Sport

Zvezda podnosi zahtev za vraćanje titule iz 1986. godine: "Dodeljena je Partizanu, ali..."

Klub iz Ljutice Bogdana želi da ih Fudbalski savez Srbije prepozna kao šampione iz sezone koja je ostala upamćena po čuvenom "Šajberovom kolu"
Zvezda podnosi zahtev za vraćanje titule iz 1986. godine: "Dodeljena je Partizanu, ali..."Getty © Kristian Skeie - UEFA / Contributor

Fudbalski klub Crvena zvezda podneće u ponedeljak zahtev za vraćanje šampionske titule iz 1986. godine.

"Podnosimo zahtev za vraćanje titule iz 1986. i zvanično ćemo pustiti zahtev ka Fudbalskom savezu Srbije", rečeno je iz Crvene zvezde za "Tanjug".

"Zvezda je kao legalni šampion odlukom FSJ i UEFA igrala Kup Šampiona, da bi dve godine potom ta titula bila oteta Zvezdi odlukom Suda udruženog rada i dodeljena FK Partizan suprotno odlukama FSJ i UEFA", navodi se iz Ljutice Bogdana.

U pitanju je titula iz "Šajberovog kola" koje je poništeno i potom odigrano novo, a svi klubovi iz "spornih" utakmica su kažnjeni sa minus šest bodova.

Zvezda je tada osvojila titulu, a Vardar u narednoj sezoni iskoristio prednost i došao do titule. Zvezda i Vardar igrali su Kup evropskih šampiona kao tadašnji prvaci Jugoslavije, ali im je kasnije nekadašnji Sud udruženog rada oduzeo titule i predao ih Partizanu.

Evropska fudbalska unija (UEFA) nikada nije priznale te odluke, navodi "Tanjug".

image