Ostalo ih osam - borba za "boginju" dostiže vrhunac

Poznati su svi učesnici četvrtfinala Svetskog prvenstva u Kataru. Osam ekipa bori se za trofej namenjen šampionu sveta u fudbalu, a svaki četvrtfinalni par deluje zanimljivije od drugog. Pred ljubiteljima fudbala su prave poslastice i dueli na koje se dugo čekalo

Krupnim i brzim koracima, bližimo se kraju ovogodišnjem izdanju Svetskog prvenstva.

Odigrano je 56 od ukupno 64 utakmica u Kataru, na jednom od najspecifičnijih Mundijala u istoriji.

Osam utakmica ostalo je do proglašenja šampiona sveta u fudbalu, a utisak je da izrazitog favorita za osvajanje pehara poznatijeg kao "boginja" nema.

Holandija - Argentina

Prvi četvrtfinalni par predstavlja pravi fudbalski klasik i spektakl.

Šesti put u međusobnoj istoriji sastaju se ove dve selekcije, koje predstavljaju prave fudbalske gigante.

Prvi put sastali su se sada  davne 1974. godine, kada je "oranje" očitalo lekciju "gaučosima", savladavši ih 4:0.

Ljubitelji fudbala sigurno pamte osvetu Argentine četiri godine kasnije i pobedu od 3:1 u finalu Svetskog prvenstva.

Poslednja dva susreta Argentine i Holandije nisu opravdala očekivanja, pošto su u oba navrata 2006. i 2014. godine, odigrali nerešeno bez postignutih golova.

Ipak, za razliku od pomenutih duela, ovaj se ne može završiti nerešenim rezultatom, tačnije kako se radi o nokaut fazi, pobednika mora biti.

Argentina je turbulentno započela učešće u Kataru, pošto su poraženi u prvom kolu grupne faze od Saudijske arabije.

Ipak, izabranici selektora Lionela Skalonija, predvođeni njegovim imenjakom i jednim od najboljih fudbalera u istoriji ovog sporta, uspeli su da u naredna dva meča upišu pobede od 2:0.

U osmini finala, Argentina je uspela da prelomi otpor upornih "kengura" i tako nastavi svoj pohod ka finalu.

Sa druge strane, reprezentacija Holandije tek je jedna od tri koje još uvek nisu doživele poraz u Kataru.

Izabranici najstarijeg selektora na Mundijalu, Luja van Gala, u grupnoj fazi upisali su pobede nad Senegalom, Ekvadorom i Katarom, uz gol razliku 5:1.

Delovalo je da je Holandija u verovatno najslabijoj grupi na prvenstvu, igrala tačno onoliko koliko je bilo potrebno da upiše sva tri trijumfa.

Nisu blistali fudbaleri "oranja", ali su u meču osmine finala potvrdili da su tempirali formu i čuvali se za bitnije utakmice.

Holandija je u tom meču bila bolja od SAD, savladavši ih sa 3:1, uz prikazan prelep fudbal.

Brazil - Hrvatska

Drugi meč istog "kostura" nokaut faze čini duel Brazila i Hrvatske.

"Karioke" i "vatreni" sastaće se četvrti put u međusobnoj istoriji, drugi put na Mundijalima.

Sva četiri puta slavio je južnoamerički tim, a dve pobede na Svetskim prvenstvima upisali su 2014. kada su slavili sa 3:1 i 2006. sa 1:0.

Brazil je pre turnira važio za jednog od favorita za osvajanje titule šampiona sveta u fudbalu, a partijama u dosadašnjoj fazi Mundijala, status je potvrđen i pojačan.

Izabranici selektora Titea su u nekoliko navrata na šampionatu igrali najatraktivniji i produktivniji fudbal, plesali svoju sambu i krupnim koracima došli u četvrtfinale.

Učešće su započeli rutinskom pobedom nad Srbijom, u meču u kojem "orlovi" nisu imali nikakve šanse za osvajanje boda ili bodova.

Potom je usledio duel sa Švajcarskom, u kojem je Brazil odradio posao, slavio golom u završnici i obezbedio prvo mesto u grupi.

Duel protiv Kameruna, iako nije imao rezultatsku važnost, poslužio je kao opomena "kariokama", koje nisu htele i smele da dozvole poraz od 1:0.

Ipak, brzo su to zaboravili, pošto su u meču osmine finala potpuno dotukli selekciju Južne Koreje sa 4:1.

Brazil je prikazao pregršt lepih akcija, atraktivnih poteza i ono najbitnije - postigao dovoljno golova da uživa u meču i upiše bitnu pobedu za sticanje samopouzdanja pred najbitniji period turnira.

Reprezentacija Hrvatske je sa tek jednom pobedom na turniru (u regularnom periodu), uspela da prođe do četvrtfinala.

Tim Zlatka Dalića je u nokaut fazu prošao kao drugoplasirana selekcija grupe F.

Turnir su otvorili remijem bez golova sa Marokom, da bi pomenutu pobedu zabeležili protiv Kanade, koju su savladali sa ubedljivih 4:1.

Novim remijem bez golova, ovoga puta protiv Belgije, Hrvatska se plasirala u osminu finala.

Ni tu nije blistao tim "vatrenih", ali je nakon produžetaka i penal serije, uspeo da eliminiše jedno od prijatnijih iznenađenja, selekciju Japana. 

Hrvatska je tako nastavila trend sa Mundijala iz Rusije, kada je pokazala fantastičnu fizičku spremu i čelične živce, te mečeve dobijala uglavnom ili nakon produžetaka, ili nakon penala.

Ipak, protiv Brazila će morati više da se potrudi nego u ostalim mečevima na turniru.

