Piksi nakon eliminacije: Nismo bili vreća za udaranje, odlučio je jedan gol

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, nakon eliminacije sa Evropskog prvenstva izjavio je da su osećanja pomešana, kao i da su srpski igrači dali sve od sebe da prođu dalje, ali da je ostvaren neuspeh

Srbija je odigrala nerešeno bez postignutog gola sa Danskom, čime je osvojila drugi bod u grupnoj fazi.

To nije bilo dovoljno za plasman u narednu fazu takmičenja, pošto su "orlovi" u Grupi C zauzeli tek četvrto mesto.

Iako je učestvovala prvi put na šampionatu Evrope još od 2000. godine, utisak je da je Srbija mogla i morala više na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Nakon meča, selektor Dragan Stojković Piksi je 

"Malo su osećanja pomešana. Žao mi je što nismo napravili mali korak da odemo dalje, a sa druge strane sam ponosan na momke. Nema razloga da se glava sakriva u pesak, naprotiv. Istrčali su kilometre i kilometre i dali sve od sebe. Bio je težak meč, 50-50 po svim parametrima. Danci su bili svesni da ih remi vodi dalje. Učinili smo sve da ostavimo dobar utisak, niko nam se nije smejao, vređao, nadigrao i pobedio. Odigrali smo dobro sa Englezima, mislim da smo tu zaslužili više od poraza. Posle su mečevi bili specifični i teški, svaki na svoj način", prvi su utisci Piksija nakon meča.

Govorio je selektor Srbije o značaju jednog gola, koji nije postignut.

"Večeras je bilo izuzetno takmičarski, igralo se na rezultat, na samo jedan gol. Znao sam da neće imati puno šansi, sigurno ne kao protiv Slovenaca, tražio se jedan gol da smestimo u mrežu protivnika. Idemo dalje, čestitke momcima za zalaganje, borbenost, trčanje. Pohvalio bih i to da smo popravili defanzivni blok, mnogo smo radili na tome i zadovoljan sam kako smo napredovali u tome", dodao je Piksi.

"Rezultatski je sigurno razočaranje, ali nije to smak sveta. Ne treba tako gledati. Pokazali smo dobro lice, nismo se brukali i to svi mogu da potvrde. Ovo je veliki uspeh za srpski fudbal, samo takmičenje nakon 24 godine. Momci su dali sve od sebe, pokušavali su, hteli i želeli. Jeste razočaranje zbog rezultatskog neuspeha, ali ne možemo da kažemo da je sve bilo loše, da ništa nije valjalo i slično."

Selektor Stojković uporedio je nastup u Nemačkoj, sa onim na Svetskom prvenstvu u Kataru.

"U poređenju sa Kataru, imali smo daleko bolju zdravstvenu situaciju. Svesni smo bili činjenice da igramo turnir gde je svaka utakmica važna, da morate da osvežavate ekipu sa par igrača. Nije se moglo igrati sa istim timom iz meča u meč. Vidim da su to radili i drugi treneri i to su normalne stvari u fudbalu. Svaki igrač je došao ovde da igra, niko nema zagarantovano mesto u timu."

Izjavio je Piksi da su nijanse odlučivale u Grupi C.

"Danska i Slovenija idu dalje sa tri remija, odnosno bez pobede. Ako pogledamo gol razliku, Englezi imaju jedan gol više dat, nego primljen. Ceo turnir je za analizu, igrači imaju pohvalu za ponašanje, više od 25 dana biti zajedno, u režimu života koji nije baš normalan, bez incidenta i ružnih reči, to je veliki uspeh za nas i tako treba jedan tim da se ponaša. U interesu svih nas je da se održi pozitivna atmosfera i da se izvuče šta bi moglo i moralo da bude bolje. Žao mi je što nismo napravili mali korak, ali nismo bili vreća za udaranje", objasnio je Piksi.

Dodao je selektor "orlova" da su njegovi momci imali fantastičnu podršku na prvenstvu u Nemačkoj.

"Navijači i mediji su bili fantazija. Setite se pre Evropskog prvenstva da su svi govorili da nećemo imati podršku. Ljudi u Srbiji vole fudbal, svoje igrače i svaki navijač je zaslužio pohvalu. To je impresivno i čini nas ponosnim. Razočaran sam rezultatom, ali nema ni trunke razloga da se stidite nečega ili da tražite alibi za nešto. Pokušali smo i uradili sve što smo mogli. Jedan gol je uvek mnogo važan, ne dva, samo jedan, ali večeras nije došao i to je to", zaključio je Stojković.