Sport

Preminuo bivši fudbaler Zvezde - 20 godina prolazio kroz agoniju zbog teške saobraćajke

Nekadašnji crnogorski fudbaler Zoran Vorotović preminuo je u 67. godini, prenose u četvrtak crnogorski mediji
Preminuo bivši fudbaler Zvezde - 20 godina prolazio kroz agoniju zbog teške saobraćajke© YouTube / screenshot / Televizija Nikšić

Vorotović je karijeru počeo u Sutjesci, a igrao je na poziciji levog beka. Sa klubom iz Nikšića bio je omladinski šampion Jugoslavije 1975. godine. On je potom od 1977. do 1986. godine igrao za podgoričku Budućnost. U sezoni 1986/87 nastupao je za Crvenu zvezdu, a zatim je igrao za turski Sarijer i subotički Spartak.

On je od 2001. bio invalid kada je doživeo saobraćajnu nesreću. Zbog te nesreće je preko 20 godina živeo u velikim bolovima, o čemu je pričao u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" 2022. godine.

"Nisam nešto bio ni popio, kažu da sam bio ta dva i po sata i pri svesti dok su me vatrogasci izvlačili, ali sam svo to vreme osećao užasnu bol. S tom boli živim i danas, ona ne prestaje. To je ludačka bol koju ni lekovima ne mogu da smirim, a popio sam od te nesreće mnogo opioidnih analgetika, koji deluje na centralni nervni sistem poput morfijuma. Od te nesreće sam stopostotni invalid jer su mi pokidani mišići leve ruke, zapravo celog brahijalnog pleksusa, a ruka je slomljena na nekoliko mesta, kao i leva noga. Cela leva strana, osim donjeg dela leve noge, potpuno je nepokretna, a bolovi su nesnosni, tako da sam 23 sata u krevetu, a jedan sat u kolicima", otkrio je Vorotović.

On je rekao i da mu je malo ko pomogao posle nesreće koju je doživeo. Crvena zvezda mu je redovno uplaćivala malu pomoć, lično mu je pomogao Dejan Savićević nekoliko puta, ali ništa više od toga.

"Ni od podgoričke Budućnosti, gde sam igrao punih deset godina, ni od Fudbalskog saveza Crne Gore nikada nisam dobio ni jedan evro. Niti trenutne pomoći, a kamoli da su mi dali neki stalni prihod, a mislim da sam zaslužio da dobijem nacionalnu penziju i zbog svojih sportskih rezultata i teškog zdravstvenog stanja. Tu penziju su dobili mnogi drugi, manje poznati sportisti koji su, hvala Bogu, zdravi ljudi. Dejan Savićević, predsednik našeg Saveza, fudbalski je genije, ali mislim da je mogao za mene da uradi puno više. Zašto nije, ne znam, a i ne pitam ga! U dva navrata kada sam ga video, dao mi je po 1.000 evra i na tome mu hvala, ali od Saveza koji on vodi nisam dobio ništa. Crvena zvezda, u kojoj sam igrao godinu dana, mesečno mi uplaćuje 26 evra", naglasio je tada Vorotović.

Crnogorski mediji podsećaju da je Vorotović odigrao 246 utakmica i postigao je 15 golova u Prvoj ligi Jugoslavije.

image