Sport

Mesijeva "panenka" umalo kobna po Argentince, ali se još jednom pojavio "Dibu"

Mesijeva "panenka" umalo kobna po Argentince, ali se još jednom pojavio "Dibu"Getty © Buda Mendes

Fudbaleri Argentine nastavili su put ka odbrani titule na Kopa Americi i plasirali se u polufinale, pošto su posle boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisali Ekvador – 1:1 (4:2).

Iako su aktuelni svetski šampioni u Hjustonu imali prednost pogotkom Lisandra Martineza u prvom poluvremenu, malo je nedostajalo da završe takmičenje već na startu nokaut faze.

Prvo je Ener Valensija u 62. minutu promašio penal, tačnije, pogodio je stativu, ali je Ekvador ipak izjednačio u samom finišu susreta.

Kevin Rodrigez se dobro snašao posle centaršuta sa levog boka i, ispostaviće se, odveo meč u penal seriju.

Na kontinentalnom šampionatu Južne, a sada i Severne Amerike, nakon nerešenog ishoda nema produžetaka (osim u finalu), već se odmah pristupa jedanaestercima.

Prvi je loptu uzeo Lionel Mesi, pokušao je "panenkom" da prevari protivničkog golmana, u tome je uspeo, ali je pogodio prečku i "gaučosi" su se našli u nezavidnoj poziciji.

"Nema veze, pobedićemo", rekao je Rodrigo de Pol Mesiju dok je prilazio ostalim igračima.

I to se i desilo jer se po ko zna koji put pojavio Emilijano Martinez, golman koji je spasavao reprezentaciju na svakom velikom takmičenju. Odbranio je prvo šut Anhela Mene, a onda i Alana Minde, čime je trasirao put svojoj ekipi do polufinala.

Popularni "Dibu" je tako zaustavio deveti penal u dresu Argentine i pokazao da je najbolji golman na svetu kada je taj segment u pitanju. Susreo se sa 24 udarca, primio je samo 12 golova, dok su protivnici u tri navrata sami promašivali.

Potom su precizni bili Hulijan Alvarez, Aleksis Makalister, Gonzalo Montijel i Nikolas Otamendi, koji su pogurali Argentinu među četiri najbolje selekcije.

"Znali smo da će biti veoma teško. Oni imaju odlične igrače, a i tereni ne dozvoljavaju bržu igru", počeo je Mesi i potom prokomentarisao Heroja.

"Dibu je uvek prednost za nas. Veliki je i veoma brz. Ima mnogo samopouzdanja kada dođu penal serije."

Ekipa Lionela Skalonija ima još dva koraka do novog trofeja, a protivnik u polufinalu biće joj bolji iz meča Venecuele i Kanade.

image