Sport

"Dan D" za Srbiju u Minhenu

Došao je i taj dan – fudbalska reprezentacija Srbije igra protiv Danske odlučujući meč na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu (Minhen, 21.00)
"Dan D" za Srbiju u MinhenuGetty © Christian Hofer / Stringer

Fudbaleri Srbije nisu nam dali previše razloga za zadovoljstvo u prethodnih 180 i kusur minuta fudbala u Nemačkoj, ali i dalje imaju realne šanse da se plasiraju u nokaut fazu.

"Orlovi" su na startu takmičenja poraženi od Engleske minimalnim rezultatom (1:0), a četiri dana kasnije su pogotkom Luke Jovića u petom minutu nadoknade izbegli poraz od Slovenije – 1:1.

I pre početka Eura bilo je jasno da će duel protiv Danske u trećoj rundi odlučivati o prolasku dalje, ali se selektor Dragan Stojković i naši fudbaleri dobrano potrudili da u njega uđu sa najlošije pozicije.

Srbija nije igrala dobar fudbal u prve dve utakmice, štaviše, verovatno je jedna od reprezentacija koja je najmanje pokazala na Evropskom prvenstvu, iako ćete sasvim suprotne izjave čuti na Piksijevim konferencijama.

Ali sve bi to moglo da se promeni tokom večeri u Minhenu, gde se od 21.00 sastaju Srbija i Danska.

Naš nacionalni tim trenutno zauzima poslednje mesto u grupi C sa jednim bodom, jednim manje od Slovenije i Danske, te bi trijumf garantovao plasman u osminu finala.

Pobeda nad Dancim raspršila bi sve sumnje i ovu generaciju upisala zlatnim slovima u istoriju srpskog fudbala. Njome bi nacionalni tim sigurno izborio nokaut fazu takmičenja i to bi mogao da učini sa drugog mesta.

Selektor je najavio nekoliko promena, pa se tako u startnih 11 očekuje Lazar Samardžić, dok bi Dušan Vlahović mogao da ostane na klupi.

"Razmišljamo o svim segmentima kad je naša formacija u pitanju. Biće promena, ali ako vam kažem jedna, dve ili tri, šta vam to znači", rekao je između ostalog Piksi pred duel.

"Utakmica se ne igra 45 minuta, treba razmišljati ko će početi, ko će biti na klupi i šta mi treba da uradimo da imamo oružje na klupi, da privedemo meč kako treba u našu korist. Treba biti inteligentan po pitanju startne pozicije, ali i klupe, jer i klupa je danas mnogo važna."

Srbija je izgubila od Danske u sve tri međusobne utakmice, a Stojković smatra da je sada vreme za pobedu.

"Znali smo da je Engleska važna utakmica, ali sada je Danska najvažnija. I dobro je što igramo u 21 sat. Oni igraju čvrsto, organizovano, mnogo se žrtvuju na terenu. Tri puta smo izgubili i sada je vreme da promenimo istoriju. Probaćemo sve što je do nas da dođemo do pobede."

Očekivani sastav "orlova":

Rajković – Veljković, Milenković, Pavlović – Živković, Lukić, Ilić, Mladenović – Tadić, Samardžić – Mitrović

Ako bi Srbija bila druga, već zna i ko bi joj bio protivnik u osmini finala – to je domaćin Nemačka, koja je završila kao prvoplasirana u grupi A.

Šta ako bude nerešeno?

Šanse da se "orlovi" nađu među 16 najboljih ekipa na "starom kontinentu" postoje i ako u Minhenu ne bude bilo pobednika, pa čak i ako se utakmica završi najnepopularnijim rezultatom – 0:0.

Kompletnim kalkulacijama bavili smo se u posebnom tekstu, ali su nakon poraza Albanije od Španije i remija Hrvatske i Italije, ispunjena početna dva uslova da možemo da se nadamo prolasku dalje i ako remiziramo na "Alijanc areni".

Treći kriterijum da bi Srbija završila kao treća u svojoj grupi, jeste da Slovenija izgubi od Engleske sa najmanje dva gola razlike. Ta utakmica igra se u istom terminu u Kelnu.

Ako "gordi albion" bude uspešniji samo za jedan gol, onda u računicu ponovo ulazi broj postignutih golova (Slovenci trenutno imaju jedan više od Srbije), a za njima i disciplinski poeni (broj žutih i crvenih kartona).

Onda bi nam, kao i logično u svakom slučaju, odgovarao i nerešen ishod sa većim brojem golova.

Poslednji delovi slagalice su oni iz grupe F, u kojoj se Gruzija i Češka bore za treće mesto, iza neprikosnovene Portugalije i Turske.

Gruzini ne bi smeli, a ne bi ni trebalo da pobede Portugalce ako gledamo kvalitet, iako su verovatno i najprijatnije iznenađenje ovog Eura.

Trenutno imaju samo bod i gol-razliku "minus dva", što je slabije od Srbije.

Češka bi, sa druge strane, mogla da se nada da će ući u odabrano društvo trećeplasiranih i remijem protiv Turaka u poslednjem meču grupne faze.

Česi su takođe na jednom bodu, ali gol-razlikom "minus jedan", samo sa pogotkom više od Srbije (2:3). Zato će Piksi i momci navijati za Tursku, čija nam je pobeda neophodna u sredu uveče.

Ako se to već i dogodi i ako se poklope svi navedeni rezultati, Srbija bi išla u nokaut fazu sa treće pozicije i to na Portugaliju ili pobednika E grupe (u kojoj sve četiri selekcije – Rumunija, Belgija, Slovačka i Ukrajina – imaju po tri boda pred mečeve poslednje runde).

Već smo rekli da bi trijumf nad Danskom raspršio sve ove mogućnosti i lansirao nas do meča sa Nemcima i vreme je da nas jednom i fudbaleri obraduju i vrate za bezrezervnu podršku koju dobijaju, iako to često ne zaslužuju.

"Orlovi", poletite do nokaut faze!

Standings provided by Sofascore
image