Engleska je (ponovo) u finalu Evropskog prvenstva!

Fudbaleri Engleske plasirali su se u finale Evropskog prvenstva u Nemačkoj, pošto su u Dortmundu sa 2:1 savladali selekciju Holandije - pobedonosni gol postigao rezervista Oli Votkins u 90. minutu utakmice

Selektor Engleske Garet Sautgejt bio je na meti kritika tokom Evropskog prvenstva u Nemačkoj, sasvim zasluženo, ali su upravo njegove odluke odvele "gordi albion" u meč za titulu šampiona Starog kontinenta, drugi put uzastopno.

Engleska je na "Signal Iduna parku" u Dortmundu dobila fudbalski rat protiv Holandije i golom rezerviste Olija Votkinsa u 90. minutu utakmice zaslužila borbu sa Španijom u nedelju.

Sautgejt je u 81. minutu izvršio ključne izmene - umesto najboljeg igrača Premijer lige Fila Fodena i najboljeg strelca u istoriji reprezentacije Harija Kejna uveo je Kola Palmera i Olija Votkinsa, a upravo su njih dvojica kombinovali za trijumf Engleza.

Prvo poluvreme u Dortmundu bilo je fantastično - obe ekipe su napadale, promašivale šanse, pogađale okvir gola i zadovoljile ukuse svih ljubitelja fudbala.

Ćavi Simons je već u sedmom minutu doneo prednost Holandiji - vezista PSŽ-a oteo je loptu Deklanu Rajsu na sredini terena, a onda snažnim udarcem zatresao mrežu golmana Džordana Pikforda.

Engleska je izjednačila u 18. minutu golom Harija Kejna sa bele tačke, a prethodno je baš kapiten oboren u kaznenom prostoru rivala.

VAR je intervenisao, sudija Feliks Cvajer pogledao usporeni snimak i pokazao na belu tačku, a Kejn postigao 65. pogodak u dresu reprezentacije.

Mogli smo da vidimo još nekoliko golova u prvih 45 minuta - Fodenov šut zaustavljen je na gol liniji, a zatim je Denzel Dumfriz pogodio prečku, a Foden stativu.

A onda, u nastavku prava fudbalska uspavanka.

Kao da je neko u poluvremenu vezao ruke i noge igračima obe ekipe, pa se uglavnom igralo oprezno na sredini terena.

Holanđani su pokušavali posle prekida, ali su neprecizni bili kapiten Virdžil van Dajk i još jednom Dumfriz, dok je Englezima poništen pogodak zbog ofsajda Kajla Vokera.

A onda, kada su svi očekivali produžetke, Votkins koristi asistenciju Palmera i preciznim udarcem šalje Englesku u novo finale.

Englezi će se u nedelju protiv Španaca boriti za prvi trofej šampiona Evrope u istoriji, a nadaju se da će imati više sreće nego pre tri godine, kada ih je Italija nasred "Vemblija" savladala posle boljeg izvođenja penala.

Finalni meč na programu je u nedelju od 21 čas na "Olimpijskom stadionu" u Berlinu.

10. jul 2024 • 22:56

Kraj meča, Engleska je u finalu!

Engleska je savladala Holandiju 2:1 i u nedelju će se protiv Španije boriti za titulu šampiona Evrope!

91' - GOL! Engleska vodi 2:1 golom Votkinsa!

Akciju rezervista Palmera i Votkinsa napadač Aston Vile završava preciznim udarcem - Engleska vodi 2:1 na isteku 90. minuta utakmice!

82' - Sautgejt pokušava izmenama

Umesto Fila Fodena i Harija Kejna u ekipi Engleske sada su Kol Palmer i Oli Votkins.

80' - Poništen gol Englezima

Lepa akcija Engleske završena je golom Sake, ali je asistent Voker prethodno bio u ofsajd poziciji. Prva konkretna stvar koju su Englezi uradili u drugom poluvremenu utakmice.

65' - Prete Holanđani posle prekida

Virdžil van Dajk je pokušao glavom da donese novu prednost Holandiji, ali je Pikford na pravom mestu. U nastavku akcije udarac glavom uputio je i Dumfriz, ali veoma neprecizno.

