Srbija i Balkan

U 19 sati u tri grada čak 38 stepeni, RHMZ izdao upozorenje za Banat

Subjektivni osećaj na severu Srbije u Novom Sadu u toku dana iznosila je čak 46 stepeni
U 19 sati u tri grada čak 38 stepeni, RHMZ izdao upozorenje za Banat© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

U tri grada u Srbiji - Kragujevcu, Smederevskoj Palanci i Novom Sadu u 19 sati izmereno je čak 38 stepeni Celzijusa, a gotovo u isto vreme Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za sever Banata.

Upozorenje se odnosi na kratkotrajne pljuskove i grmljavinu u naredna dva sata.

Druge oblasti nastavile su da "gore", pa je stepen manje, odnosno 37 stepeni, zabeleženo u Negotinu, Kruševcu i Ćupriji.

U Beogradu je 36, kao i u Somboru, Zrenjaninu, Kraljevu, Nišu i Loznici, pokazuju podaci na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

"Najprijatnije" sa temperaturama od 23 stepena je na Kopaoniku, dok je u Sjenici 25, a na Zlatiboru 29 stepeni.

RHMZ upozorava da se veoma izražen toplotni talas nastavlja i u drugoj dekadi jula sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni i uz tropske noći u urbanim sredinama.

Inače, najsvežije je jutros  bilo u Sjenici, gde je izmereno 14 stepeni, a subjektivni osećaj za sever Srbije, u Novom Sadu, u toku dana iznosio je čak 46 stepeni.

Od 17. jula manji pad temperature

U drugoj polovini sledeće sedmice, od 17. jula, očekuje se manji pad temperature do pet stepeni i to prvo u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, ali će se i dalje zadržati veoma toplo vreme.

Uprkos manjem osveženju, sa velikom verovatnoćom će se i nadalje produžiti period sa tropskim danima, u većim urbanim sredinama i tropskim noćima, uz deficit padavina.

U Beogradu se veoma izražen toplotni talas nastavlja do kraja ove i početkom sledeće sedmice, sa maksimalnim temperaturama od 37 do 40 stepeni i uz tropske noći.

Apel lekara

Lekari apeluju i na hronične bolesnike i na one zdrave da izbegavaju izlaganje direktnom suncu, od 10 do 17 časova, da se zaštite od UV zračenja i da se redovno hidriraju.

Preporučuje se boravak u hladovini ili klimatizovanim prostorijama
Dalji porast maksimalne dnevne temperature vazduha neće pogodovati hronično obolelim i osetljivim osobama.

Srčanim bolesnicima se savetuje poseban oprez. Meteoropatske reakcije su moguće u vidu malaksalosti i glavobolje.

Preporučuje se boravak u hladovini ili klimatizovanim prostorijama (naročito u periodu od 11 do 17 časova), kao i primena adekvatnih mera zaštite od UV zračenja.

Preporučljivo je korišćenje preparata sa zaštitnim faktorom u svim vremenskim uslovima, u svakoj sezoni. Trebalo bi koristiti faktor zaštite od sunca SPF-30 i više, koji štiti od UVA i UVB zračenja.

Kada je reč o odeći, preporučuje se nošenje kapa i šešira sa širokim obodima i odeća svetlih boja, od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugim rukavima, ili specijalna odeća sa zaštitnim faktorom (odeća sa "UPF – ultraviolet protection factor" oznakom).

Preporučuje se i nošenje naočara sa 100 odsto UVA/UVB zaštitom, ali i kozmetika i kontaktna sočiva koja nude UV zaštitu. Treba izbegavati solarijume, jer se u njima koriste UVA zraci.

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture poručuju poslodavcima da vode računa i prilagode rad zaposlenih tokom toplotnog talasa.

image