Engleska - Francuska

Dve selekcije sastaće se 32. put u fudbalskoj utakmici, ali tek treći put na Svetskim prvenstvima.

Engleska ima bolji međusobni skor, pošto je u 17 navrata izlazila kao pobednik, ali je Francuska bila bolja u duelima koji znače mnogo više.

Prvi put na Mundijalu su se sastali 1966. godine, kada su "trikolori" slavili sa 2:0.

Drugi i poslednji duel odigrali su 1982. godine, kada je Francuska opet za dva gola bila bolja, ovoga puta rezultatom 3:1.

Poput bogate i isprepletane istorije ove dve zemlje, očekuje se pravi "rat" i na fudbalskom bojištu u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kataru.

Francuska je aktuelni svetski šampion, pošto brani titulu osvojenu na Mundijalu u Rusiji pre četiri godine.

Izabranici trenera Dešana su u Kataru igrali upravo tako, kao šampioni, pošto su verovatno selekcija koja je najviše prikazala u dosadašnjem toku turnira.

Već na otvaranju, savladali su Australiju sa 4:1, nagovestivši dobro prvenstvo.

Usledila je pobeda od 2:1 nad Danskom, koja je učinila da Francuska bude prvi tim koji je obezbedio plasman u nokaut fazu u Kataru.

U poslednjem kolu, koje im nije bilo rezultatski preterano važno i u kom su nastupili u voema izmešanom sastavu, Francuzi su poraženi od Tunisa.

U osmini finala, veoma lako, doslovce rutinski, eliminisali su Poljsku sa 3:1, u meču koji je obilovao rekordima koje su postavili Kilijan Mbape i Olivije Žiru.

Upravo će taj dvojac biti onaj od kojeg se najviše očekuje i u narednim utakmicama, ali će na prvom pravom testu na turniru, Francuzi biti upravo protiv Engleske.

"Troglavi lav" je jedna od tri pomenute neporažene ekipe na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Tim koji sa klupe predvodi Geret Sautgejt napokon deluje zrelo i naoštreno da ostvari uspeh u fudbalu.

Engleska je ekipa koja je iz Portugaliju, postigla najviše golova na turniru - 12.

Od prve utakmice su nagovestili da ih se treba plašiti, pošto su pregazili Iran sa 6:2. 

Remi su odigrali sa selekcijom SAD, u meču koji je više podsećao na neki prijateljski susret u kojem je cilj bilo ne povrediti se i ne izgubiti.

Prolaz u osminu finala overili su pobedom nad ljutim rivalima Velsom od 3:0.

Prva pozicija na tabeli u grupnoj fazi, donela im je lakšu situaciju u osmini finala, pošto su se sastali sa Senegalom, koji su rutinski eliminisali sa 3:0.

Kao što će Englezi predstavljati veliki ispit za Francusku, tako će i Francuska predstavljati veliki ispit za Englesku, koja želi da dokaže da je fudbalski gigant i da napokon svojim navijačima priredi nešto lepo.

Portugalija - Maroko

Poslednji, ali možda i najzanimljiviji četvrtfinalni par čine selekcije Portugalije i Maroka.

Evropska selekcija poslednja je koja je izborila plasman u četvrtfinale, uradivši to na najimpresivniji način, čime je podsetila fudbalsku javnost na svoju snagu i na to da ih treba smatrati jednim od najozbiljnijih kandidata za pehar.

Portugalija je imala zanimljiv put u dosadašnjem toku turnira.

Gotovo svaki njihov meč privlači najviše pažnje, što zbog aktera, što zbog rezutlata.

Prvenstvo su počeli pobedom nad Ganom od 3:2, u jednoj izuzetno dinamičnoj i neizvesnoj utakmici.

Potom je usledila rutinska pobeda nad Urugvajem od 2:0, da bi u poslednjem kolu doživeli poraz od Južne Koreje od 2:1.

Žreb ih je potom spojio sa Švajcarskom, koju su deklasirali sa 6:1. Taj meč ostaće upamćen po tome što je Portugalija izgledala znatno bolje sa Ronaldom na klupi, pošto je umesto njega, "het-trik" na svom prvom nastupu na Svetskim prvenstvima, upisao mladi Gonsalo Ramos.

Portugalija je protiv Švajcarske podsetila svet koliko je napadački potentna i da su sa razlogom favoriti ovog turnira.

Na papiru se može reći da će izabranici selektora Fernanda Santoša imati verovatno i najlakši zadatak da se plasiraju u polufinale u Kataru, pošto za protivnika imaju selekciju Maroka.

Realnost će ipak biti drugačija, pošto je Maroko pokazao da se nikoga ne plaši i da može da igra sa svima.

Afrička selekcija prvi put u istoriji obezbedila je prolaz u četvrtfinale, eliminisavši Španiju nakon boljeg izvođenja penala.

Retko ko je mogao da očekuje da će Maroko završiti kao prvi u grupi sa Belgijom, Hrvatskom i Kanadom, ali upravo to se desilo, pošto su u takvoj grupi primili tek jedan gol, odnosno upisali dve pobede i remi.

Bez poraza i na jednom primljenom golu, ostali su i nakon osmine finala, pošto su potpuno odsekli igru Španije, učinili da "furija" izgleda bezopasno i tako turnir završi već na prvom koraku u nokaut fazi.

Maroko će protiv Porgugalije igrati bez ikakvog tereta, jer su uveliko ispunili i nadmašili očekivanja.

To zna da bude mač sa dve oštrice, ali bilo kako bilo, ovaj tim je pokazao svoj kvalitet, kao i da ne preza od mnogo jačih od sebe.