Sport

Danci se ne plaše Srbije i teraju nas kući – ali sve se menja kad im spomenete '92!

Veliki broj danskih navijača stigao je u Minhen uoči meča protiv Srbije (utorak 21.00) i većina veruje da će Piksijevi "orlovi" posle tog meča pakovati kofere. Ali, i mi smo imali argument za "peckanje" Danaca
Danci se ne plaše Srbije i teraju nas kući – ali sve se menja kad im spomenete '92!© RT Balkan / Nebojša Marković

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Na desetine hiljada ljudi u Minhenu rešilo je da ode u fan zonu Olimpijskog stadiona i tamo pogleda poslednju utakmicu Nemačke u grupnoj fazi. Gužva je bila tolika da su organizatori dva sata pre utakmice već morali da zatvore kapije.

I mada se unutar kompleksa nalazi jedno veštačko jezero, navijači u belim dresovima formirali su jedno malo more – naročito na brdu sa kog se pruža pogled na veliki video bim. Ali u moru dresova "Dojčlanda" sa natpisima Musijale, Virca i Krosa na leđima – bilo je i mnogo onih u dresovima Danske.

Nama je to ovih dana posebno interesantna tema. I dok navijača Srbije po Minhenu ovih dana nema tako puno – oni obično dolaze dan pre ili na sam dan utakmice – vidi se da su nemačke komšije iz Danske pohrlile u Minhen.

Svi su sjajno raspoloženi, mnogi su već uveliko bili "pod gasom", a na njihovim leđima dominiraju prezimena Eriksen, Hojlund, ali i šareni dresovi Pitera Šmajhela. Ako već legendarnog golmana nismo "ulovili", danski navijači su imali šta da nam kažu pred meč protiv Srbije.

"Imate vi opasne igrače. Mitrović, Vlahović, Sergej... Ali imamo i mi Hojlunda i Eriksena koji je u formi. Mi ćemo pobediti", kaže Danijel na pitanje strahuje li od kojih srpskih fudbalera. Kada smo ga podsetili na izbacivanje Jugoslavije zbog sankcija i titule prvaka Evrope koju su Danci zbog toga osvojili, bio je diplomata.

"Ono što je bilo 1992? To je političko pitanje, nećemo politiku i sport da mešamo."

A sad nećemo da mešamo...

U masi ljudi, nalaze se i veliki redovi ispred štandova sa pićem. Proguravši se iza jednog "Švajnštajgera", vidim da su gazirani sokovi 5,5 evra za pola litre, dok su piva 6,5 evra, odnosno 13 evra za litar.

Verujte, ovde se toče samo litarske krigle, da se ređe stoji u redu.

Baš tu negde, nailazimo na grupu Danaca od kojih jedan viče "Ma nema šanse da nas pobedite", a Endi kaže da nam nisu zaboravili 1992. i izbacivanje Jugoslavije.

"Slabi smo na vas zbog toga. Imate u timu Tadića, Mitrovića, Vlahovića, ali osim toga jedno veliko ništa! Da vas pustimo da prođete dalje zbog '92? Neee... Mada dugo niste ni bili na Evropskom prvenstvu, pa nismo mogli da vam se odužimo", smeje se Endi.

Inače, na štandu fan šopa Eura smo se ponovo osetili zapostavljeno. Jer pored brojnih zvaničnih rekvizita, poput šalova, privezaka, maskota, postoje i dresovi raznih reprezentacija koje ne spadaju u favorite. Samo dresa Srbije nema.

"Jednostavno nismo dobili, mi samo prodajemo ono što nam UEFA pošalje", kaže devojka koja radi na kasi.

A taman pre nego što sam se zaputio ka izlazu – nije me baš zanimalo da ostanem da gledam Šaćirija, Džaku i ostale Švajcarce – u mom pravcu nailazi još jedan od brojnih Danaca.

Kaže zove se Leser i ne veruje da možemo da ih pobedimo. Ipak, jedno podsećanje na najveći uspeh u istoriji Danske ga je odobrovoljilo više nego pivo kojeg je već, očito, bilo podosta.

"Biće 1:1, pa gledajte da prođete dalje. A da! Hvala vam za '92!"

Ništa, ništa. Eto makar, dajte nam razloga da se i mi vama zahvaljujemo u utorak.

image