Sport

Đoković je pokretna riznica jezika: Voleo bih da naučim ruski, to mi je velika želja

Poznato je da je najbolji teniser svih vremena poliglota i sada želi da obogati veliku riznicu novim jezikom
Đoković je pokretna riznica jezika: Voleo bih da naučim ruski, to mi je velika željaGetty © Adam Pretty

Novak Đoković govori nekoliko jezika, između ostalih engleski, francuski i italijanski, ali želi da nauči još neke.

Đoković je trenutno na Vimbldonu, gde je u prvom kolu savladao Vita Koprivu rezultatom 6:1, 6:2, 6:2, nakon čega je otkrio da bi želeo da nauči i ruski jezik.

"Voleo bih da naučim ruski jezik i nadam se da će mi doći malo brže s obzirom na slovenske korene između našeg i njihovog jezika", rekao je Đoković u razgovoru sa srpskim novinarima.

"To mi je velika želja. Za kineski, za te jezike daljeg istoka, i to bi voleo, ali je možda sad to nerealno jer su to jezici koji malo više vremena zahtevaju i moraš malo više da se posvetiš tome."

Otkrio je i kako je zavoleo jezike.

"Oduvek sam voleo jezike od malih nogu i tenis je sport koji zahteva konstantno putovanje i da si posvećen njemu. Čak i u juniorskim godinama ima mnogo turnira u različitim delovima sveta."

"Mi iz Srbije nismo imali puno prilike da igramo turnire koji su na željenom nivou u tim juniorskim kategorijama kod nas u regionu pa smo morali da putujemo širom Evrope, Amerike,  Bliskog istoka... Onda si primoran da naučiš barem engleski, koji sam imao u školi. Imao sam i nemački i tu sam imao neku bazu. Onda sam i živeo određeni period između 12. i 16. godine kod Nikija Pilića u Nemačkoj i onda sam tu i propričao nemački."

Zna i neke reči kineskog jer ima veliku bazu navijača u toj zemlji.

"Imam tendenciju da učim jezike i nekako mislim da što više jezika znaš više vrediš i više poštovanja ukazuješ, a i dobijaš od ljudi koji dolaze iz te zemlje iz te regije u kojoj se priča taj jezik. Nekako čovek kada napravi taj napor i potrudi se da bar nekoliko fraza u tom jeziku nauči kada posećuje tu zemlju."

Na društvenim mrežama ima mnogo snimaka na kojima se vidi oduševljenje kineskih navijača kada im se obrati na njihovom jeziku.

"Mislim da je to jedan iskaz poštovanja i uvažavanje kulture i tradicije zemlje u kojoj gostuješ. Sa tim pristupom odrastao i vaspitavan sam i uvek sam imao želju i volju da učim jezike."

Ipak, pored srpskog, tečno govori engleski i italijanski.

"Engleski je najzastupljeniji i najkorišćeniji jezik univerzalno i italijanski isto tako kroz rad i saradnju sa ljudima koji su iz Italije, koji su mi bili teniski treneri, kondicioni treneri, menadžeri. U jednom trenutku sam bio okružen Italijanima i uvek mi se dopadao taj jezik", zaključio je Đoković.

image