60' - Bled početak drugog dela

Za razliku od prvih 45 minuta, 15-ak minuta nastavka protiče u mirnoj igri na sredini terena. Englezi drže loptu u posedu, Holanđani se organizovano brane, pa nema previše uzbuđenja u Dortmundu.

46' - Nastavljen je meč, izmene u oba tima

Drugo poluvreme u timu Holandije počinje Vout Veghorst umesto Donija Malena, dok je u pauzi menjao i Sautgejt - Luk Šo je na terenu umesto Kirana Tripijea.

Poluvreme, Holandija - Engleska 1:1

Odličnih 45 i nešto više minuta u Dortmundu - Holandija je povela preko Simonsa, Engleska izjednačila golom Kejna sa bele tačke.

45' - Igraće se još tri minuta u prvom delu

Četvrti sudija pokazao je da je Cvajer nadoknadio tri minuta u prvom poluvremenu.

35' - Prinudna izmena u holandskom timu, Depaj mora van igre

Memfis Depaj mora da napusti igru već u prvom poluvremenu, umesto njega u igru ulazi Džoi Ferman.

32' - Stativa na drugoj strani!

Samo dva minuta posle prečke Holanđana, Fil Foden pogađa spoljni deo stative gola Ferbrugena!

Odličan meč u Dormundu.

30' - Prečka za Holandiju!

Korner je izveo Simons, najbolje skočio Dumfriz, ali njegov udarac glavom završava na gornjem delu prečke engleskog gola.

23' - Umalo preokret Engeza

Odlična akcija Majnua i Fodena - engleski reprezentativac se našao u velikoj šansi, provukao loptu pored golmana Ferbrugena, ali loptu na gol-liniji zaustavlja Denzel Dumfriz.

18' - GOL! Kejn precizan, Engleska dolazi do izjednačenja - 1:1!

Izuzetno precizan bio je Kejn i svojim 65. pogotkom u dresu nacionalnog tima donosi Engleskoj izjednačenje - 1:1!

16' - Penal za Englesku!

Neoprezno je Dumfriz ušao u blok Hariju Kejnu, "đonom" ušao u kapitena Engleske, a na aistenciju VAR sobe i gledanja video snimka - sudija Cvajer pokazuje na belu tačku!

7' - GOL! Holandija vodi 1:0!

Borbenost, oduzeta lopta i fantastičan udarac Ćavija Simonsa donose "lalama" ranu prednost - 1:0!

1' - Počeo je meč u Dortmundu

Počelo je drugo polufinale Evropskog prvenstva.

Holanđani ostavili bolji utisak na turniru

Iako su u nokaut fazu došli kao trećeplasirana ekipa u grupi, "lale" su ostavile bolji utisak od Engleza u dosadašnjem delu turnira.

Engleska je savladala Srbiju, pa odigrala nerešeno sa Danskom i Slovenijom u grupi, potom je posle produžetka eliminisala Slovačku, a Švajcarsku u četvrtfinalu tek posle boljeg izvođenja penala.

Holanđani su savladali Poljsku, odigrali bez golova sa Francuskom, a zatim doživeli poraz od Austrije u grupi, ali su u nokaut fazi takmičenja u 90 minuta bili bolji od Rumunije 3:0 i Turske 2:1.

"Lale" nikako ne leže Englezima

Fudbalska selekcija Holandije jedna je od ekipa protiv kojih Englezi imaju najmanje uspeha kroz istoriju.

Statistika kaže da je samo Brazil neugodniji rival "gordom albionu", a u sedam zvaničnih međusobnih duela - Englezi su ostvarili samo jedan trijumf (na Euru 1996. godine).

Neredi pre početka duela

Veliki broj navijača dve selekcije nalazi se u Dortmundu, gde je došlo i do fizičkog obračuna.

Navijači u narandžastom napali su grupu fanova "gordog albiona" u jednom pabu u Nemačkoj.

Utakmica se igra u Dortmundu, sudi Nemac

Nemački sudija Feliks Cvajer biće glavni sudija meča na "Signal Iduna parku" u Dortmundu.

Poznati su sastavi timova

Ko će na megdan "furiji"

Dobro došli u blog uživo drugog polufinalnog meča na Evropskom prvenstvu - Engleska ili Holandija biće protivnik Španiji u borbi za titulu šampiona kontinenta.