Sport

Pešić o spisku, zdravstvenom stanju i poruci za Novaka Đokovića

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić, kaže da će konačan spisak igrača za Olimpijske igre saopštiti 23. ili 24. jula
Pešić o spisku, zdravstvenom stanju i poruci za Novaka Đokovića© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Pešić je na početku konferencije za medije napravio presek stanja posle uvodnih priprema.

"Dve nedelje smo zajedno, prošli smo prvi deo uvodnih priprema. Poslednjih dana treniramo u Areni. Kod igrača postoji ogromna želja da budu u što boljem fizičkom stanju, još nismo na željenom nivou, ali radimo naporno na tome. Naši ciljevi su veoma visoki, a da bi ih ostvarili moramo se baš dobro pripremiti", rekao je Pešić.

Reprezentacija Srbije je u dve utakmice zatvorenog tipa pobedila Holandiju (90:74, 95:61).

"Bile su to dobre utakmice, svi su dobili šansu da se pokažu na najbolji mogući način", dodao je Pešić.

Selektor je istakao da neće skraćitvati spisak, već da će objaviti konačan.

"Nećemo skraćivati spisak, već ćemo objaviti konačan, 23. ili 24. jula. Biće to veoma teška odluka, a nadam se da će svi biti zdravi do kraja priprema."

Pešić je rekao da Nikola Jović i Dejan Davidovac neće putovati sa ekipom na naredne tri prijateljske utakmice, protiv Francuske, SAD i Australije.

"Imamo problema sa povredama, Jović je počeo da trenira, ali radi individualno i neće sa nama na put u narednih sedam dana. Davidovac se povredio u meču protiv Holandije, pao je nezgodno na kuk i isto neće ići sa nama. Bio je odličan na pripremama, bio je nikad bolji i primer kako se radi", istakao je Pešić.

Srbija će na OI igrati u grupi C protiv Sjedinjenih Američkih Država, Portorika i Južnog Sudana.

Pešić je na konferenciji za medije imao posebnu poruku za najboljeg srpskog tenisera, Novaka Đokovića.

"Želim Novaku mnogo uspeha i toliko sam ponosan na njega, na ono što je uzeo mikrofon i saopštio ovima tamo...To je tako maestralno uradio, ali to je on. Ne može to svako. Vi novinari morate da pišete i ono njegovo 'gud najt' da hvalite i hvalite, da pišete kako je lepu poruku dao. Da je živ i zdrav."

Selektor je istakao da je sistem takmičenja značajno drugačiji od onog na Svetskom prvenstvu.

"Biće vrlo interesantno kako će to na turniru da izgleda. Nama je cilj da budemo drugi u grupi, 'ajde tako da kažem... Ali onda nas čeka težak žreb, pošto idemo na prvog ili drugog iz drugih grupa. To morate da znate pred četvrtfinale i to će da bude interesantno, ako budemo drugi. Sad je sistem ukrštanja promenjen", dodao je Pešić.

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama biće potpuno isti kao na prethodnim Igrama u Tokiju pre tri godine. Dvanaest selekcija je podeljeno u tri grupe, a iz svake grupe dalje će po dve prvoplasirane selekcije, kao i dve najbolje trećeplasirane.

Po okončanju grupne faze biće održan žreb za četvrtfinale, polufinale i finale. U žrebu će nosioci biti tri prvoplasirane selekcije i najbolja drugoplasirana, dok će u drugi šešir dve slabije drugoplasirane i dve najbolje trećeplasirane.

Žreb će biti dirigovan jer u četvrtfinalu neće moći da igraju međusobno selekcije koje su bile u istoj grupi, što praktično znači da ako Amerikanci budu prvi a Srbi drugi ne mogu jedni na druge u četvrtfinalu, ali mogu ponovo već u polufinalu ako žreb tako odluči. Takođe, dve najbolje trećeplasirane selekcije u četvrtfinalu moraju da budu žrebane isključivo protiv pobednika grupa, ali ne mogu sa selekcijom koja je bila najbolja u njihovoj grupi.

image