Španija, Grčka i Brazil idu na Igre - Hrvati ostali bez olimpijskog sna

Košarkaške reprezentacije Španije, Grčke i Brazila obezbedile su plasman na Olimpijske igre u Parizu, pošto su trijumfovali na svojim kvalifikacionim turnirima

I dok je Litvanija senzacionalno izgubila od Portorika, koji će tako igrati u grupi u kojoj je Srbija, na preostalim kvalifikacionim turnirima nije bilo takvih iznenađenja.

Španija je u finalu kvalifikacija u Valensiji pobedila Bahame 86:78 i sprečila neuspeh.

Najefikasniji kod pobednika bio je Lorenco Braun sa 18 poena i četiri skoka. Vili Ernagomez je imao sa 15 poena i sedam skokova. U redovima Bahama istakao se Badi Hild sa 19 poena i šest skokova. Deandre Ejton je zabeležio 17 poena i 14 skokova.

Španija će na Igrama igrati u grupi A sa Australijom, Kanadom i Grčkom. Upravo je Grčka bila pobednik drugog kvalifikacionog turnira.

Oni su u Pireju u finalu savladali Hrvatsku 80:69. Najefikasniji kod Grka bio je Janis Adetokunbo sa 23 poena i osam skokova. Jorgos Papajanis je postigao 19 poena, a Nik Kalates je zabeležio 14 poena, pet skokova i 11 asistencija.

U redovima Hrvatske istakao se Ivica Zubac sa 19 poena i 12 skokova, međutim to nije bilo dovoljno.

Što se tiče poslednjeg turnira kvalifikacija, Brazil je u Rigi savladao domaću Letoniju 94:69 i plasirao se u grupu B, gde su još i Francuska, Nemačka i Japan.

Najefikasniji u timu Aca Petrovića bio je košarkaš Partizana Bruno Kaboklo sa 21 poenom i četiri skoka. Leonardo Mendl je zabeležio 20 poena i devet skokova. U redovima Letonije istakao se Rišard Lomaš sa 15 poena i pet skokova.

Olimpijske igre održavaju se od 26. jula do 11. avgusta.