Sport

Borba za drugog finalistu Eura: Ko će na megdan Španiji – Engleska ili Holandija?

Fudbalske reprezentacije Holandije i Engleske igraju od 21 čas u Dortmundu u polufinalu Evropskog prvenstva
Borba za drugog finalistu Eura: Ko će na megdan Španiji – Engleska ili Holandija?Getty © UEFA Photo / Contributor

Englezi su grupnu fazu kontinentalnog šampionata završili na prvom mestu na tabeli sa pet bodova.

"Gordi albion" je u grupi C prvo pobedio prvo Srbiju (1:0), a potom zabeležio dva remija protiv Danske (1:1), odnosno Slovenije (0:0).

Ekipa Gareta Sautgejta je bledo odigrala čitav turnir, pa je tako u osmini finala eliminisala Slovačku posle drame i produžetaka, rezultat je bio 2:1, dok je do polufinala stigla trijumfom nad Švajcarskom nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (5:3, 1:1).

Reprezentacija Engleske je najbolji rezultat na kontinentalnim šampionatima ostvarila pre tri godine kada je u finalu, na londonskom "Vembliju", posle penala poražena od Italije (3:2, 1:1).

Fudbaleri Holandije su grupnu fazu završili na trećem mestu sa četiri boda i kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije došla do nokaut runde.

Tim Ronalda Kumana je u prvom kolu grupe D pobedio Poljsku (2:1), a zatim je odigrala bez golova sa Francuskom. "Lale" su u trećem kolu poražene od Austrije 3:2.

Holandski fudbaleri su potom u osmini finala nadigrali Rumuniju (3:0), a onda su u četvrtfinalu bili bolji od Turske (2:1).

Holandija zna kako se osvaja Evropa, 1988. godine zlatna generacija predvođena Markom van Bastenom, Rudom Gulitom, i Frankom Rajkardom pobedila je u finalu Sovjetski Savez 2:0.

Biće ovo 23. međusobni duel dve selekcije koje imaju maltene izjednačen učinak – Holandija je pobedila na sedam, Engleska na šest duela, dok je devet mečeva završeno nerešenim rezultatom.

Nemac Feliks Cvajer biće glavni sudija na meču između Holandije i Engleske. Njegovi pomoćnici biće sunarodnici Stefan Lup i Marko Ahmiler, dok je UEFA za četvrtog sudiju odredila Danijela Ziberta. U VAR sobi biće takođe Nemci Bastijan Dankert, Kristijan Dingert i Marko Fric.

Pobednik meča Holandija – Engleska igraće u finalu Evropskog šampionata protiv Španije, koja je u prvom polufinalu savladala Francusku rezultatom 2:1.

Finale je na programu u nedelju od 21 sat u Berlinu.

image