Srbija i Balkan

Vučić: Sa el Sisijem o širenju saradnje, danas ćemo dodatno učvrstiti odnose

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina, a prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta el Sisi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem razgovarao o najvažnijim pitanjima odnosa između Srbije i Egipta i poručio da će dve zemlje danas dodatno učvrstiti odnose i otvoriti nove puteve saradnje.

Vučić koji sa suprugom Tamarom boravi u zvaničnoj poseti Arapskoj Republici Egipat na Instagramu napisao je da je sa prijateljem i uvaženim domaćinom predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem razgovarao i o mogućnostima za širenje saradnje i konkretnim projektima na kojima će sarađivati u predstojećem periodu.

"Razmenili smo mišljenja i o svim izazovima koji opterećuju današnji geopolitički kontekst, kao i o mestu i ulozi naših zemalja u novoj regionalnoj i globalnoj stvarnosti. I Srbija i Egipat, svako u svom delu sveta, predstavljaju stubove mira, napretka i saradnje i garant stabilnosti, čime je naša odgovornost za njihovo očuvanje ogromna. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti u tom teškom i časnom poduhvatu", naveo je Vučić.

On je dodao da će danas Srbija i Egipat dodatno učvrstiti istorijske i tradicionalno odlične bilateralne i ekonomske odnose i otvoriti nove puteve saradnje na dobrobit našeg naroda.

Vučić je zahvalio Al Sisiju na gostoprimstvu.

U Predsedničkoj Palati u Kairu održan je tet-a-tet sastanak predsednika Srbije sa egipatskim kolegom.

Prethodno, ispred Predsedničke Palate u Kairu, predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi dočekao je predsednika Srbije, za koga je priređena ceremonija svečanog dočeka sa vojnim počastima, uz intoniranje himni Srbije i Egipta.

Nakon toga biće održan plenarni sastanak dve delegacije i biće potpisan niz sporazuma, a održaće se i zajednička konferencija dvojice predsednika.

Predsednik Vučić prisustvovaće zatim i svečanom ručku, koji će u njegovu čast organizovati predsednik el Sisi.

Vučić je danas posetio Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu, u distriktu Nasr, i položio venac na grob Neznanom junaku, u kviru dvodnevne posete Egiptu.

Njega je dočekao general major Abdel el Moti Alem, komandant Centralne vojne zone.

Takođe, Vučić je obišao i spomen-grobnicu predsednika Egipta Anvara Sadata, koja se nalazi u okviru Memorijalnog kompleksa i položio venac na grob.

"Sa velikim pijetetom poklonio sam se senima ratnika koji su dali život za svoj narod i državu i položio venac na spomen-grobnicu Anvara Sadata, čoveka koji je daleko video, mudro vodio svoju zemlju, promenio njeno lice uz iskrenu posvećenost miru i koji je zbog toga platio najveću cenu. Sa egipatskim narodom delimo ljubav prema slobodi i nezavisnosti, kao i istu kulturu sećanja na sve one koji su nam svojom borbom i hrabrošću omogućili da nastavimo da gradimo naše zemlje u miru", objavio je Vučić na Instagramu i dodao da je poštovanje prema najvećoj žrtvi koja se daje za svoj narod uvek ostaje putokaz za generacije koje dolaze i podsetnik da je mir jedna od najvećih i najskupljih vrednosti za koju svi moramo da se borimo.

Memorijalni kompleks Neznanom junaku u Kairu je spomenik u obliku piramide u distriktu Nasr, čiju je izgradnju naredio predsednik Anvar Sadat 1974. godine u čast Egipćana i Arapa koji su izgubili živote u Oktobarskom ratu 1973. godine. U okviru kompleksa nalazi se i spomen - grobnica predsednika Anvara Sadata, koji je ubijen u oktobru 1981. godine.

Predsednik Vučić sastaće se potom sa predsednikom Egipta Abdelom Fatahom el Sisijem u Predsednickoj Palati "El Itihadija", posle čega će biti održan plenarni sastanak dve delegacije, kao i potpisivanje niza sporazuma između dve zemlje.

Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika.

Predsednik Vučić, koji je sinoć doputovao u posetu Egiptu, razgovarao je sa ministrom za investicije i spoljnu trgovinu Arapske Republike Egipat Al Hatibom i istakao da je poseta Egiptu ''velika i važna''.

"Radujem se susretu i razgovoru sa predsednikom i velikim prijateljem predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, prilici da ponovo razmenimo mišljenja o jačanju bilateralnih i ekonomskih odnosa Srbije i Egipta, ali i da konkretizujemo ranije dogovore", naveo je Vučić.

Nakon susreta dvojice predsednika, biće održan i plenarni sastanak dve delegacije prevođene predsednikom Vučićem i predsednikom Egipta. U delegaciji sa predsednikom Vučićem su i ministri u Vladi Srbije Tomislav Momirović, Zlatibor Lončar, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović i Jelena Begović. U delegaciji su i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević i v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

Po zavšetku plenarnog sastanka dve delegacije, u prisustvu dvojice predsednika, biće potpisan niz bilateralnih sporazuma i memoranduma u različitim oblastima - na polju investicija, trgovine, obrazovanja, visokog obrazovanja, rada, kulture.

Među najvažnijim sporazumima je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Egipta, koji će nakon ratifikacije obuhvatati 16.000 proizvoda koji će se uvoziti i izvoziti između dve zemlje bez carina.

Biće održana i zajednička konferencija za medije dvojice predsednika, nakon čega će predsednik Vučić prisustvovati svečanom ručku koji će u njegovu čast u Predsedničkoj palati prirediti predsednik Egipta Al Sisi. Kasnije tokom dana predsednik Vučić razgovaraće i sa predsednikom Arapske lige Ahmedom Abul Geitom, a na kraju dana posetiće i kompleks piramida u Gizi.

Ovo je prva poseta predsednika Srbije Egiptu posle skoro 15 godina. Prethodno je u julu 2022.godine u zvaničnoj poseti Srbiji boravio predsednik Egipta el Sisi, što je bila prva poseta šefa egipatske države u poslednje tri i po decenije našoj zemlji. Tom prilikom potpisano je 13 sporazuma, uključujući i Deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Vučić i el Sisi su tada tu posetu nazvali istorijskom i najavili ubrzan razvoj saradnje dve zemlje na svim nivoima. Tokom drugog dana posete, u nedelju, predsednik Vučić sastaće se sa poglavarom Koptske pravoslavne crkve i patrijarhom Aleksandrijskim Tavadrosom II, a imaće i odvojene susrete sa predsednikom Parlamenta Arapske Republike Egipat Hanafijem Ali Gebelijem, kao i predsednikom Vlade Arapske Republike Egipat Mostafom Madbulijem, nakon čega će se obratiti na Egipatsko-srpskom poslovnom forumu, koji će okupiti veliki broj srpskih i egipatskih privrednika.

image