Sport

Bio sam u prodavnici sećanja: Zbog retro dresova sam se gurao kao da sam opet dete

Kada šetate Minhenom tokom trajanja Eura, po dresovima na ulici sa dosta preciznosti možete da pogodite koje su utakmice na programu
Bio sam u prodavnici sećanja: Zbog retro dresova sam se gurao kao da sam opet dete© RT Balkan / Nebojša Marković

Od reportera RT Balkan Nebojše Markovića na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

U subotu su na sve strane bili dresovi Turske, u nedelju Nemačke i Škotske, a već u utorak mogli ste da primetite i navijače Hrvatske.

Istina, bilo je i dosta Danaca, koji su ranije došli zbog utakmice u utorak, i poručili nam da će Srbija "pakovati kofere".

No, kada zađete u Zendlinger štrase, jednu od ulica koja vodi za Marijenplacu, naići ćete na prodavnicu fudbalskih uspomena. Tačnije - retro fudbalskih dresova.

Baš tu sam morao da navratim i vidim šta se nudi. Već u samom izlogu su stajali stari dresovi Real Madrida i Olimpika iz Marseja.

"Ovo je počelo iz mog hobija. Skupljao sam i kupovao mnogo starih dresova i rešio sam pre pet godina da otvorim prodavnicu", rekao mi je mladi vlasnik lokala koji, kao i gotovo svi Nemci, ne voli kada kameru uperite u njegovom smeru.

"Do nekih dresova uopšte nije lako doći i prava su retkost. Zato su neki u posebnim vitrinama. Ali nekih klubova ima mnogo više, kao dresova Barselone, Milana, reprezentacije Francuske. Recimo, dres Srbije nikada nismo imala, mada i nema ovde mnogo ljudi od kojih bismo mogli da ga kupimo", objašnjava mi vlasnik.

Možda Srbije nema, ali za nekoga ko je "učio" da voli fudbal početkom 2000-ih, ovo mesto budi zanimljiva sećanja.

I na kultni narandžasti dres Rome, dres Juventusa sa starim grbom i logom "Fijata", pa i 20 i kusur godina kasnije prepoznatljive garniture Barselone (sa jednom bordo štraftom) i reprezentacije Francuske (iz '98).

Cene se kreću od 30-35 evra za dečije veličine dresova, pa do 140 za pomenuti dres Barse i 160 za dres Arsenala iz 1996. godine.

Rekorder je dukserica Nemačke, sa prepoznatljivom štraftom na grudima u bojama zastave, koja "ide" čak do 250 evra.

Neki malo (ne)običniji dresovi se mogu naći i za 50-60 evra, poput garnitura reprezentacija Irana ili Nigerije.

Cene je 75 evra za malo noviji dres Milana, dok je dobar deo njih oko 90-100 evra, kao narandžasti dres Valensije ili dresovi Bajerna i Lidsa s kraja 20. veka.

Uz to, brojni dresovi na leđima imaju prezimena prethodnih vlasnika, a ne poznatih fudbalera.

Na spratu se nalaze i trenerke, među kojima se izdvajaju Marsejeva i Liverpulova, tu su i dukserice, šortsevi. Ma kome šta treba.

A tu je i nostalgija. Proguraću se opet među klince, samo da nešto još vidim...

image