Sport

Portugalija spektakularna bez Ronalda, "het-trik" debitanta Ramosa i šest golova protiv Švajcarske

Fudbalska reprezentacija Portugalije, poslednji je učesnik četvrtfinala Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je u osmini finala savladala selekciju Švajcarske sa više nego ubedljivih 6:1. Portugalija će u narednoj fazi igrati protiv Maroka, koji je eliminisao Španiju nakon boljeg izvođenja penala.
Portugalija spektakularna bez Ronalda, "het-trik" debitanta Ramosa i šest golova protiv ŠvajcarskeGetty © Alex Pantling

Isuviše lako, mnogo lakše od očekivanog, Portugalija je deklasirala selekciju Švajcarske na stadionu "Lusail" i postala poslednji učesnik četvrtfinala Mundijala u Kataru.

Selektor Fernando Santoš iznenadio je fudbalsku javnost svojom startnom postavom protiv Švajcaraca, ali je rezultat pokazao da je uradio više nego odličan posao.

Santoš je meč započeo sa Ronaldom na klupi, a umesto njega zaigrao je debitant na Mundijalu i fudbaler koji je odigrao 33 minuta u karijeri u nacionalnom dresu - Gonsalo Ramos.

Pored toga, u startnih 11 Portugalije našli su se i Dalot i Karvaljo, umesto Kansela i Neveša.

Upravo je pomenuti Ramos nakon samo 17 minuta igre, doneo svojoj selekciji prednost.

Primio je loptu fudbaler Benfike u protivničkom šesnaestercu, izborio poziciju za šut i potom "zakucao" loptu u rašlje gola na kojem je branio Jan Zomer.

Ramos je tako postigao svoj prvi gol u nacionalnom dresu, ujedno prvi u nokaut fazi Svetskih prvenstava. Nije se moglo očekivati da će nakon debitantskog, do kraja susreta postići još dva pogotka.

Uzbudljivo je bilo u preostalom delu prvog poluvremena, pošto su obe selekcije imale prilike za postizanje gola.

Švajcarska nije uspela da zatrese mrežu rivala, pošto su udarci Šaćirija i Frojlera uspešno izblokirani.

Portugal je od svoje dve, iskoristio jednu šansu do kraja prvog poluvremena.

Igrao se 43. minut, kada je Bruno oštro izveo korner, a iskusni Pepe se odlično snašao u skoku i glavom prosledio loptu u mrežu.

Pepe je tako sa 39 godina i 283 dana starosti, postao najstariji fudbaler koji je postigao gol u nokaut fazi Svetskih prvenstava i generalno drugi najstariji strelac u istoriji Mundijala, pošto je jedino Rože Mila sa 42 godine, bio stariji strelac od njega.

Portugalija je na poluvreme odnela prednost od 2:0, a već u deset minuta nastavka, postigli su nova dva gola i tako razrešili sve dileme oko pitanja pobednika, ako ih je uopšte i bilo.

U 51. minutu, ponovo je glavni akter bio debitant Ramos, koji je nakon odličnog prodora i centaršuta Dalota sa desne strane, uspeo da postavi nogu, dobro reaguje i probaci loptu kroz noge golmana Zomera.

Samo četiri minuta kasnije, Portugalija je stigla do četvrtog gola na meču.

Dobra, brza i tečna tranzicija tima koji sa klupe predvodi selektor Santoš, Ramos je petom ostavio za svog levog beka Gerira, a ovaj bez mnogo razmišljanja šutira i postiže pogodak.

Uspela je Švajcarska da se malo trgne i ublaži prednost Portugalije samo tri minuta kasnije.

Nakon kornera i loše intervencije Pepea, lopta je stigla do Akandžija na drugu stativu, a fudbaler Mančester sitija je uspeo da je prosledi u mrežu.

Ipak, bilo je to sve što je Švajcarska prikazala do kraja susreta, pošto je u međuvremenu primila još dva gola.

Feliks je u 67. minutu proigrao izuzetno raspoloženog Ramosa, koji se praktično ušetao u gol rivala i treći put na meču nadmudrio Somera, te tako kompletirao svoj "het-trik".

U sudijskoj nadoknadi meča, spektakularan pogodak postigao je Rafael Leao, koji je sa ivice šesnaesterca, iskosa, desnom nogom poslao loptu u mrežu rivala i postavio konačnih 6:1.

Portugalija se ubedljivom pobedom plasirala u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, gde će igrati sa selekcijom Maroka.

Marokanci su nakon boljeg izvođenja penala, eliminisali selekciju Španije.

image