Sport

Maroko "pokorio" Španiju - istorija na Mundijalu, Bono je junak cele Afrike

Marokanci su sprečili da svih osam timova u četvrtfinalu Svetskog prvenstva budu iz Evrope i Južne Amerike, pošto su uspeli da nastave sa fenomenalnim partijama i nakon velike drame eliminišu favorizovanog protivnika
Maroko "pokorio" Španiju - istorija na Mundijalu, Bono je junak cele AfrikeGetty © Julian Finney / Staff

Imamo prvu senzaciju nokaut faze Svetskog prvenstva u Kataru - Maroko je posle boljeg izvođenja penala eliminisao favorizovanu Španiju i po prvi put u istoriji stigao među osam najboljih selekcija planete.

Puleni Luisa Enrikea doživeli su veliki šok, pošto su nakon 120 minuta dominacije posedom lopte ostali ne samo bez postignutog pogotka tokom meča, već su i u penal-seriji katastrofalno izvodili udarce i tako "pomogli" Marokancima do stignu do neočekivanog uspeha - 0:0, penalima 3:0.

Uspeo je Maroko da od starta utakmice radi ono što je bio plan selektora Valida Regraguija. Negirali su prostor Špancima kroz koji bi mogli da prodru, prepuštali su im jalov posed lopte kojem je nedostajalo brzine i oštrine. Ređali su se dugački napadi Španaca, brojna dodavanja koja bi i kompjuterima bilo teško da prebroje, ali ništa od toga nije vredelo.

Maroko je držao Španiju na distanci, dopuštao im je uglavnom samo udarce sa distance, a nakon dosta dosadnih 90 minuta, ni u produžecima nije bilo mnogo bolje. Možda i jedini pad koncentracije afričke selekcije desio se u 123. minutu, duboko u nadoknadi, kada je Pablo Sarabija sa nekoliko metara iskosa uspeo samo da okrzne udarcem stativu gola Bonoa.

A upravo su njih dvojica imali prvi okršaj u penal-seriji. Kada je Abdelhamid Sabiri iskoristio prvi penal za Maroko, upravo Bono je "pročitao" Sarabiju, čiji udarac je završio na stativi, ali ne i u mreži gola. Od tog šoka se Španci nisu oporavili. Potom je Bono branio udarce Soleru i kapitenu Busketsu, posle čega je postalo jasno da će odluku doneti Ašraf Hakimi.

Sjajni desni bek, rođen u Madridu i momak koji je odbio priliku da igra za Španiju kako bi predstavljao domovinu iz koje vuče korene, izveo je slavnu "panenku", matiravši Simona i poslavši "furiju" kući. Bajka za Maroko se nastavlja - imaće priliku da se bore za prvo polufinale neke afričke selekcije u istoriji Mundijala.

image