Sport

Novak o provokatorima sa tribina: Zanimljivo je da, kad ih pogledam – samo spuste glavu

Velike je "ratove" Novak Đoković tokom karijere vodio sa nevaspitanim navijačima i provokatorima sa tribina, možda i veće nego one na terenu
Novak o provokatorima sa tribina: Zanimljivo je da, kad ih pogledam – samo spuste glavu© Shi Tang / Contributor

Najbolji teniser svih vremena često je imao nepravedan tretman kod navijača i postoji nekoliko mesto na kojima gotovo uvek bude žrtva provokacija nekoga od prisutnih gledalaca.

Jedno takvo mesto svakako je London, bez obzira na činjenicu što je Novak čak sedam puta osvajao najprestižnije takmičenje na svetu – Vimbldon.

To ne sprečava tamošnje navijače da ga prozivaju i kritikuju, pa se jedna takva situacija dogodila i tokom duela protiv Džejkoba Fernlija, anonimnog Britanca koji je pružio jak otpor svetskom "broju dva".

"Nije hteo da me pogleda kada sam mu se obratio, gledao je u telefon", počeo je Đoković.

"Meni se gotovo svaki meč dešavaju situacije koje su nepoželjne. U 95 posto slučajeva ja to tolerišem."

Istakao je da nema problem sa strastvenim navijačima, dokle god su fer prema igračima.

"To je nešto što je sasvim normalno. Ljudi su tu, platili su kartu, strastveni su, žele da protivnik pobedi, ti ispadneš... To je stvar ličnog izbora i njihovo pravo. Međutim, kad neko pređe liniju sportskog ponašanja – ja reagujem. Takav sam ceo život i biću do kraja karijere. Neću dozvoliti da me neko provocira, ponižava i omalovažava. Svakoga ću da pogledam u oči i mirno spavam."

Ipak, nisu svi tako hrabri kada stigne odgovor.

"Kada se nekome suprotstavim, zanimljivo je kako velika većina, gotovo svi, samo spuste glavu. Svako je hrabar kada nije pažnja na njemu ili njoj", zaključio je Đoković.

Novak će naredni meč igrati u Londonu igrati protiv Alekseja Popirina u subotu u okviru trećeg kola.

image