Piksi veruje u svoju Srbiju: Imam neke fine igrače, još se nisu potukli

"Orlovi" će u utorak igrati za najvažniju pobedu na velikim takmičenjima u 21. veku, a selektor Dragan Stojković Piksi veruje da Srbija može da savlada Dansku i sa druge pozicije ode u osminu finala

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

24. jun 2024 • 17:39

O fizičkom aspektu utakmice sa Danskom

Pitanje danskog novinara

"Danska, istorijski, je vrlo snažna zemlja i imate snažan glas, u svim sportovima, posebno u fudbalu. Tako da je dobar predstavnik Skandinavije. Uvek ste u vrhu u fudbalu, iako smo se zajedno vratili iz Katara, Srbija i Danska, otišli smo kući posle tri utakmice. Ali imam veliko poštovanje za danski fudbal, trener je odličan, kao i igrači. Fizički, biće ovo dobar izazov za nas, da budemo na istom nivou. To je važno u modernom fudbalu, posebno kad igrate protiv tima koji je fizički vrlo snažan. Ali nije sve do fizičke snage, tehnički imate jako dobar tim i igrače. Posle Slovenije smo imali slobodan dan, igrači su bili sa porodicama, a onda smo radili i verujem da će moji igrači biti spremni za 21.00 sat sutra. Verujem i da će sutra svi uživati u igri dva tima."

Pitanja za Pavlovića

O slaboj golgeterskoj formi Hojlunda

"Nisam znao da nije davao golove. Znam da je odličan igrač iz vremena kad je igrao za Šturm iz Graca. Morate da budete fizički snažni protiv njega. On je stvarno dobar napadač."

O rečima selektora da je kolabirao posle meča sa Slovenijom

"Evo oživeli smo ga, živ je i zdrav", prokmentarisao je Piksi.

"Sad je sve kako treba. Bilo je teško vreme i samo mi je bilo loše posle utakmice. Ništa, sve je okej i sve će biti dobro za sutra", rekao je Pavlović.

Da li je Danska opasnija kad je Eriksen starter ili nije?

"Eriksen je imao fenomenalnu karijeru. Drago mi je da je među nama i da je živ i može da igra, posle nekih zdravstvenih problema. Voleo bih ga više na klupi, jer on zna sa loptom sve, on ima tačnost i preciznost, udarac koji može da bude nezgodan za svakog golmana na svetu. Ako počne utakmicu ili uđe u igru, moramo da obratimo pažnju. Treba ga držati dalje od zone šuta, to će biti jedan od zadataka za naš vezni red. Inače igrač svetske klase."

Na pitanje da posle utakimce sa Danskom ništa neće biti isto

"Šta to neće biti isto u srpskom fudbalu posle sutrašnje utakmice? Budućnost ove generacije? A to... Analiziraćemo kad se sve završi. Biće dosta polemika, onakvih ili ovakvih. Ne volim samo kada neko sve gleda negativno. Ne možete da osporite da igrači Srbije maksimalno trče i bore se za što bolji rezultat reprezentacije."

Koliko će promena biti u timu za Dansku

"Rekao sam da će biti nekih promena, da li jedna, dve ili tri, šta vam to znači? Ali utakmica se ne igra 45 minuta, treba razmišljati i o drugom poluvremenu. Da vidimo šta to mi možemo da dovedemo utakmicu u tok koji mi želimo. Morate da imate i neko oružje na klupi. Treba biti pametan da povučete neke poteze po pitanju startne formacije, ali i po pitanju onih koji ostanu na klupi."

"Moramo bolje da se psihološki pripremimo"

"Želimo da popravimo taj početak utakmice. Puno razgovaramo i radimo na terenu, da ne smemo da dopustimo protivniku taj start meča. To je bilo i u Austriji i u Švedskoj, ne samo ovde. Onda kad dođemo do daha, onda stvari dođu na svoje. Trudićemo se da popravimo to maksimalno", kaže Stojković.

Za koga bi voleo da bude heroj Srbije?

"Ja moje igrače gledam kao tim. Od prvog dana pre tri i po godine, forsiramo taj stil ponašanja da je tim taj koji pobeđje i gubi. Nije fer pričati o pojedincima, pa ću se uzdržati od odgovora na to pitanje. Organizovani smo, delujemo timski i svaki igrač daje svoj doprinos. Nema individualizma i samoisticanja."

"Čudi me da se ne potuku kad su toliko dugo zajedno, od 28. maja. Ali ovi moji igrači su valjda mnogo fini", rekao je Stojković u svom stilu.

Selektor o Dancima

"Drago mi je da igramo uveče protiv Danske, to su najbolji uslovi. Danska je vrlo snažna ekipa sa sjajnim igračima, igraju čvrsto. Oni nisu pobedili, ali ni izgubili na ova dva meča. Mnogo trče i ovo će biti 'prsa u prsa'. Biće teško igrati, ali verujem da možemo da prekinemo niz od tri poraza protiv Danske."

Šta je Piksi šapnuo Samardžiću na treningu?

"Što ne bismo bili raspoloženi? Sutra je praznik fudbala i velika utakmica. Svako treba da bude raspoložen. Pitao sam ga kroz šalu da li može da igra sutra. Da li je spreman da igra, u tom kontekstu. Rekao je da nije spreman (smeh). Kako nije spreman, jedva čeka da poleti!"

Jedan ili dva napadača?

"Razmišljamo o svemu. Videćete sutra kakva će biti formacija, jedan ili dva napadača. Ali izaći ćemo najpametnije što možemo", rekao je Stojković.

Počinje!

Tu su selektor Stojković i Strahinja Pavlović.

Računica – Srbija može da prođe grupu i sa 0:0 protiv Danske!

Kada bi vam neko rekao da jedna ekipa može da se plasira u osminu finala velikog takmičenja sa jednim postignutim golom, dva boda i bez ijedne pobede, delovalo bi kao da vas zavitlava. E, Srbija može da bude ta ekipa.

Marku je mama iz Jamajke, on nosi dres Tadića i tečno priča srpski

Kada u srcu Minhena vidite tamnoputog dečka u dresu reprezentacije Srbije, refleks vam je da pojurite i zaustavite ga, postavite mu pitanje "otkud to?'

Iza svega, krije se lepa i zanimljiva priča o Marku, potencijalnom budućem reprezentativcu Srbije.

Danci se ne plaše Srbije i teraju nas kući

Veliki broj danskih navijača stigao je u Minhen uoči meča protiv Srbije (utorak 21.00) i većina veruje da će Piksijevi "orlovi" posle tog meča pakovati kofere. Ali, i mi smo imali argument za "peckanje" Danaca.