Sport

Najmlađi, najstariji, sprinteri i maratonci - Evropsko prvenstvo u Nemačkoj obara rekorde

Završena je prva faza takmičenja na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i poznato je 16 selekcija koje će se boriti u osmini finala. Već je odigrano 36 mečeva na turniru, a postavljena je i nekolicina rekorda kontinentalnih šampionata
Najmlađi, najstariji, sprinteri i maratonci - Evropsko prvenstvo u Nemačkoj obara rekordeGetty © Catherine Ivill - AMA

Prva faza Evropskog prvenstva u Nemačkoj donela je velika uzbuđenja, nekoliko senzacija, ali i brojne rekorde, koji će teško u skorije vreme biti nadmašeni.

Nažalost, reprezentacija Srbije jedna je od osam koje su završile učešće na šampionatu Starog kontinenta, ali makar ćemo završnicu turnira pratiti sa manje nerviranja i stresa.

Na šampionatu u Nemačkoj videli smo najmlađeg i najstarijeg igrača u istoriji šampionata, najstarijeg strelca od kada se igra šampionat Evrope, ali i najbrži pogodak na svim turnirima od 1960. godine.

Ali, krenimo redom...

Bez starca nema udarca, ali rastu i neki novi klinci

Sada već legendarni defanzivac Portugalije Pepe počeo je meč prvog kola protiv Češke i tako postao najstariji igrač koji je ikada zaigrao utakmicu na evropskom šampionatu.

S druge strane, Španac Lamin Jamal postao je najmlađi igrač u istoriji na kontinentalnim šampionatima - krilni napadač Barselone zaigrao je protiv Hrvatske sa samo 16 godina i 338 dana.

Istovremeno, Luka Modrić je pogotkom protiv Italije postao najstariji strelac u istoriji prvenstava sa 38 godina i 289 dana.

Nažalost po vezistu Reala, Hrvatska je primila pogodak u finišu meča sa Italijom i tako ostala bez plasmana među 16 najboljih selekcija na turniru.

Modrić je možda odigrao svoj poslednji meč u nacionalnom timu - 178. u karijeri.

Priliku da obore Modrićev rekord u Nemačkoj će imati Portugalci - pomenuti Pepe, ali i Kristijano Ronaldo, kojem bi to bio jedan od retkih dostignuća koji mu nedostaju u evropskim fudbalskim okvirima.

Nije sve u brzini, ima nešto i u kilometraži

Na turniru u Nemačkoj viđen je i najbrži pogodak u istoriji šampionata, a postigao ga je Albanac Nedim Bajrami.

Napadač albanskog tima već u 23. sekundi meča protiv Italije zatresao je mrežu Đanluiđija Donarume, ali je to na kraju slaba uteha za ekipu Brazilca Silvinja, koja je završila takmičenje već posle grupne faze.

Izuzetno brz je bio i Benjamin Šeško - slovenački napad ostvario je najveću brzinu od svih igrača na turniru.

Golgeter Lajpciga zabeležio je sprint od 35,9 kilometara na sat, što je sigurno njegovoj selekciji pomoglo da se bez poraza u grupnoj fazi takmičenja (tri remija) domogne osmine finala.

Austrija je jedno od iznenađenja turnira, pošto je tim Ralfa Rangnika osvojio prvo mesto u grupi, ispred Francuske, Holandije i Poljske.

Austrijanci su oduševili stilom igre, koji se bazira na mnogo trčanja (ukupno pretrčanih 344,13 km) - četvrti su na toj listi iza Italije (357,74 km), Španije (353,15 km) i Nemačke (344,43 km).

U asustrijskom timu prednjačili su vezisti Sajvald i Sabicer, koji su zajedno istrčali više od 65 kilometara na turniru.

U subotu se nastavlja takmičenje prvim utakmicama osmine finala.

image