plasira u osminu finala velikog takmičenja sa jednim postignutim golom, dva boda i bez ijedne pobede, delovalo bi kao da vas zavitlava. E, Srbija može da bude ta ekipa.

Scenario, i ne tako nerealan da bi se ostvario, jeste sledeći:

Tada, i samo tada, "orlovi" bi mogli da se plasiraju dalje remijem bez golova protiv Danske.

Još komplikovanije mogućnosti

Kako je više od 100 minuta drame između Mađara i Škota ipak donelo nepovoljan rezultat za naše momke, oči srpskih navijača sada su uperene u grupu B, u kojoj se za drugu i treću poziciju bore Italija, Hrvatska i Albanija.

"Azuri" imaju tri boda, a obe reprezentacije sa Balkana po jedan. Od 21.00 se sastaju Albanija – Španija, odnosno Hrvatska – Italija.

Čak i da "vatreni" otkinu bod Italijanima, u slučaju remija Srbije i Danske opet bi ostali iza naše reprezentacije, sada zbog lošije gol-razlike. Ekipa Zlatka Dalića ima "minus tri" i nerešenih ishodom je ne bi popravila, što je za dva pogotka slabije od Piksijevih momaka.

Mnogo veći faktor verovatno će biti ozloglašena Albanija, koja se pošteno suprotstavila i Italijanima i Hrvatima, pa sada ima jedan bod.

Španci su ogromni favoriti, verovatno i jedna od dve selekcije koja je najviše pokazala od početka šampionata, ali i ekipa koja nema baš preveliki motiv jer je već obezbedila prvu poziciju u grupi.

To će pokušati da iskoriste Albanci i naprave iznenađenje, a eventualni remi ne bi odgovarao Srbiji.

Albanija bi u tom slučaju došla do svog drugog boda i zadržala trenutnu gol-razliku "minus jedan", pa bi na tabeli trećeplasiranih bila izjednačena sa Srbijom po oba kriterijuma (u slučaju remija sa Dancima, naravno). Tada bi u sve komplikovaniju računicu morao da uđe broj postignutih golova, a Albanci ih već sada imaju tri, naspram jednog pogotka Srbije.

To znači da bi, ako se nekim čudom baš potrefi da Španci i Albanci odigraju nerešeno, bilo poželjno da ostane 0:0. Onda bi Srbiji odgovarao remi sa Danskom, ali sa najmanje tri postignuta gola – 3:3.

U svakom drugom scenariju (veći broj pogodaka u remiju sa Dancima), Albanija ima prednost zbog četvrtog kriterijuma koji odlučuje, a to su disciplinski poeni. Srpski fudbaleri su do sada dobili sedam žutih kartona, a albanski samo pet, što je takođe podložno promenama u poslednjoj rundi.

Treći kriterijum da bi Srbija završila kao treća u svojoj grupi (opet podsećamo – ako remizira sa Dancima 0:0), jeste da Slovenija izgubi od Engleske sa najmanje dva gola razlike.

Ako "gordi albion" bude uspešniji samo za jedan gol, onda u računicu ponovo ulazi broj postignutih golova (Slovenci trenutno imaju jedan više od Srbije), a za njima i disciplinski poeni.

Onda bi nam, kao i logično u svakom slučaju, odgovarao i nerešen ishod sa većim brojem golova (opet, ako se ispuni uslov zvani Albanija).

Poslednji delovi slagalice su oni iz grupe F, u kojoj se Gruzija i Češka bore za treće mesto, iza neprikosnovene Portugalije i Turske.

Gruzini ne bi smeli, a ne bi ni trebalo da pobede Portugalce ako gledamo kvalitet, iako su verovatno i najprijatnije iznenađenje ovog Eura.

Trenutno imaju bod i gol-razliku "minus dva", što je slabije od Srbije.

Češka bi, sa druge strane, mogla da se nada da će ući u odabrano društvo trećeplasiranih i remijem protiv Turaka u poslednjem meču grupne faze.

Česi su takođe na jednom bodu, ali gol-razlikom "minus jedan", samo sa pogotkom više od Srbije (2:3). Zato će Piksi i momci navijati za Tursku, čija nam je pobeda neophodna u sredu uveče.

Ako se to već i dogodi i ako se poklope svi navedeni rezultati, Srbija bi išla u nokaut fazu sa treće pozicije i to na Portugaliju ili pobednika E grupe (u kojoj sve četiri selekcije – Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina, imaju po tri boda pred mečeve poslednje runde).

Već smo rekli da bi trijumf "orlova" nad Danskom raspršio sve ove mogućnosti i lansirao nas do meča sa Nemcima, ali je jasno da ih u utorak uveče u Minhenu čeka izuzetno težak posao.

Kako smo, nažalost, već više puta osetili u prošlosti da ne uspevaju da ostvare dobar rezultat kada sve zavisi od njih samih, možda će uspeti sada kada im sudbina bude i u rukama drugih.