Sport

Engleska je (ponovo) u finalu Evropskog prvenstva!

Fudbaleri Engleske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Nemačkoj, pošto su u Dortmundu sa 2:1 savladali selekciju Holandije - pobedonosni gol postigao rezervista Oli Votkins u 90. minutu utakmice

Selektor Engleske Garet Sautgejt bio je na meti kritika tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj, sasvim zasluženo, ali su upravo njegove odluke odvele "gordi albion" u meč za titulu šampiona Starog kontinenta, drugi put uzastopno.

Engleska je na "Signal Iduna parku" u Dortmundu dobila fudbalski rat protiv Holandije i golom rezerviste Olija Votkinsa u 90. minutu utakmice zaslužila borbu sa Španijom u nedelju.

Sautgejt je u 81. minutu izvršio ključne izmene - umesto najboljeg igrača Premijer lige Fila Fodena i najboljeg strelca u istoriji reprezentacije Harija Kejna uveo je Kola Palmera i Olija Votkinsa, a upravo su njih dvojica kombinovali za trijumf Engleza.

Prvo poluvreme u Dortmundu bilo je fantastično - obe ekipe su napadale, promašivale šanse, pogađale okvir gola i zadovoljile ukuse svih ljubitelja fudbala.

Ćavi Simons je već u sedmom minutu doneo prednost Holandiji - vezista PSŽ-a oteo je loptu Deklanu Rajsu na sredini terena, a onda snažnim udarcem zatresao mrežu golmana Džordana Pikforda.

Engleska je izjednačila u 18. minutu golom Harija Kejna sa bele tačke, a prethodno je baš kapiten oboren u kaznenom prostoru rivala.

VAR je intervenisao, sudija Feliks Cvajer pogledao usporeni snimak i pokazao na belu tačku, a Kejn postigao 65. pogodak u dresu reprezentacije.

Mogli smo da vidimo još nekoliko golova u prvih 45 minuta - Fodenov šut zaustavljen je na gol liniji, a zatim je Denzel Dumfriz pogodio prečku, a Foden stativu.

A onda, u nastavku prava fudbalska uspavanka.

Kao da je neko u poluvremenu vezao ruke i noge igračima obe ekipe, pa se uglavnom igralo oprezno na sredini terena.

Holanđani su pokušavali posle prekida, ali su neprecizni bili kapiten Virdžil van Dajk i još jednom Dumfriz, dok je Englezima poništen pogodak zbog ofsajda Kajla Vokera.

A onda, kada su svi očekivali produžetke, Votkins koristi asistenciju Palmera i preciznim udarcem šalje Englesku u novo finale.

Englezi će se u nedelju protiv Španaca boriti za prvi trofej šampiona Evrope u istoriji, a nadaju se da će imati više sreće nego pre tri godine, kada ih je Italija nasred "Vemblija" savladala posle boljeg izvođenja penala.

Finalni meč na programu je u nedelju od 21 čas na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.

  • 10. jul 2024 • 22:56

    22:56

    Kraj meča, Engleska je u finalu!

    Engleska je savladala Holandiju 2:1 i u nedelju će se protiv Španije boriti za titulu šampiona Evrope!

  • 22:50

    91' - GOL! Engleska vodi 2:1 golom Votkinsa!

    Akciju rezervista Palmera i Votkinsa napadač Aston Vile završava preciznim udarcem - Engleska vodi 2:1 na isteku 90. minuta utakmice!

  • 22:41

    82' - Sautgejt pokušava izmenama

    Umesto Fila Fodena i Harija Kejna u ekipi Engleske sada su Kol Palmer i Oli Votkins.

  • 22:39

    80' - Poništen gol Englezima

    Lepa akcija Engleske završena je golom Sake, ali je asistent Voker prethodno bio u ofsajd poziciji. Prva konkretna stvar koju su Englezi uradili u drugom poluvremenu utakmice.

  • 22:25

    65' - Prete Holanđani posle prekida

    Virdžil van Dajk je pokušao glavom da donese novu prednost Holandiji, ali je Pikford na pravom mestu. U nastavku akcije udarac glavom uputio je i Dumfriz, ali veoma neprecizno.

  • 22:19

    60' - Bled početak drugog dela

    Za razliku od prvih 45 minuta, 15-ak minuta nastavka protiče u mirnoj igri na sredini terena. Englezi drže loptu u posedu, Holanđani se organizovano brane, pa nema previše uzbuđenja u Dortmundu.

  • 22:04

    46' - Nastavljen je meč, izmene u oba tima

    Drugo poluvreme u timu Holandije počinje Vout Veghorst umesto Donija Malena, dok je u pauzi menjao i Sautgejt - Luk Šo je na terenu umesto Kirana Tripijea.

  • 21:48

    Poluvreme, Holandija - Engleska 1:1

    Odličnih 45 i nešto više minuta u Dortmundu - Holandija je povela preko Simonsa, Engleska izjednačila golom Kejna sa bele tačke.

  • 21:45

    45' - Igraće se još tri minuta u prvom delu

    Četvrti sudija pokazao je da je Cvajer nadoknadio tri minuta u prvom poluvremenu.

  • 21:35

    35' - Prinudna izmena u holandskom timu, Depaj mora van igre

    Memfis Depaj mora da napusti igru već u prvom poluvremenu, umesto njega u igru ulazi Džoi Ferman.

image